5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe dă startul târgurilor de muncă

Se dă startul târgurilor de muncă

Primăvara aceasta se anunţă destul de bogată în ceea ce priveşte numărul evenimentelor dedicate celor interesaţi de un job. După ce tinerii s-au călcat în picioare la Angajatori de Top, în luna mai urmează încă două evenimente dedicate acestui sector.

În perioada 7-8 mai are loc prima ediţie a Târgului Internaţional al Absolvenţilor 2010, organizat de Junior Achievement România cu scopul integrării profesionale a tinerilor absolvenţi la Palatul Parlamentului, Sala Unirii. În deschiderea primei ediţii a Târgului Internaţional al Absolvenţilor 2010 va avea loc dezbaterea cu tema „Ce fel de angajaţi pregăteşte învăţământul românesc?“. La eveniment vor participa, alături de reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Ministerului Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rectori ai universităţilor din România şi reprezentanţi din partea sindicatelor şi patronatelor, conducători de companii şi lideri ai asociaţiilor studenteşti. Obiectivul organizatorilor este de a iniţia o dezbatere asupra problemelor acute legate de angajabilitatea absolvenţilor în condiţii de criză şi de a identifica posibile soluţii de adaptare mai rapidă a sistemului educaţional la cerinţele economiei şi la standardele pieţei muncii din Uniunea Europeană. În cadrul evenimentului vor fi prezentate rezultatele primei etape a studiului naţional privind compatibilitatea educaţiei absolvenţilor cu cerinţele pieţei de muncă din România, realizat de JA România în parteneriat cu comunitatea de afaceri. De asemenea, vor fi prezentate bune practici de integrare şi dezvoltare a competenţelor tinerilor, promovate în cadrul unor companii din România.
„Ne adresăm tinerilor absolvenţi de liceu şi de facultate, dar şi oamenilor care pur şi simplu caută un job. Ne aşteptăm la un număr de 15.000 de vizitatori“, a declarat Viorica Ana Chişu, director comunicare la Junior Achievement România. La eveniment vor fi prezenţi 92 de expozanţi, dintre care jumătate vor veni cu oferte de locuri de muncă. „Domeniile din care provin ofertele sunt relativ omogene. Vorbim de domenii precum: financiar-bancar, producţie, IT&C, fast moving consumer“, a mai spus Viorica Ana Chişu.
Târgul presupune un concept cu platformă comună (on line şi on site) de educaţie, antreprenoriat, carieră şi servicii. Târgul Internaţional al Absolvenţilor se adresează elevilor de liceu, studenţilor, tinerilor absolvenţi de liceu şi universitate, dar şi părinţilor, profesorilor şi profesioniştilor în resurse umane. Este un eveniment ataşat proiectului-concept Student Center, a cărui licenţă este deţinută la nivel global de Junior Achievement (JA) Worldwide.
În premieră în România, târgul reuneşte oferte integrate care facilitează accesul absolvenţilor la continuarea studiilor, la piaţa muncii, dar şi la o viaţă independentă financiar: studii universitare sau postuniversitare, promovate de colegii şi universităţi din România şi din străinătate; finanţare a studiilor prin burse şi granturi, programe de internship; programe de antreprenoriat; cursuri şi traininguri; joburi entry level pentru absolvenţii de liceu şi universitate; servicii şi programe educaţionale pentru tineri: servicii de recrutare şi consiliere în carieră; servicii IT&C; financiare; transport; culturale şi pentru petrecerea timpului liber. Candidaţii beneficiază de suportul firmelor de consultanţă în domeniul resurselor umane pentru evaluarea personală, în vederea identificării motivaţiilor şi individualizării ofertelor care li se potrivesc.
Târgul oferă tinerilor fără experienţă profesională posibilitatea să îşi depună CV-urile şi să participe la recrutări pentru aproape 2.000 de joburi entry level şi la programe pentru trainee în bănci, companii de asigurări, industrie, IT, FMCG.

Top Talents România îşi selectează cei 300 de participanţi

Alt eveniment dedicat tinerilor în căutarea unui job este Top Talents România. Acest târg presupune selectarea a 300 de studenţi sau absolvenţi ai unor facultăţi. Top Talents Romania caută să identifice oameni, atitudini, potenţial şi nu abilităţi tehnice. Poţi fi student în an terminal, masterand sau să fi absolvit ultima formă de învăţământ superior de maximum un an. Pentru selectarea tinerilor, organizatorii au apelat la mai multe etape: înscrierea (15 februarie – 12 aprilie), evaluarea formularului de aplicare (1-12 aprilie), evaluare psihometrică on line (13 – 26 aprilie), conferinţa finală „Top Talents Days“ (14 – 15 mai 2010). „Acum suntem în etapa de selecţie, după care va urma testarea. Vom apela la teste de abilităţi numerice, teste de abilităţi verbale, teste de personalitate şi teste de logică“, a declarat Dragoş Gheban, reprezentantul firmei organizatoare a evenimentului Catalyst Solutions.
Tinerii talentaţi care au fost selectaţi să participe în etapa finală vor avea posibilitatea ca timp de două zile să fie alături de cei mai buni 300 de elite la o serie de conferinţe şi workshopuri, şansa de a se întâlni cu mari personalităţi ale societăţii româneşti şi de a asculta şi învăţa din povestea lor, dar şi posibilitatea de a-şi consolida portofoliul de cunoştinţe în materie de leadership şi career innovation prin participarea la conferinţe dezvoltate şi susţinute de lideri ale celor mai puternice şi dinamice companii din industriile reprezentate în proiect. Finaliştii ajung astfel pe lista de „high potentials“ a celor mai dinamici angajatori din România, cu prioritate la oportunităţile de carieră oferite de către aceste companii. Intrând în echipa unuia dintre cei cinci parteneri ai proiectului, vi se deschide perspectiva unei expuneri internaţionale prin oportunitatea de a învăţa şi acumula experienţa într-o altă ţară din reţeaua acestor companii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII