17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Se scumpeşte gazul?

Furnizorii de gaze solicită creşterea preţului cu 17% de la 1 aprilie. ANRE analizează cererea şi ia în calcul faptul că în 2010 gazele din import au fost şi mai scumpe şi mai multe decât anii anteriori. În acelaşi timp, autorităţile sunt conştiente că populaţia şi economia nu pot suporta tarife aşa de mari la gazele naturale.

Furnizorul local de gaze, GDF SUEZ Energy România, a cerut autorităţii în domeniu creşterea preţului gazelor naturale de la 1 aprilie 2010. Compania motivează că a înregistrat pierderi din cauză că preţul gazului de import a fost mult mai mare anul acesta decât în alţi ani, în timp ce pe piaţa internă gazul s-a vândut la preţurile reglementate anul trecut.
„Suntem în discuţii cu reprezentanţii ANRE privind evoluţia preţului final la gazele naturale, ţinând cont de respectarea metodologiei tarifare“, au declarat oficialii GDF SUEZ Energy România, pentru Gazeta de Sud.
„Pentru a garanta siguranţa alimentării, GDF SUEZ Energy România a decis creşterea cantităţii preluate direct din import la o valoare de peste patru ori mai mare decât cantitatea preluată înaintea apariţiei valului de frig, şi care reprezintă în prezent 35% din totalul importului curent al României. Toate aceste acţiuni de siguranţă a livrărilor, traduse prin creşterea cantităţilor din import, al căror preţ este de două ori mai mare decât cel al gazelor din producţia internă, vor induce, desigur, costuri suplimentare, conducând la o creştere a preţului la consumatori în perioada următoare“, a anunţat recent compania furnizoare de gaze în zona de sud a ţării.

Cât de aproape suntem de scumpire
 
ANRE a lăsat să se înţeleagă faptul că anumite elemente din calculul tarifelor justifică o creştere a preţului la gaze. În urmă cu câteva zile, preşedintele ANRE, Petru Lificiu, spunea pentru NewsIn că populaţia nu ar putea să suporte majorările de tarife la gazele naturale cerute de distribuitori. „În prezent ne consultăm cu toate instituţiile fundamentale din ţară, pentru a putea lua o decizie corectă, cu Banca Naţională a României, cu Institutul Naţional de Statistică, dar şi cu ministerele Economiei, al Finanţelor şi cel al Muncii. Oricum, gradul de suportabilitate al populaţiei este mic, iar economia nu a repornit de asemenea manieră încât să putem majora preţurile la nivelul pe care îl cer distribuitorii“.

Iarna grea scumpeşte gazul

La solicitarea GdS, ANRE a venit cu o serie de precizări despre modul cum se calculează preţul gazelor livrate consumatorului final. Din analiza celor de la ANRE se observă că gazul importat a crescut în primele luni din 2010 de la 18% (din totalul consumului de gaze naturale pe teritoriul României), cât era anul trecut, la 35% în februarie. Cum gazul de import este mai scump decât cel românesc, ANRE lasă să se înţeleagă că ar putea urma scumpiri. „Ajustarea preţurilor se poate face prin creşterea sau diminuarea acestora în funcţie de: rata inflaţiei, investiţiile realizate, creşterea importului de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului (creştere ce poate fi generată, în principal, de temperaturile foarte scăzute, de la 18% în luna decembrie 2009, la 35% în luna februarie 2010)“, au declarat pentru GdS reprezentanţii ANRE. Până ieri, în jurul prânzului, ANRE nu luase, încă, o decizie referitoare la creşterea tarifelor. Reprezentanţii ANRE s-au rezumat doar să transmită că: „Având în vedere componenţa preţului final prezentată anterior, impactul diferitelor elemente inclusiv al cotei de import trebuie tratat diferit. ANRE analizează toate datele furnizate de operatori şi urmează să stabilească diferenţele valorice de costuri înregistrate de fiecare operator“. Mai devreme sau mai târziu, gazul livrat populaţiei s-ar putea scumpi, la presiunea furnizorilor, dar nu s-a stabilit procentul.

Mai multe gaze din import

Aşa cum arătam mai sus, pe fondul temperaturilor extrem de scăzute, înregistrate la sfârşitul anului 2009 şi în prima parte a lui 2010, structura amestecului de gaze naturale a crescut, atingând în luna ianuarie 2010 nivelul 22,5% gaze din import, iar în luna februarie, nivelul de 35%, au arătat, pentru GdS, specialiştii de la ANRE. Ei arată cu cât s-au scumpit gazele importate pe perioada gerului extrem: „În luna decembrie 2009, preţul mediu al gazelor importate a fost de circa 300 de dolari pe 1.000 de metri cubi, iar cel din producţia internă a fost de 160-165 de dolari pe 1.000 de metri cubi. În luna ianuarie 2010, preţul gazelor din import a ajuns la 335 de dolari pe 1.000 de metri cubi“. Anul trecut, gazul de import a reprezentat doar 15% din consumul total, informează ANRE.

Cât de justificate sunt cererile furnizorilor de gaze

Furnizorul local de gaze motivează o creştere a preţului gazelor de import, în timp ce livrarea pe piaţă s-a făcut la tarifele îngheţate de ANRE anul trecut. GDF SUEZ Energy România a explicat în ultimele luni pentru mai multe publicaţii centrale că respectiva companie a înregistrat pierderi. Furnizorul de gaze naturale susţinea încă de anul trecut că este în discuţii cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru o majorare a preţului gazelor, dar nu a avansat nici un procent. La data respectivă, furnizorul de GDF motiva că „preţul de achiziţie al gazelor depinde de rata de schimb valutar leu/dolar, proporţia între gazul din producţia internă şi gazul din import în coş şi de preţul gazelor importate, indexat pe preţul petrolului“, a transmis compania în ianuarie pentru GdS.
„Preţul de achiziţie a gazului pentru primul trimestru din 2010 este marcat de o tendinţă de creştere de fond, caracterizată de: o majorare a preţului de import cu peste 4$/MW în raport cu preţul din trimestrul 4 din 2009, datorat creşterii continue a preţului petrolului în ultimele nouă luni; proporţia gazului înmagazinat, mai scump decât gazul curent, pentru a permite acoperirea consumului în perioada de iarnă. În acelaşi timp, menţionăm că există alţi doi factori care cunosc variaţii importante şi impactează preţul gazelor naturale: rata de schimb valutar leu/dolar, respectiv coşul de gaze, adică proporţia între gazul din producţia internă şi gazul din import în mixul preţului de achiziţie pentru o lună, care poate varia în mod semnificativ în funcţie de temperaturile înregistrate şi de impactul Legii 332 asupra clienţilor interuptibili care pot beneficia de gaze din producţia internă“, se arată în comunicat.
Condiţiile economico-sociale actuale, dar şi indicatorii externi nu indică o scumpire a gazelor. Raportat la ceea ce spune furnizorul de gaze, un singur element din patru justifică o majorare a preţului, şi anume creşterea gazului de import în coşul zilnic. Anul trecut, în trimestrul al doilea (potrivit ANRE), gazul s-a importat cu 370 de dolari mia de metri cubi, iar acum, doar cu 350 de dolari, potrivit datelor oficiale furnizate de Autoritatea în domeniu. Alt element luat în calcul este rata inflaţiei. Pe site-ul ANRE era luată în calcul o rată a inflaţiei de 4,5% anul trecut. În final, rata inflaţiei a fost de 5,3%, deci o creştere de numai 0,8%. Potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), cursul oficial leu/dolar a fost de 3,4 lei pentru un dolar în luna martie 2009 şi pe tot trimestrul I al anului a fost de peste 3,3 lei pe un dolar, iar în restul anului a fost de 2,9 lei, similar cu cel din prezent. Acum, BNR afişează un curs de 3 lei pe un dolar şi chiar de 2,9 lei zilele precedente. Alt element demn de luat în calcul este preţul petrolului pe pieţele externe. Anii anteriori, furnizorii de gaze cereau creşteri de tarife ori de câte ori se scumpea barilul de petrol. Acesta a atins minimul anul trecut, în plină criză, de 33 de dolari pe baril, urcând până la maximum 79 de dolari pe baril în octombrie 2009 (la Bursa de la Londra), cu mult sub preţul petrolului din anul 2008, când se tranzacţiona pe bursele externe cu maximum istoric 147 de dolari pe baril. Ieri, preţul petrolului a scăzut de la 81 de dolari la 79,7 dolari pe baril, informează HotNews.ro. Anul trecut gazul de import se cumpăra cu 370 de dolari pe mia de metri cubi, iar acum, cu 350 de dolari. În plus, furnizorii au câştigat din rulaje, pentru că au vândut în această iarnă cu milioane de metri cubi mai mult decât iarna trecută. Cu toate acestea, furnizorii de gaze justifică faptul că au pierderi tocmai din pricina preţurilor mai scumpe ale gazului din import pe perioada gerului de lunile trecute.

Anul trecut, gazele s-au ieftinit uşor
Pe fondul crizei economice, consumul de gaz a scăzut vertiginos anul trecut. Dar atunci a scăzut şi ponderea gazelor de import în coşul naţional de gaze. ANRE a decis, anul trecut, ieftinirea gazului livrat consumatorilor finali de două ori. Prima dată gazele s-au ieftinit la 1 mai 2009, cu 3% la factura finală de gaz, iar de la 1 iulie, ieftinirea a fost de 5%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII