21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeclaraţia de venit - mult zgomot pentru nimic

Declaraţia de venit – mult zgomot pentru nimic

Contribuabilii nu privesc cu ochi buni depunerea Declaraţiei 200 la Fisc, pentru veniturile realizate în anul anterior. Mulţi consideră documentul doar o hârtie inutilă. Doar 50% dintre doljenii care aveau obligaţia să depună Declaraţia 200 au mers la Fisc în termenul legal.

Ieri a fost ultima zi în care se puteau depune declaraţiile de venit (Declaraţia 200) de către persoanele fizice, pentru veniturile realizate în 2009. De câţiva ani încoace, nu toţi angajaţii care aveau venituri din alte surse mai depun astfel de acte, ci sunt excluse persoanele care au avut două joburi, adică două contracte de muncă la angajatori diferiţi. Depun Declaraţia 200 doar cei care au obţinut venituri din activităţi independente, din închirieri de bunuri, prestări de servicii sau drepturi de proprietate intelectuală.

Peste 1.000 de persoane, în ultima zi

Ieri, la ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (GDFP) Dolj peste 1.000 de persoane s-au perindat pe la ghişeele Finanţelor, grăbite să depună Declaraţia 200 în ultima zi. Totuşi, nu a mai fost aglomeraţia sufocantă întâlnită în alţi ani, pentru că mai puţine persoane au transmis acele documente. Până ieri în jurul prânzului ajunseseră la Fisc aproape 50% dintre doljenii care trebuia să-şi depună declaraţia de venit. „Până azi (ieri – n.r) la ora 13.00 au depus declaraţii 1.020 de persoane. În total au venit 8.051 de persoane, dar aveau de transmis Declaraţia 200 circa 16.900 de persoane“, a precizat directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu. El a arătat că jumătate dintre contribuabilii care, deşi aveau obligaţia legală, nu şi-au depus la termen declaraţiile vor primi mai întâi notificări de la Fisc. Dacă nici după notificări nu se prezintă să-şi depună declaraţiile, atunci li se vor trimite somaţii şi vor fi amendaţi cu sume între 10 lei şi 100 de lei. Cu alte cuvinte, statul va mai cheltui nişte bani pentru a le trimite notificări celor care nu au depus la termen documentul, apoi pentru a-i înştiinţa pe restul că au de plată o amendă. Şi pentru persoanele care au depus deja Declaraţia 200 se mai cheltuiesc bani de la stat. Până la sfârşitul anului, Fiscul trebuie să le trimită la domiciliu decizia de impunere, document prin care contribuabilul află cât mai are de plată către stat. De la primirea deciziei, persoana în cauză are 60 de zile la dispoziţie să plătească impozitul în plus.  

Nervi la ghişeu

Doljenilor li se pare inutilă birocraţia cu „Formularul 200“. Din moment ce există atâtea evidenţe ale firmelor, atâtea fişe fiscale depuse, oamenii nu înţeleg de ce mai trebuie să meargă ei, personal, la Finanţe pentru a completa „nişte hârtii“, când ar fi simplu de comparat electronic informaţiile din fişele fiscale. Contribuabilul trebuie să primească acasă doar decizia cu suma de luat de la stat sau de plată către Fisc. Chiar dacă la ghişee se înregistrau repede declaraţiile, oamenii erau nervoşi pe situaţia în sine: sunt obligaţi să depună o hârtie inutilă pe care legea o cere. „Cred că din neglijenţă am venit să depun în ultima zi. Nu stau de mult, cred că de zece minute, dar ideea este că ei au oricum evidenţele în calculator. Nu ştiu de ce ne mai cheamă pe noi să depunem…“, a spus Marcel Dumitraşcu, din Craiova. „Nu am venit până acum pentru că am fost ocupat cu treburi. Nici nu am ştiut că am obligaţia să depun eu, personal, dar am primit o somaţie pe firmă şi aşa am aflat şi de această declaraţie. De fapt, acesta este serviciul lor (al celor de la Fisc – n.r.), pentru că au atâtea evidenţe centralizate şi pot să ia datele de acolo. Îşi bat joc de noi cu aceste declaraţii. Trebuie să cheltuiesc pe 10.000 de hârtii… Şi aşa ne omoară firmele… Este doar pierdere de timp şi de nervi“, a spus şi Vasile Doru Dragomir, din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII