16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPSD ţine cu dinţii de pieţe

PSD ţine cu dinţii de pieţe

Proiectul de reorganizare a administraţiei pieţelor a fost retras ieri de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local la presiunea câtorva consilieri PSD. Aceştia nu au fost deranjaţi nici măcar de faptul că actualul director al pieţelor, coleg de partid cu ei, a semnat contract de muncă el cu… el.

Deşi există nenumărate informaţii potrivit cărora unii dintre consilierii locali PSD ar fi votat pentru desfiinţarea mafiei din pieţele craiovene, în ciuda faptului că asta ar fi însemnat demiterea directorului Gheorghe Călinoiu, argat PSD, viceprimarul Mărinică Dincă a retras ieri de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local proiectul de reorganizare a administraţiei pieţelor. El a anunţat că va repune proiectul pe masa consilierilor locali în şedinţa următoare, după un nou control de audit la Serviciul Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (SPAPT) Craiova. Potrivit documentaţiei, serviciul ar fi trebuit să fie transformat în societate comercială controlată integral de consiliul local şi administrată de un manager numit de autoritatea locală. Mărinică a luat decizia de a retrage iniţiativa după ce mai mulţi pesedişti au încercat să atace rapoartele de fundamentare a iniţiativei. Unii au spus că nu e clar cu ce se mănâncă, alţii că au aflat târziu, că nu cunosc situaţia de la pieţe, că mai vor un audit etc. Afirmaţii de mare tupeu, având în vedere că nimeni nu i-a ţinut să citească, să ceară informaţii sau chiar să solicite controale la SPAPT. Nici un consilier PSD n-a suflat o vorbă despre managementul dezastruos din pieţe, despre banii publici aruncaţi cu ghiotura clientelei, fără licitaţie, ori despre nesocotirea unor hotărâri pe care chiar ei le-au votat, în consiliul local.

S-a (re)angajat singur

Un nou aspect interesant în activitatea SPAPT şi a directorului său e că acesta din urmă lucrează în temeiul unui contract semnat între el şi… el. Nici un contract de management, potrivit Legii administraţiei publice locale modificate, nu este înregistrat la Primăria Craiova. „Numirea conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local se face pe baza concursului organizat potrivit procedurilor şi criteriilor aprobate de consiliul local, la propunerea primarului, în condiţiile legii. Numirea se face prin dispoziţia primarului, având anexat contractul de management“, se arată la art. 63 din Legea nr. 215 republicată. Cu alte cuvinte, din 2007, SPAPT nu are conducător cu atribuţii desemnate prin contract de management. Sau, cum spunea viceprimarul Dincă, directorul nu are obligaţia de a se supune nimănui, în afară de el însuşi. „În aceste condiţii, consider că vinovaţi de ce s-a întâmplat în pieţele din Craiova suntem noi toţi, consiliul local, nu persoana care conduce instituţia. Fiindcă am acceptat această situaţie“, a spus viceprimarul Mărinică Dincă. Gheorghe Călinoiu spune că acel contract, în care apare semnătura sa şi la angajator, şi la angajat, este, de fapt, o anexă la contractul iniţial, pe care avea obligaţia să o întocmească şi să o depună la Inspectoratul Teritorial de Muncă în baza unor modificări legislative. „Contractul meu de muncă a fost încheiat în 2002, între mine şi directorul de la acea vreme, Gheorghe Bălulescu. Nu între mine şi Călinoiu. După aceea au apărut modificări în legislaţia din domeniu şi aveam obligaţia să aduc contractul la forma cerută de noile reglementări. Însă, eu eram deja director. Cine era să semneze în calitate de conducător al instituţiei, dacă nu eu?“, a afirmat Gheorghe Călinoiu. Ciudat este de ce Ioan Acrivopol, şeful Serviciului resurse umane, nu a scos la lumină şi contractul iniţial despre care vorbeşte Călinoiu.

Salvat a treia oară

Directorul SPAPT Craiova, Gheorghe Călinoiu, a fost demis în urmă cu doi ani din funcţie în urma unor grave abuzuri, între care atribuirea de contracte de închiriere a domeniului public fără avizul municipalităţii. A câştigat procesul cu primăria şi a fost repus în fruntea serviciului. În 2009, primăria a încercat din nou să scape de Călinoiu, prin aplicarea unui regulament de funcţionare SPAPT. Regulament declarat nelegal de prefectul PSD de la acea vreme, Florin Stancu. Ieri, lui Călinoiu i-a trecut glonţul a treia oară pe la ureche, însă a fost din nou salvat de colegii de partid. Cel puţin pentru 30 de zile.     

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII