16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul, acţionar minoritar la EnergoNuclear SA

Statul, acţionar minoritar la EnergoNuclear SA

Participaţia statului la compania care va construi Unităţile 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă s-ar putea diminua de la 51% la sub 25%. Guvernul caută soluţii alternative de finanţare a costurilor, estimate pentru cele două unităţi la 4 miliarde de euro. 

Participaţia statului român la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza sectoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, ar putea fi redusă de la 51% chiar şi sub 25%, a declarat ieri directorul general al Complexului Energetic (CE) Craiova, Constantin Bălăşoiu, citat de agenţia NewsIn. Potrivit sursei citate, Bălăşoiu a afirmat că un scenariu posibil ar fi ca participaţia minimă a statului să scadă sub 25%.
Nuclearelectrica şi cei şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat în noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.
În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să se facă în felul următor: Nuclearelectrica – 51%, CEZ – 9,15%, GdF Suez – 9,15%, Enel – 9,15%, RWE Power – 9,15%, iar Arcelor Mittal şi Iberdrola – câte 6,2%. Unităţile 3 şi 4 ar urma să fie puse în funcţiune cel mai probabil în 2017.
Costul estimat pentru cele două reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii până la 40 de ani. Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă vor folosi tehnologia canadiană CANDU 6. Activele cu care compania participa la construirea celor două reactoare au fost evaluate în 2007 la 350 de milioane de euro. La începutul anului în curs, ministrul economiei, Adriean Videanu, afirma că la rectificarea bugetară de la jumătatea anului va cere 95 de milioane de lei pentru cele două reactoare. În condiţiile actuale de criză, un scenariu era atragerea unor investiţii din alte surse, una dintre cele indicate fiind Fondul Proprietatea (FP). Faza de proiect pentru cele două reactoare este preconizată să fie finalizată până pe 30 septembrie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU