15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExecutorii BIR scot la vânzare ipotecile

Executorii BIR scot la vânzare ipotecile

Cel puţin 2,8 milioane de euro încearcă să scoată executorii BIR pe un imobil din centrul Craiovei, gazdă pentru discoteca Gin-Gin. Pe lângă stingerea datoriei, proprietarul ar încasa şi el circa 1,7 milioane de euro dacă s-ar găsi cumpărători.                                                                                      

Executorii Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) SA, sucursala Dolj, au scos la vânzare o serie de imobile, depuse ca garanţii pentru creditele acordate clienţilor înainte de anul 2000, când banca a intrat în incapacitate de plăţi. De departe, cel mai valoros activ scos la vânzare este un imobil situat în centrul oraşului, pe str. Mihai Viteazul nr. 4, în suprafaţă de 7.330 mp, la care se adaugă cota indiviză de 255 mp cu Editura „Scrisul Românesc“. În prezent, clădirea se află în proprietatea Rebonis Corp SRL, societate controlată de omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru. Potrivit anunţului de vânzare, Vladinex SRL – cea care a gajat bunul, datorează BIR 4,5 milioane de lei (1,10 milioane de euro), aici intrând şi dobânzile, şi penalităţile aferente. În consecinţă, imobilul de pe str. Mihai Viteazul va fi scos la vânzare pe 11 mai la preţul de pornire de 11,7 milioane de lei (2,8 milioane de euro) fără TVA. Preţul de pornire a fost stabilit după reducerea cu 25% a preţului de evaluare a imobilului, ceea ce înseamnă că iniţial acesta valora 15,6 milioane de lei (3,8 milioane de euro). „Evaluarea imobilului a fost făcută la nivelul lui 2008, când a fost un an de vârf pentru preţurile la imobiliare. Suntem obligaţi să scoatem imobilul la vânzare la această valoare, chiar dacă este criză şi este posibil să nu avem ofertanţi la acest preţ. Dacă nu se prezintă nimeni, vom stabili un nou termen de licitaţie“, a spus Robert Petrescu, avocat al BIR – Sucursala Dolj.

Reconversia are un lichidator redutabil

Pe lângă acest imobil, mai sunt scoase la licitaţie activele de valori mici ale unor firme debitoare. Garanţiile unor credite luate de la BIR în 1999-2000 se încearcă să fie executate de la Reconversia SA Podari. Este vorba, printre altele, de abatoarele Mofleni şi Podari, precum şi de activul Frigorifer, al căror proprietar este încă neclar din punct de vedere juridic. Abatoarele au fost vândute către Carnexpod SA, însă lichidatorii încearcă să anuleze aceste tranzacţii. Între timp, lichidatorul Reconversia SA, Rominsolv Consulting, a renunţat la dosar. Alt nume greu a intrat în ecuaţie: Rovigo SPRL Bucureşti, firma de lichidare a avocatului Vasile Deleanu, care se va ocupa de cazul Reconversia. Unul dintre dosarele cele mai mari preluate de Rovigo este cel al societăţii de Închidere-Conservare Mine (ICM) SA, unde creanţele care trebuie recuperate se ridicau la un moment dat la două miliarde de lei (485 de milioane de euro). Falimentara ICM este societatea care a moştenit toate datoriile istorice ale mineritului din Oltenia, din restructurarea căreia au rezultat mai târziu complexurile energetice de la Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Alte nume importante din portofoliul Rovigo sunt Flamingo Computers SA, Imod SA, Tofan Grup Sa sau Tractorul Braşov. Este interesant de văzut ce va obţine firma de lichidare a lui Deleanu în confruntarea cu societăţile din sfera de influenţă a lui Dinel Staicu – acolo unde alţii nu au reuşit nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS