21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJaf în Combinatul Celrom

Jaf în Combinatul Celrom

Jaf la drumul mare în Combinatul de Celuloză şi Hârtie Celrom din Drobeta Turnu Severin. În urmă cu doi ani, peste 600 de angajaţi au fost trimişi acasă în şomaj tehnic din cauza problemelor financiare. Foştii salariaţi spun că din fabrică au dispărut bunuri.

Angajaţii combinatului ar fi trebuit să asiste ieri la o anchetă în cazul unor furturi din interiorul fabricii, însă paznicii şi lichidatorii i-au scos afară pe oameni.
În 2008, Combinatul Celrom şi-a încetat activitatea, iar de un an se află în insolvenţă. Angajaţii au câştigat în instanţă dreptul să primească salarii compensatorii în funcţie de vechime, însă, pe lângă faptul că nu mai au voie să intre în fabrică, nu primesc nici banii.
„Nu avem voie să lăsăm pe nimeni în fabrică fără aprobare. Dacă aveţi treabă cu cineva, îl chemăm aici, la poartă. Nu aveţi voie în interior. Aşa am primit ordin“, a spus unul dintre paznicii fabricii.
În urma unor plângeri depuse de sindicatul fabricii despre unele bunuri care ar fi dispărut din combinat, lichidatorul a format o comisie de anchetă, iar ieri, împreună cu angajaţii ar fi trebuit să facă mai multe controale, numai că lucrurile au luat altă întorsătură. Angajaţii au fost scoşi afară de paznici, iar comisia a fost formată din persoane care nu cunosc secţiile fabricii. Gardienii spun că nimeni nu s-a atins de nimic din fabrică.
„Am încercat să asistăm la anchetă pentru că suntem acţionari aici cu 39%. După ce stabiliserăm că avem voie să intrăm, acum ne-au scos afară şi nici în curte nu ne mai lasă, pe motiv că disturbăm ancheta. Am 38 de ani de muncă în această fabrică. Când m-am angajat eu aici, nici nu se construise tot şi acum stau la poartă. Au făcut comisie din două doamne, una de la Personal şi alta de la Arhivă. Ele nici nu cunosc secţiile fabricii, nu au fost niciodată în toate punctele de lucru de aici. Au făcut asta doar ca să nu se afle ce s-a furat. Au dispărut tone de cupru, de fier, motoare şi alte bunuri din fabrică. Acum nu mai ştiu cum să se ascundă de noi. Ne ţin la poartă“, a spus Ion Raţă, electrician la Celrom.
Foştii angajaţi, care se luptă pentru drepturile lor băneşti, sunt convinşi că încetul cu încetul, fabrica va dispărea.
„Având în vedere faptul că am fost angajaţi aici, suntem încă acţionari, avem tot dreptul să ştim tot ce se întâmplă în fabrică. Dar ei fac totul pe sub mână şi îşi bagă în buzunare. Noi nu ne-am primit salariile de luni de zile. Bat acest drum în fiecare zi şi nu mă bagă nimeni în seamă. Nu ne-au dat dreptul să participăm la nici o licitaţie prin care au vândut utilaje, o maşină a fabricii şi acum mai au puţin şi termină cu tot ce se poate vinde din acest combinat. O să ajungă o ruină. Nimeni nu cunoaşte mai bine ca noi situaţia şi tocmai de aceea ne dau la o parte. Este o mare hoţie aici“, a spus Ionel Iosim, operator chimist, cu o vechime de 25 de ani. Lichidatorii refuză să spună dacă s-a furat din fabrică.
„Aceste clădiri, care acum arată ca nişte ruine, au fost în urmă cu ceva timp secţii foarte importante ale combinatului. După ce s-a sistat activitatea, au fost lăsate în paragină. Au fost furate ţevi de alimentare cu apă, fier, cupru, toată calea ferată şi nimeni nu recunoaşte nimic. Ne spun că noi suntem rău intenţionaţi, dar nu vrem decât binele acestui combinat, pentru că am muncit din tinereţe aici şi avem tot dreptul să ne luptăm pentru drepturile noastre. Comisia care a venit să ancheteze ne-a scos afară şi nu ne lasă să vedem ce se întâmplă. Spun că nu ştiu dacă s-a furat ceva, dar se văd lipsuri. Unde sunt bunurile fabricii?“, a spus Gheorghe Talianu, lider de sindicat. Nici un membru al comisiei de anchetă nu a dorit să spună nimic despre ceea ce au găsit în interiorul fabricii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII