3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConsiliere gratuită pentru carieră

Consiliere gratuită pentru carieră

O echipă formată din şase persoane coordonează Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională, departament al Universităţii din Craiova. Toţi elevii din anii terminali de liceu sau studenţii le pot solicita sprijinul în ceea ce priveşte alegerea carierei, pot afla ce aptitudini au prin intermediul testărilor realizate de specialişti, toate serviciile de consiliere profesională fiind confidenţiale şi gratuite pentru studenţii şi absolvenţii centrului universitar craiovean.

Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională (CCOP) funcţionează pe strada Calea Bucureşti, la Căminul nr. 6 de la Facultatea de Mecanică. Stelian Bărăgan, Cristina Soare, Doina Troacă, Nicolae Giuliano Nicolau şi Ionuţ Cioc pot oferi sprijin adolescenţilor sau tinerilor care se confruntă cu o problemă profesională sau personală. Cu toate că acest centru destinat tinerilor aflaţi la început de carieră funcţionează de ani buni, mulţi craioveni nu ştiu că echipa stă zilnic la dispoziţia celor care au nevoie de un sfat.

Peste 300 de tineri au solicitat consiliere de la începutul anului

Stelian Bărăgan este directorul Centrului de Consiliere. A absolvit o facultate cu profil tehnic, iar împreună cu ceilalţi cinci membri ai centrului a urmat traininguri şi specializări nenumărate, devenind formatori, traineri autorizaţi.
„În fiecare an edităm broşuri ce conţin materiale informative referitoare la admiterea în facultăţi. Studenţii primesc informaţii şi consultaţii în alegerea rutei profesionale individuale în contextul curriculum-ului universitar şi al sistemului de credite transferabile, pot afla modalităţile de acordare a burselor, bibliotecile existente, modalităţile de cazare, orientare spre ONG-uri în vederea desfăşurării de activităţi de voluntariat şi colaborare. Anual, luăm câte zece studenţi de la fiecare ONG, pe care îi formăm. Îi ajutăm să-şi evalueze interesele/valorile/abilităţile, oferim sprijin pentru realizarea CV-ului, asistenţă pentru realizarea scrisorii de motivaţie sau pentru prezentarea la interviul de selecţie, consiliere pentru construirea planului carierei. Organizăm sesiuni de training, cu participarea liberă a studenţilor, indiferent de facultate, an de studiu sau forma de învăţământ“, a precizat Stelian Bărăgan, preşedintele CCOP.
De la începutul anului, au participat la consilierea individuală aproximativ 100 de tineri, iar la cea în grup – alţi 200. „Şi părinţii elevilor doljeni au început să ne solicite sprijin! Chiar zilele acestea o doamnă m-a sunat să mă întrebe dacă fiul ei, care a absolvit un liceu cu profil uman, poate să dea la Automatică. I-am explicat că matematica este de bază în această facultate şi am întrebat-o dacă fiul ei are o astfel de bază. După câteva zile a revenit cu un telefon şi mi-a mulţumit, înţelegând greşeala pe care era să o facă îndemnându-şi copilul să urmeze o facultate pentru care nu avea aptitudini“, a adăugat directorul CCOP.

Încearcă să descopere abilităţile fiecărui tânăr

Cristina Soare este sociologul echipei. Are doctoratul în Ştiinţele Comunicării şi realizează sondaje în rândul elevilor din toată zona Olteniei privind alegerea facultăţii.
„Lucrez individual cu fiecare elev, realizez sondaje privind aspiraţiile fiecăruia, dar şi studii de angajabilitate (aplicate absolvenţilor celor 16 facultăţi ale Universităţii din Craiova). Din discuţiile purtate cu elevii sau studenţii reiese faptul că în alegerea carierei aceşti tineri ţin cont, în primul rând, de stabilitatea unui viitor loc de muncă, apoi se orientează în funcţie de salariul pe care l-ar primi. De multe ori trebuie să îi determinăm să înţeleagă că pentru o meserie trebuie să ai chemare, abilităţi etc. Ne-am confruntat cu cazuri când o absolventă de liceu a specializării filologie-istorie a ales să urmeze Facultatea de Horticultură, însă după numai un semestru a descoperit că nu se regăseşte în materiile predate“, a spus Cristina Soare.

Un psiholog vă ajută să depăşiţi problemele

Doina Troacă este psihologul echipei Centrului de Consiliere şi Orientare Profesională. Este persoana sensibilă a echipei, pasionată să lucreze cu oamenii şi dornică să-i ajute să-şi descopere potenţialul.
„Dintotdeauna am fost o persoană curioasă, iar asta îmi întreţine aviditatea de a «creşte» şi îmi stimulează dorinţa de a da mai departe altora şi de a accepta noi provocări! Sunt şi psihoterapeut, pasionată de unicitatea fiecărui individ, de potenţialul său natural, de capacităţile şi resursele infinite ale fiecărei fiinţe de a-şi găsi armonia, de a-şi dobândi prin propria forţă ceea ce noi, cu toţii, numim fericire! Trebuie să conştientizăm faptul că oricâtă cunoaştere ai dobândi şi oricâtă experienţă de viaţă ai acumula eşti lipsit de valoare dacă nu ai cu cine să împărtăşeşti şi să dezbaţi aceste teme. Tocmai de aceea, invit toţi tinerii care se confruntă cu diverse probleme să vină la centrul nostru pentru ca împreună să găsim soluţii“, a spus psihologul echipei.
Doina acordă servicii de consiliere, asistenţă psihologică şi sprijin metodologic şi pedagogic. Centrul de Consiliere craiovean este singurul din această zonă care dispune, potrivit echipei, de o nouă metodă de testare: Platforma de testare Cognitrom Assessment CAS, 40 de teste de evaluare a aptitudinilor cognitive, inventare de personalitate, chestionar de evaluare a intereselor personale, teste de cunoştinţe şi teste de evaluare a emoţiilor. Fiecare testare se realizează individual şi durează aproximativ două ore.

Zilele porţilor deschise, Student pentru o zi – două dintre proiectele CCOP

Membrii CCOP prospectează nevoile pieţei muncii din Oltenia, promovând în campusul universitar acţiuni specifice cunoaşterii firmelor şi nevoilor lor de personal cu calificare academică. Organizează, de asemenea, acţiuni tematice diverse: târguri de joburi şi burse, prezentări de firme, buletinul locurilor vacante, vin în sprijinul studenţilor prin acordarea de servicii de consiliere psihologică, pentru autocunoaştere, pentru creşterea capacităţii de adaptare a studenţilor, în special a celor din anul I, la exigenţele mediului academic, pentru depăşirea situaţiilor de criză, de gestionare a stresului provocat de sesiunea de examene, precum şi pentru dezvoltarea personală.
Anual, cei şase membri CCOP demarează câteva proiecte devenite tradiţie. „Caravana Învăţământului Oltean“ presupune deplasări ale reprezentanţilor CCOP şi ai Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) la liceele din cele cinci judeţe ale Olteniei, pentru prezentarea Universităţii din Craiova şi a instrumentelor de informare cu privire la admiterea din fiecare an universitar. Pentru aceasta, CCOP editează anual Ghidul candidatului, întocmeşte o bază de date conţinând statistici privind situaţia înscrierilor şi a mediilor de admitere din anii anteriori şi pune la dispoziţia celor interesaţi materiale de prezentare a facultăţilor, a programelor de studii şi a sistemului de credite transferabile. CCOP organizează evenimentul „Zilele Porţilor Deschise“, ce are ca scop sensibilizarea şi sporirea gradului de informare în rândul tinerilor viitori studenţi, cu privire la alegerea facultăţii. De asemenea, derulează proiectul „Student pentru o zi!“, activitatea desfăşurându-se la sediul fiecărei facultăţi, unde elevilor li se oferă informaţii legate de admiterea la facultate, actele necesare înscrierii, numărul de locuri la buget şi taxă, domeniile, specializările, taxele de înscriere şi studiu, posibilităţile de angajare după absolvire, informaţii legate de burse, posibilitatea participării la cursuri şi seminarii, precum şi vizitarea campusurilor studenţeşti.

Telefon la dispoziţia tinerilor
Ofertele Centrului de Consiliere şi Orientare Profesională sunt accesibile şi pe pagina de internet: www.ccop.ucv.ro, iar cei interesaţi pot trimite răspunsuri la adresa de e-mail [email protected] sau pot solicita informaţii la numărul de telefon 0251/563269.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII