Panica impozitului pe dobânzile bancare

Autori


Ideea guvernanţilor de a impozita dobânzile obţinute din depozitele bancare i-a panicat pe unii doljeni care îşi ţin banii în bănci. Se va impozita doar câştigul, dobânda cuvenită, nu depozitul ca atare. GdS a descoperit că băncile percep comisioane mai mari de la deponenţi  (la retragerea de numerar) decât impozitul pe dobândă. Totuşi, depozitul bancar rămâne cea mai bună formă de economisire.

Impozitarea câştigurilor obţinute din depozitele bancare a fost înţeleasă greşit în piaţă, astfel că unii clienţi au mers la instituţiile financiare la care au depozite în ideea să renunţe la ele şi să-şi ţină banii acasă, la ciorap. Bancherii spun că unii oameni au crezut că se impozitează chiar valoarea depozitului deţinut. De fapt, se impozitează cu 16% doar dobânda pe care banca ar urma să o plătească acelui client care şi-a păstrat economiile în conturile ei. Persoanele care au intrat în panică la auzul veştii că se vor impozita şi dobânzile la depozite sunt de vârste diferite, dar cei mai speriaţi sunt pensionarii. Clienţii fie s-au deplasat direct la bancă, fie au telefonat la instituţiile de credit la care au depozitele pentru a se interesa de situaţie. „Au venit la noi clienţi care au cerut să-şi retragă depozitul din bancă din cauză că ei au înţeles că se va introduce un impozit pe întreaga sumă pe care au economisit-o, când de fapt este vorba să se introducă impozit doar pe câştig. Un client chiar era foarte supărat şi spunea că preferă să ţină banii acasă, la saltea. Sunt mulţi oameni care au această percepţie greşită că statul vrea să le impoziteze depozitele cu totul. Nu se poate aşa ceva“, preciza recent un bancher craiovean.

Persoanele fizice speculează dobânzile

Bancherul craiovean a mai spus că percepţia doljenilor asupra depozitelor bancare s-a schimbat în ultimul an, astfel încât oamenii sunt mai inventivi, chiar profitori. Ei fac un fel de speculaţii financiare cu economiile lor, urmărind câştiguri mai mari. Îi ajută destul de mult puzderia de bănci deschise în Craiova, astfel că ei sondează piaţa, urmărind dobânda cea mai mare, şi îşi plasează economiile în funcţie de câştig. „Înainte îi interesa siguranţa. Adică îşi ţineau economiile într-o bancă şi nu conta exagerat de mult dobânda. În ultima perioadă, însă, ei îşi mută depozitele la băncile care le oferă o dobândă mai mare şi cum creşte dobânda în altă parte, îşi transferă banii la banca respectivă“, a spus reprezentantul unei bănci craiovene.

Cu sau fără impozit, dobânda nu e mare

Au trecut anii în care dobânzile la depozite erau formate din două cifre. Acum media interbancară este în jur de 7% pe an pentru depozitele în lei şi undeva în jurul valorii de 3,5% la euro. Ca şi marje, dobânzile la lei oscilează între 4,25% şi chiar 10%, în timp ce la euro oscilează între 1,5% şi 6% pe an. Dacă o persoană are 10.000 de lei la bancă pe o perioadă de trei luni, la o dobândă de 7,25% pe an, atunci la scadenţă ar însemna să primească o dobândă de 181 de lei. Dacă s-ar impozita câştigul cu 16%, atunci omului i s-ar cuveni 152 de lei. Cu alte cuvinte, dacă s-ar introduce în legislaţia fiscală, impozitul ar fi de numai 29 de lei.


Comisioanele bancare, mai mari decât impozitul

Atenţie şi la comisioanele percepute de unele bănci, în special cele de top, pentru retragerea banilor de la casierie. Cele mai multe bănci (în special cele mari) practică un comision de retragere de 0,5% din suma retrasă. Adică o persoană şi-a depus banii la o bancă, iar când îi retrage, banca îi calculează un comision din ei. De exemplu, persoana care are un depozit de 10.181 (depozit plus dobânda aferentă) de lei, dacă doreşte să retragă banii la scadenţă, atunci omul va plăti un comision către bancă de 0,5% din suma retrasă, adică 51 de lei. Calculul matematic ne arată că statul va lua un impozit de 29 de lei, iar la aceeaşi sumă economisită, banca a perceput un comision de 51 de lei. Astfel, dacă din banii omului se mai scad şi 29 de lei impozit, acesta pleacă acasă cu 10.101 lei, adică are în plus cu 101 lei faţă de acum trei luni.  

Cea mai bună formă de economisire

În condiţii de criză, păstrarea economiilor sub formă de depozite bancare a rămas cea mai sigură formă de economisire. Statul garantează depozitele populaţiei în limita a 50.000 de euro. Câştigurile din dobânzi nu sunt foarte mari, dar depozitele sunt sigure. „Depozitul bancar este cea mai bună formă de economisire. În perioada aceasta, Bursa este volatilă şi nesigură, investiţiile imobiliare nu mai merg, astfel că depozitul este o opţiune bună de economisire“, afirmă un bancher craiovean. „Impactul impozitului asupra dobânzii cuvenite unui depozit bancar este nesemnificativ, minor. Depozitul rămâne o formă de economisire accesibilă oricui, chiar dacă se introduce impozitul pe dobândă“, a afirmat alt bancher craiovean. Cei care îşi permit economisesc în această perioadă. Mulţi însă îşi ţin banii la ciorap. Băncile spun că, în ciuda dobânzilor în continuă scădere, oamenii îşi deschid conturi de economii.Comenteaza acum

12 Comentarii

 1. to`arashul Matrics said:

  ati vrut “civilizatie”? stati sa va impoziteze si depozitele si conturile curente si atunci sa imi raspundeti!

 2. o să stăm ... said:

  O să stăm să ne impoziteze şi că catul în exces, le dăm cu mare drag şi lor câte o porţie …

 3. Radical said:

  “Totuşi, depozitul bancar rămâne cea mai bună formă de economisire ” (!!!). Machea ?! Banca DAcia Felix, Bancorex. Banca Albina, etc, etc. *** Oameni buni, nu va duceti banii in banci. Pentru cei care aveti 20-30.000 euro in banca ; cereti garantie imobiliara bancii. Macar o garsoniera. DAca vrei sa iei banii astia dintr-o banca si banca iti cere, ca sa aiba o garantie. VOi ce garantii aveti ? Garanteaza statul in limita unei sume ? Care stat ?! Statul nu are bani de pensii. Voi sperati sa aiba bani pt a garanta sumele depuse de voi in banci ?!!!

 4. NEAGOE DAN said:

  DOBINDA SUB PRAGUL DE INFLATIE SI COMISIOANELE NESIMTITE ALE BANCILOR ,ESTE MOTIVUL ADEVARAT PENTRU RETRAGEREA MASIVA DE BANI DIN BANCI.ESTE MAI RENTABIL CIORAPUL,LACOMIA BANCILOR ESTE FARA MARGINI.

 5. ioooo said:

  de ce statul prefera sa ia imprumuturi la dobanzi usturatoare de la banci cand pot sa lanseze titluri de stat pe care sa le vanda populatiei si fara impozit logic??? mi se pare o treaba care rasufla a comision adik am luat bani FMI pt bancile straine le-am dat banii ieftin si ei ii dau statului scump halal afacere pt noi romanii ,pop in 2009 a economisit cu peste 10% fata de 2008 de fapt deasta a si picat in halul ala economia din cauza panicii si din falimentul politicii guvernamentale care nu a incurajat consumul si nu a realizat programe anticriza .

 6. kiu said:

  imi pare rau de cei de acsa aici am SANTANDER ,LA CAIXA BANCAJA sint

 7. ........... said:

  pana la urma o sa ia banii din conturile oamenilor fara sa-i mai intrebe nimic… baga o ordonanta de urgenta, o chestie si va lasa in c/uru gol

 8. Razvan said:

  Exista alte forme de economisire mult mai inteligente decat depozitele bancare si care sunt scutite de impozit. Nu stiu daca am voie sa scriu aici, asa ca daca doriti detalii imi puteti da add pe ym: popescurazvan85

 9. Alex said:

  Unde este rata inflatiei anuale in calculul asta???

  Impozitul pe castiguri din dobanzi la depozite sau conturi curente trebuie facuta numai pe castigul NET, dupa ce se deduce pierderea suferita prin INFLATIE (taxa indirecta)!!!

  De exemplu daca rata dobanzii este de 7% pe an si rata inflatiei este de 5% pe an, rezulta un castig net de numai 2%. Ori statul vine si ne impoziteaza ca si cand nu am pierde 5% din valoarea banilor prin inflatie! Asta este dublu impozitare, o data indirect prin inflatie si o data direct pe fata. Ajungem sa ne tinem degeaba banii la banci, cel putin in lei.

  A. In forma actuala: 7% dobanda anuala – 16% impozit = 5.88% “castig” – rata inflatiei de 5% = 0.88% castig net real

  B. In forma corecta: 7% dobanda anuala – 5% rata inflatiei = 2% castig net – 16% impozit = 1.68% castig net real

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 14 iunie 2010

Actualitate

» Craiova: Arestat pentru fals de identitate
» Copil din Craiova, în comă la Bucureşti
» Craiova: Cu apometrul la control
» Înecat în Olt
» Craiova: Concurenţă mare pentru clasele bilingve de liceu
» 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi SUA
» Craiova: Cod galben în saloane
» Recensământ după buletin
» Ţin cu dinţii de suplimente
» Americanii de la AES Corporation, singuri în cursa pentru blocul de 500 MW de la Işalniţa
» Medic de familie, amendat
» Cetăţenii români pot intra în Serbia doar cu buletinul
» Blaga: E nevoie de un nou împrumut de la FMI
» Bărbat dispărut la Osica de Sus
» Elevi premiaţi de ministrul educaţiei
» Şefi noi la SJU Slatina
» De trei ori mai puţine posturi titularizabile
» Dolj: Camorra lubeniţelor
» Eşec la modernizarea DN 66
» Oltenii trebuie să se concentreze pe gestionarea eficientă a deşeurilor
» Statul, acţionar minoritar la EnergoNuclear SA
» Mehedinţi: Primăriile nu mai pot să îşi achite facturile
» Pierderi de 40% în reţeaua de alimentare cu apă din Târgu Jiu
» Jana Prejbeanu, demisă de la SAJ Gorj pe motive politice

Local

» Panseluţe şi borcane cu dulceaţă în faţa casei lui Iliescu
» Cozma: Iliescu şi Roman mi-au oferit funcţii ca să vin cu minerii
» Ne topesc căldurile!
» 13-15 iunie 1990 – Cea mai sângeroasă mineriadă din România
» Încăierare la spălătorie
» Craiovenii, spaima nemţilor
» Craiovean, administrator al Depozitarului Central

Gorj

» Opt persoane arestate pentru un prejudiciu de 800.000 de euro
» Căpşunele au fost sărbătorite la Polovragi

Sport

» Serbia, fără replică
» Selecţionata Doljului a pierdut finala
» „Găzarii“ merg la turneul semifinal
» Slovenia a învins
» Campioana Italia intră în competiţie
» Final fericit pentru Gaz Metan CFR Craiova
» Cardoso, tot oltean, dar în Liga I
» Balaci suferă după Universitatea
» Fanii Ştiinţei, luaţi la mişto

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Balconul, în premieră la Naţionalul craiovean
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia

Top