6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComune falimentare în Mehedinţi

Comune falimentare în Mehedinţi

Mai multe primării din judeţul Mehedinţi se află în prezent în imposibilitatea de a mai achita salariile, ajutoarele sociale şi facturile pentru energie electrică şi telefon. La Primăria din Broşteni, angajaţii au primit luna trecută doar jumătate din salariu, iar în această lună se tem că nu vor mai lua nimic. La fel de grav este şi faptul că asistenţii persoanelor cu handicap au primit pe luna mai doar 100 de lei din cei aproape 800.
Situaţia cea mai gravă este însă la Cireşu, unde funcţionarii n-au mai văzut nici un ban încă din luna februarie. Primăria are datorii de 100.000 de lei şi este în prag să-i fie tăiat curentul. Nu mai sunt bani pentru cheltuieli curente, iar beneficiarii de ajutor social nu-şi pot lua nici ei drepturile, deşi şi-au făcut normele de lucru.
„Colegii au hotărât să nu mai plătim curentul şi să ne luăm banii măcar pe martie. Am refuzat facturile de regularizare, tot ca să mai trag de timp. Avem datorii încă de anul trecut la lemnele pentru şcoală, la curent, la salariile personalului, la telefoane, toner, hârtie şi taxe poştale. În prezent, primăria nu mai poate să mai plătească nici măcar un leu“, a declarat Doru Ţârlui, edilul-şef din Cireşu.
Funcţionarii de la Primăria Cireşu se ruşinează şi cu greu pot să povestească prin ce trec din lipsa banilor. Aceştia spun că au ajuns să trăiască din pensiile părinţilor şi că se văd nevoiţi să muncească şi cu ziua ca să poată trăi.
„Îmi este ruşine să spun că lucrez la primărie şi nu primesc nici un ban, am ajuns să iau mâncare din pensia mamei. Am şi eu rate, ca şi restul oamenilor, am două fete la şcoală şi nu ştiu cu ce o să le ţin de acum înainte, cred că va trebui să merg să muncesc cu ziua sau să plec afară să îmi găsesc un serviciu“, a spus un funcţionar de la primărie.
Situaţia este dramatică mai ales în cazul comunelor defavorizate de noua lege după care se alocă bugetul de la Finanţele Publice. Şi asta, pentru că tocmai în astfel de localităţi sărace ajung cei mai puţini bani.
„Fiecare se descurcă aşa cum poate. Unii mai au un părinte cu pensie, alţii au rude. Te duci şi te împrumuţi. Vă spun cinstit, când iau banii, îi dau de unde i-am luat“, a spus alt angajat al Primăriei Cireşu.
Nu mai sunt bani pentru achitarea facturilor la energia electrică şi telefon, iar sediul primăriei poate să rămână şi el oricând în beznă. Pentru cheltuielile de personal, Primăria Cireşu ar avea nevoie de 20.000 lei/lună.
Dacă la Broşteni, cu banii din taxe şi impozite, sunt şanse ca oamenii să-şi primească salariile, la Cireşu, doar o rectificare bugetară mai poate rezolva situaţia.
În urmă cu trei ani, cei opt salariaţi ai Primăriei Cireşu au mai trecut printr-o situaţie similară. În 2007, aceştia au muncit opt luni fără să-şi primească drepturile băneşti. Acum, ei regretă că au continuat să lucreze aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU