11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensiile militarilor şi poliţiştilor scad la sfârşit de an

Pensiile militarilor şi poliţiştilor scad la sfârşit de an

Recalcularea pensiilor militarilor şi poliţiştilor se face în peste cinci luni de la publicarea normelor metodologice la legea care reglementează măsuri noi în domeniul pensiilor speciale. Şi pensiile parlamentarilor, aviatorilor, personalului auxiliar din instanţe şi Parchete vor fi recalculate peste o lună şi jumătate, dacă nu mai mai mult.

Pensiile speciale nu pot scădea din luna iulie, aşa cum anunţase iniţial guvernul, ci abia către finalul anului se pune problema diminuării lor, aşa cum prevede legea privind recalcularea pensiilor speciale. Cum până acum pensiile speciale se calculau ţinându-se cont de veniturile din ultimul an al persoanei în cauză, de acum încolo, recalcularea se face pe legea pensiilor (Legea nr. 19/2000), act normativ care ia în calcul contribuţia persoanei la sistemul pensiilor de stat. Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, publicată vineri în Monitorul Oficial, prevede recalcularea pensiilor speciale fie în cinci luni, pentru anumite categorii de pensii, fie în 30 de zile de la aprobarea normelor metodologice la lege, norme care se presupune că vor apărea în două săptămâni de acum încolo. Legea prevede că normele se aprobă prin hotărâre de guvern, astfel că momentul recalculării pensiilor speciale depinde de această hotărâre. La articolul 4 din lege se arată că vor fi recalculate pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor „într-o perioadă de cinci luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern“ prin care sunt publicate normele metodologice. Ceea ce înseamnă că militarii şi poliţiştii deja pensionaţi vor mai primi actualele pensii câteva luni de acum încolo. Noul act normativ mai spune că în 30 de zile de la data de la care intră în vigoare normele metodologice (încă neadoptate) celorlaţi pensionari pe legile speciale în afară de cei prezentaţi mai sus le vor fi recalculate pensiile. Ceea ce înseamnă că şi ei îşi vor primi integral drepturile băneşti cel puţin o lună şi jumătate sau două luni de acum încolo. În această categorie intră pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor, ale personalului auxiliar din instanţe judecătoreşti şi Parchete, pensiile personalului aeronautic civil, ale celor de la Curtea de Conturi şi alţi beneficiari de pensii speciale.

Vechime suplimentară

Militarilor şi poliţiştilor pensionari li se vor adăuga la vechime anii lucraţi în condiţii speciale, cu „bonusuri“ de câteva luni. Poliţiştilor care au lucrat în condiţii deosebite sau condiţii speciale li se vor acorda trei luni vechime în condiţii normale (dacă au lucrat în condiţii deosebite) şi şase luni vechime (celor care au lucrat în condiţii speciale), pentru fiecare an lucrat în acele condiţii după data de 1 aprilie 2001. Militarii care au lucrat după aceeaşi dată primesc un an în plus de vechime în condiţii normale, pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale, aşa cum sunt ele reglementate în domeniul apărării naţionale. De asemenea, militarii şi poliţiştii care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale de muncă înainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de creşterea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, cu 25-50%, în funcţie de condiţiile de muncă avute atunci.

Cum se recalculează pensiile

Pensiile se recalculează pe baza punctajelor anuale obţinute de militari, poliţişti, parlamentari şi celelalte categorii enumerate mai sus. Punctajele anuale ale fiecărui fost militar sau fost poliţist însumate pe perioada cât a lucrat se împart la 20 de ani, reprezentând stagiul complet de cotizare şi se află punctajul mediu anual realizat. Cuantumul pensiilor recalculate ale beneficiarilor legilor speciale „se stabileşte în baza punctajului mediu anual determinat potrivit Legii nr. 19/2000“, care este legea pensiilor din sistemul de stat. Prin norme metodologice se vor stabili concret modalităţile prin care se va face recalcularea pensiilor speciale.  

Cei cu pensii speciale devin „muritori de rând“

Pensiile stabilite prin legi cu caracter special vor fi recalculate prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de legea comună a pensiilor, aplicabilă restului populaţiei (Legea nr. 19/2000). Până acum, pensiile celor care se supuneau legilor speciale nu erau calculate în funcţie de cât a cotizat omul respectiv la stat (la contribuţii sociale), ci în funcţie de veniturile realizate de persoana respectivă în ultimul an sau în ultimele luni de activitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII