11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎncă 100 de oameni pleacă de la Doljchim

Încă 100 de oameni pleacă de la Doljchim

Angajaţii se bucură de plăţile compensatorii generoase, în vreme ce Petrom anunţă că nu are nici o ofertă serioasă pentru Doljchim. În acelaşi timp, omul de afaceri Ioan Niculae, care intenţiona să cumpere combinatul craiovean, spune că nu are cu cine să negocieze, iar Petrom susţine că nu are „un partener credibil“ de dialog.

Alţi 100 de angajaţi de la Doljchim vor primi preavize de la 1 iunie, urmând să părăsească fabrica peste două luni. Acest nou val de disponibilizări sau ,mai bine zis, de plecări voluntare vine la numai câteva luni după ce 376 de oameni au fost lăsaţi „la vatră“, în cadrul programului de restructurare pe care l-a iniţiat acţionarul majoritar al Doljchim, OMV-Petrom. Vor mai rămâne 507 oameni, dar către finalul anului şi din aceştia vor fi daţi afară încă 200. Restul de 307 rămân pentru a asigura închiderea, dezmembrarea şi chiar demolarea Doljchim. Actualmente, mai funcţionează doar fabrica de metanol, dar, în funcţie de cererea de pe piaţă, şi această ultimă „redută“ ar putea fi închisă până la finele anului. Mastodontul devine un morman de inox şi betoane, numai bun de tăiat şi de valorificat.

Plăţi de 48.000 de lei. Oamenii spun „bodaproste!“

Până nu demult, disponibilizaţii erau supăraţi că îşi pierd locul de muncă pe criza aceasta. Acum, ei spun că plăţile compensatorii pe care le primesc sunt binevenite. Cel mai probabil, intenţia guvernanţilor de a impozita sumele compensatorii şi de a elimina astfel de plăţi pentru bugetari i-a speriat pe viitorii disponibilizaţi. „Oamenii se tem să nu se întâmple ceva şi acceptă plăţile compensatorii. Vor să apuce să iasă cu programul acesta. Nu vedeţi ce se întâmplă la stat?“, a spus, pentru GdS, liderul sindical de la Doljchim, Gheorghe Băiaşu. În prezent, plăţile compensatorii sunt îndestulătoare, astfel că mulţi sunt tentaţi să plece acum de la combinat.
„O persoană cu vechime între 10-15 ani primeşte în mână 32.500 de lei, iar la peste 15 ani vechime, sumele compensatorii ajung la 48.000 de lei net“, a spus Băiaşu.

„Ne mai prelungim zilele!“

Liderul sindical a arătat că au început procedurile de închidere a combinatului. Cei care au rămas la muncă se uită lung la cei care pleacă acasă cu plăţi compensatorii. Ei fac în general lucrări de mediu, speciale pentru desfiinţarea Doljchim. Se mai fac lucrări de epurare a apei. „Ne mai prelungim zilele!“, susţine Băiaşu.
Petrom nu are cui să vândă

Între timp, omul de afaceri Ioan Niculae, deţinătorul grupului Interagro, spune că intenţia lui de a cumpăra Doljchim a rămas în aer. În urmă cu o lună, Niculae afirmase că a trimis o scrisoare de intenţie către OMV Petrom, dar şi către Ministerul Economiei, prin care îşi manifesta intenţia de a prelua Doljchim. El promitea că va menţine numărul salariaţilor şi că va continua investiţiile de mediu. Contactat de GdS, Niculae a declarat zilele trecute că nu a primit nici un răspuns de la Petrom la oferta sa de cumpărare a Doljchim: „Până acum nu m-a contactat nimeni de la Petrom. Oferta mea rămâne valabilă, cu cele două condiţii: de menţinere a locurilor de muncă şi a investiţiilor de mediu. Dar… nu am primit nici un răspuns de la Petrom“. Ioan Niculae mai deţine combinate chimice pe teritoriul ţării. Omul de afaceri a menţionat că, totuşi, a semnat un contract de confidenţialitate cu proprietarul Doljchim. Petrom susţine însă că nu a avut parteneri de dialog în ceea ce priveşte Doljchim şi că nici o ofertă serioasă nu s-a depus până acum. Mai mult, acţionarul majoritar de la Doljchim aruncă pe piaţă ideea că nu are „un partener credibil“ în ceea ce priveşte preluarea combinatului. „În prezent, nu avem discuţii serioase cu un partener credibil. În momentul în care avem o tranzacţie, pe baza principiilor de guvernanţă corporativă, o vom anunţa“, au declarat oficial pentru GdS reprezentanţii Petrom. Surse din fabrică susţin că oferta lui Niculae nu prea era serioasă. „Niculae nu oferea nici un preţ pentru Doljchim, motiv pentru care nu se puteau purta negocierile. Nu aveau bază“, susţin sursele noastre. Până va avea un „partener credibil“ de dialog, Petrom continuă procedurile programate pentru închiderea Doljchim.

Care este miza?

Petrom ar putea câştiga din dezmembrarea Doljchim mai mult decât dacă l-ar vinde întreg. Tone de inox şi de fier aşteaptă să fie tăiate şi valorificate. Terenurile sunt numai bune pentru orice investiţie. Acţionarul majoritar scapă şi de multele milioane de euro pe care trebuia să le investească pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu. Pe finalul anului trecut, conducerea Petrom anunţa că vor fi şi acţiuni de decontaminare a zonei, obligatorii în acest gen de activităţi. Rămâne de văzut dacă Petrom va găsi totuşi „un partener credibil“ pentru Doljchim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII