16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia Doljului a atins vârful crizei

Economia Doljului a atins vârful crizei

Încasările Fiscului doljean în primul trimestru din 2010 au scăzut vertiginos faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şefii Finanţelor spun că, din punct de vedere fiscal, vârful crizei în Dolj a fost din noiembrie 2009 până în februarie 2010, inclusiv. În aprilie s-au depus declaraţiile pentru luna martie şi firmele par să-şi fi revenit, dar echilibrul economiei locale pare destul de fragil.

Economia locală a obosit din cauza crizei prelungite. Oficialii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj susţin că din noiembrie şi până în februarie, Doljul ar fi atins vârful crizei economice, din punct de vedere al încasărilor bugetare, mai bine zis al potenţialului firmelor de a-şi achita obligaţiile fiscale. „Părerea noastră este că ultimele două luni ale anului 2009 şi primele două luni ale anului 2010 au fost cele mai grele în ceea ce priveşte achitarea obligaţiilor fiscale. Noi credem că în această perioadă a fost vârful crizei în Dolj. În aprilie, am primit declaraţiile lunii martie şi sunt semne ale îmbunătăţirii capacităţii de plată a agenţilor economici“, a spus directorul coordonator adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. El nu a putut aprecia dacă se poate vorbi despre o revenire a economiei sau este vorba doar de o uşoară revigorare economică datorată venirii primăverii.

Firmele au mers prost

Când toată lumea credea că 2009 a fost cel mai greu an pentru mediul de afaceri, constatăm că la noi criza se perpetuează. În primul trimestru al anului 2010, încasările la bugetul general consolidat au fost mai mici cu circa 13% decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza greutăţilor întâmpinate de mediul local de afaceri. Datele centralizate de Fiscul doljean arată că în primul trimestru din acest an s-au încasat la bugetul general consolidat 424,82 milioane de lei, în timp ce pe primele trei luni din 2009 se încasaseră 488 de milioane de lei. Scăderile au fost înregistrate pe toate componentele bugetului consolidat. De exemplu, firmele doljene au plătit către bugetul de stat doar 209 milioane de lei în primele trei luni din 2010, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2009 achitaseră 223 de milioane de lei, cu 7,3% mai mult decât acum. Contribuţia la pensii pe total judeţ a fost de 149,7 milioane de lei în 2010 şi de 183,55 milioane de lei în trimestrul I din 2009 (deci o scădere cu 18%). Şi la sănătate au scăzut cu 18,66% sumele încasate de stat în primul trimestru din 2010 (60,65 milioane de lei), faţă de primele trei luni din 2009 (75,57 milioane de lei). Încasările la şomaj au fost şi mai slabe, în scădere cu 23% faţă de perioada anterioară. Acum s-au strâns la bugetul fondului de şomaj doar cinci milioane de lei în primul trimestru, în timp ce anul trecut se încasaseră 6,6 milioane de lei.

Au scăzut şi sumele declarate

Companiile doljene şi-au diminuat semnificativ afacerile în primul trimestru din 2010. „A scăzut şi volumul obligaţiilor declarate, iar din ceea ce au declarat doar 79% vin şi plătesc – acesta reprezentând gradul de conformare voluntară la plată“, a precizat Antonescu pentru GdS. Reprezentantul Fiscului doljean mai spune că încasările mai mici cu 13% decât pe primele trei luni din 2009 sunt cauzate de scăderea activităţii economice, a pieţei de desfacere a firmelor, a numărului de locuri de muncă, intrării în şomaj tehnic a multor angajaţi (pe perioada şomajului tehnic nu se achită contribuţii către stat). De asemenea, blocajele financiare între firme şi posibilitatea redusă de acces la creditele bancare au fost alte elemente importante care au condus la scăderea activităţii firmelor. Potrivit Finanţelor doljene, cele mai mari scăderi în perioada de vârf a crizei economice din Dolj s-au situat în construcţii şi prestarea de servicii de orice fel.

Au crescut arieratele nerecuperabile

În timp ce unele companii fac eforturi să-şi plătească dările, alte firme scapă în instanţă. Datoriile firmelor către Fisc neachitate la termen, numite arierate bugetare, au crescut pe ansamblu de la 881 de milioane de lei în trimestrul I din 2009 la 983 de milioane de lei acum. Dintre acestea, datoriile care mai pot fi recuperate de Fisc sunt în scădere, dar cresc arieratele nerecuperabile (sume ce nu mai pot fi recuperate de Fisc). „Acestea din urmă au crescut din cauza declarării insolvenţei firmelor, iar sumele respective trec în grija instanţei, noi nu mai putem să le recuperăm“, a spus directorul adjunct al DGFP Dolj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII