14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri5.500 de locuinţe noi în Craiova

5.500 de locuinţe noi în Craiova

În ultimii douăzeci ani, în Craiova s-au construit doar aproximativ 5.500 de locuinţe noi, ceea ce înseamnă o medie de 300 pe an, adică insuficient pentru cererea existentă mult timp pe piaţa imobiliară.

Numărul locuinţelor construite în Craiova a crescut de la an la an. Astfel, dacă în anul 1990 erau 99.789 de locuinţe, la sfârşitul anului trecut, numărul acestora a ajuns la 105.302 (cu 5,5% mai multe). Potrivit Raportului Primarului Municipiului Craiova privind starea economică, socială şi de mediu a Craiovei în anul 2009, cel mai mult s-a construit în perioada 1990-1994 (în medie, 582 locuinţe/an), urmată de perioada 2000-2009 (în medie 396 de locuinţe/an), cu specificarea că în anul 2009 faţă de 2008, pe fondul situaţiei economice dificile, se înregistrează o creştere a locuinţelor existente doar cu 363. Specialiştii sunt de părere că această evoluţie este suprinzătoare, craiovenii având tendinţa să contruiască prea puţin în perioadele de dezvoltare a pieţei şi destul de mult în plină criză. „Ţinând cont de faptul că această perioadă a fost marcată de creşteri substanţiale în imobiliare, cred ca s-a construit destul de puţin. Însă, ţinând cont de ceea ce se întâmplă astăzi, se poate spune că este prea mult. Prea mult înseamnă că avem nevoie de o relansare economică pentru a atrage stabilitatea locurilor de muncă şi asigurarea unor venituri decente, elemente esenţiale ale unei dezvoltări imobiliare sănătoase“, a declarat Cristian Clenci, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), care a atras atenţia asupra faptului că nu este exclus ca în 2010 scăderea raportată a numărului de locuinţe construite să fie drastică.

„Dacă ar fi să analizăm după nevoi, cred ca ar fi loc de mult mai multe“

Această situaţie este în detrimentul cumpărătorilor de imobile, din cauza faptului că proprietarii de locuinţe au tendinţa să menţină preţul ridicat, iar oferta este extrem de bogată în locuinţe vechi. Chiar dacă ar fi nevoie de mult mai multe locuinţe, situaţia economică actuală face ca persoanele care au banii necesari achiziţionării unui imobil să fie destul de puţine. „Dacă analizăm în funcţie de situaţia în care se află azi România, putem spune că locuinţele construite sunt suficiente. Dacă ar fi să analizăm după nevoi, cred că ar fi loc de mult mai multe. Incertitudinea economică românească face ca previziunile imobiliare să fie hazardate. În Craiova cred că este loc pentru mult mai multe locuinţe colective, în zone «bune», deoarece dezvoltarea rezidenţială a locuinţelor individuale presupune o clasă de mijloc, care lipseşte“, a adăugat Cristian Clenciu.
 
Scade gradul de aglomerare al locuinţelor

Chiar dacă numărul imobilelor construite în Craiova nu a crescut spectaculos, gradul de aglomerare al locuinţelor (caracterizat prin numărul mediu de persoane ce revine pe o locuinţă sau invers, numărul de locuinţe ce revin la 1.000 de persoane) s-a modificat sensibil în ultimii ani în Craiova, astfel că de la 2,95 persoane pe o locuinţă în anul 1990 (339 de locuinţe la 1.000 de persoane) s-a ajuns la 3,12 persoane pe o locuinţă în anul 2000 (334 de locuinţe la 1.000 de persoane), urmând o îmbunătăţire la nivelul anului 2009, când s-au înregistrat 2,84 persoane pe o locuinţă (353 de locuinţe la 1.000 de persoane).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII