20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăria se rupe în investiţii

Primăria se rupe în investiţii

Primăria Craiova trage tare să cheltuiască 95 de milioane de euro, bani europeni care pot fi accesaţi prin Programul Integrat de Dezvoltare. Dacă va reuşi acest lucru, soarta Băniei va fi alta în următorii 20 de ani, crede Mărinică Dincă, primarul delegat să-i ţină locul lui Antonie Solomon. La această sumă de adaugă fondurile provenite din bugetul local, fie că e vorba de cele care provin din taxe şi impozite sau din împrumuturi bancare.

Salvarea Craiovei vine de la Comisia Europeană. Cu un buget local ciuntit de criza economică, singura speranţă de a schimba faţa oraşului stă în banii europeni, care pot fi atraşi prin proiecte. Şi nu sunt puţini: 95 de milioane de euro. Cu această sumă, municipalitatea ar putea asfalta toată Craiova şi ar putea construi infrastructura pentru dezvoltarea economică. Reprezentanţii primăriei se laudă că asta au şi început să facă şi că vor continua politica investiţională demarată. „Este foarte important pentru Craiova ce vom face în următorii trei ani pentru că de asta depinde dezvoltarea pe următorii 20 de ani. Prin Planul Integrat de Dezvoltare putem atrage fonduri nerambursabile de 95 de milioane de euro. Avem 72 de proiecte“, a spus Mărinică Dincă.

Ce facem cu banii?

În principiu, reabilităm străzile, bulevardele şi reţeaua de canalizare şi alimentare cu apă, dar o parte din bani vor fi folosiţi şi pentru realizarea parcului acvatic de la Luncă sau pentru reabilitarea Centrului Istoric al oraşului. De exemplu, aşa cum reiese dintr-o situaţie cu investiţiile în derulare, pentru reabilitarea şi modernizarea platoului Teatrului Naţional contractul de execuţie din etapa întâi este de peste şapte milioane de lei din care s-au plătit până acum 5,3 milioane de lei executantului, firma Uti Grup. Lucrarea este prevăzută să se termine luna viitoare. Pentru reabilitarea termică a 175 de blocuri, primăria are puse deoparte 3,7 milioane de lei destinate auditului energetic şi documentaţiilor necesare. Contractul a fost deja atribuit asociaţiei formate din SC Drum Concept din Bucureşti şi SC Proiect SA. Instalaţia de irigare automatizată din Parcul Tineretului costă alte două milioane de lei. În acest an va fi modernizat Teatrul de Vară din Parcul „Romanescu“, cu 96.000 de lei, va fi extins cimitirul Ungureni, cu 61.000 de lei, se va realiza studiul de fezabilitate pentru construirea reţelelor la utilităţi pentru bazinul de înot cu 50.000 de lei şi studiul de fezabilitate pentru reabilitarea conductei Izvarna-Craiova, cu 30.000 de lei, precum şi alimentarea cu apă şi canalizare menajeră din Popoveni, cu 2,3 milioane de lei. Peste 84 de milioane de lei va costa Centrul Multifuncţional, al cărui contract de finanţare încă nu a fost semnat. Din aceşti bani, peste 50 de milioane de lei vin de la bugetul local, iar restul sunt fonduri nerambursabile. Aproape 80 de milioane de lei va costa şi Parcul Acvatic din Luncă, la care primăria va contribui cu aproape 30 de milioane de lei.

Potop de investiţii

În acest an, primăria va depune cereri de finanţare pentru realizarea pasajului subteran care va traversa Calea Bucureşti, evaluat la peste 60 de milioane de lei, şi pentru pasajul suprateran de la kilometrul zero al oraşului, proiect evaluat la 56 de milioane de lei. Primăria vrea bani şi pentru reabilitarea străzilor Amaradia, Brestei, Pelendava, Toamnei şi a bulevardelor Oltenia şi Tineretului. Lucrările sunt evaluate la aproape 80 de milioane de lei, din care primăria va achita din bugetul propriu 23 de milioane de lei. Peste 67 de milioane de lei vor costa şi lucrările de modernizare a 11 km de cale simplă de tramvai, a trei kilometri de cale de rulare a tramvaiului pe porţiunea bulevardul Decebal – pod Electroputere – strada Caracal şi sistemul de dirijare a traficului „Unda Verde“ pe Calea Bucureşti – Nicolae Titulescu – strada Severinului. Acest din urmă proiect a fost solicitat de compania Ford. Americanii au cerut şi modernizarea străzii Caracal, care, alături de străzile Bariera Vâlcii şi Râului, face parte dintr-un proiect de aproape 90 de milioane de lei, din care 55 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile. Reabilitarea Centrului Istoric va costa, de asemenea, aproape 90 de milioane de lei. „Vrem să reabilităm şi faţadele clădirilor din centrul istoric, dar există un impediment. Întrucât este vorba despre clădiri proprietate privată, trebuie parcursă procedura pe ajutorul de stat. Vom trimite o cerere la Consiliul Concurenţei, iar ei vor trimite mai departe la Comisia Europeană pentru a ne da acceptul“, a declarat Mărinică Dincă. Primăria intenţionează să construiască pe strada Poligonului un centru de consultanţă şi expoziţie logistică în domeniul agricol, mai pe româneşte spus, un depozit angro agricol, unde agricultorii să-şi poată depozita marfa contra cost. În felul acesta, speră oficialii primăriei, pe piaţa din Craiova vor exista fructe şi legume autohtone şi în perioadele în care acestea vin exclusiv din import. Potrivit lui Dincă, agricultorii pot primi şi consultanţă pentru obţinerea avizelor necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII