16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCE Craiova aşteaptă ofertele pentru noul bloc energetic

CE Craiova aşteaptă ofertele pentru noul bloc energetic

AES SUA şi Edison Italia sunt cele două companii care vor să investească la Işalniţa peste 650 de milioane de euro, pentru un nou grup energetic, cu o putere instalată de 500 MW. Grupul va face parte din termocentrala de la Craiova, a doua din ţară ca mărime, după cea de la Turceni.

Complexul Energetic (CE) Craiova aşteaptă până pe 25 mai oferte din partea AES Corporation SUA şi Edison Italia, cele două mari concerne implicate în lupta pentru construirea unui grup energetic cu o putere instalată de 500 MW la Işalniţa, a anunţat ieri directorul complexului, Constantin Bălăşoiu.
„Am închis perioada de consultare a camerei de date, iar acum aşteptăm oferta. Cele două concerne sunt concurente şi vor face ofertele până la data menţionată“, a precizat Bălăşoiu. La sfârşitul anului trecut, trei companii şi-au anunţat disponibilitatea pentru a participa la această investiţie, pe lângă cei doi giganţi venind şi cehii de la CEZ. Recent însă, CEZ a anunţat că nu mai este interesată de proiect. Investiţia de la Işalniţa este de tip brownfield. CE Craiova va pune la dispoziţie facilităţile existente la Işalniţa: teren, cale ferată, gaze, apă de răcire, accesul la reţeaua de transport a energiei electrice etc., în timp ce investitorul trebuie să aducă finanţare. Construirea grupului va dura circa trei ani, iar lucrările sunt estimate la 650 de milioane de euro. Sucursala Işalniţa a complexului este amplasată în partea central-nordică a judeţului Dolj, în Lunca Jiului, la circa 11 kilometri de Craiova. Termocentrala Işalniţa este una dintre cele mai mari centrale electrice din România, cu o capacitate instalată de 2X300 MW. Prin construirea noului bloc energetic, CE Craiova ar ajunge la o putere instalată de 1.430 MW, devenind a doua din România, după cea de la Turceni.
AES Corporation a fost fondată în 1981, în Arlington – Virginia (SUA). În prezent, este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa mondială a energiei, cu peste 25.000 de angajaţi şi activităţi în 29 de ţări, pe cinci continente. AES Corporation intenţionează ca prin acest proiect să intre pe piaţa din România, după ce a testat pieţele din regiune. Compania a iniţiat şi în Bulgaria construirea celei mai mari termocentrale din ţara vecină în ultimii 20 de ani. Edison este cea mai veche companie energetică din Italia şi una dintre cele mai vechi din lume. Compania a construit cea mai veche termocentrală din Europa pentru producţia comercială de energie (1883). Prima activitate a Edison este legată de producţia, extragerea, vânzarea şi distribuţia de gaze naturale. La sfârşitul anului 2007, Edison avea aproximativ 17% din piaţa energiei din Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII