15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞanse mici de angajare pentru lunile următoare

Şanse mici de angajare pentru lunile următoare

Potrivit studiului Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă pentru trimestrul al doilea din 2010, oportunităţile pentru cei aflaţi în căutarea unui job sunt de natură să se amelioreze în următoarele trei luni, comparativ cu primul trimestru al anului. Cu toate acestea, ritmul angajărilor se aşteaptă să rămână lent.

Angajatorii raportează încă intenţii de recrutare negative pentru al cincilea trimestru consecutiv. Dintre cei 750 de angajatori intervievaţi, 64 la sută nu prevăd nici o schimbare în forţa de muncă în al doilea trimestru al anului 2010, 14 procente se aşteaptă să crească volumul angajărilor şi 21 la sută anticipează o scădere în activitatea de angajare. În general, angajatorii raportează o îmbunătăţire de patru procente a previziunii nete de angajare comparativ cu primul trimestru al anului, dar, faţă de trimestrul doi al lui 2009, previziunea este cu trei puncte procentuale mai slabă. „Previziunea netă de angajare de -7% la nivelul pieţei muncii din România sugerează că angajatorii se aşteaptă ca al doilea trimestru al lui 2010 să rămână o provocare. Flexibilitatea, inovaţia şi creativitatea în ceea ce priveşte managementul capitalului uman sunt necesare pentru a răspunde eficient acestei provocări. În această situaţie, forţa de muncă planificată în mod strategic şi gestionarea ei mai eficient se dovedesc esenţiale pentru obţinerea succesului“, a precizat Camelia Stănculescu, General Manager al Manpower România. Potrivit firmei de consultanţă amintite, rezultatele studiului evidenţiază o stagnare a scăderii şi chiar o uşoară îmbunătăţire în ceea ce priveşte perspectivele de angajare pentru trimestrul 2. Alt semn de stabilizare este dat de faptul că 64 la sută dintre angajatori au semnalat că vor menţine numărul actual de angajaţi, cu 6 procente mai mult faţă de trimestrul anterior. Această evoluţie este un semn pozitiv în ceea ce priveşte tendinţele de redresare şi de creştere aşteptate pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul anului, în concluzie, încurajator atât pentru angajatori, cât şi pentru solicitanţii de joburi.
„După cum se ştie, prima parte a anului este adesea o perioadă incertă pentru angajatori, iar mulţi dintre ei sunt destul de atenţi în legătură cu planurile de angajare chiar şi în momentele prospere. Angajatorii ştiu că piaţa îşi va reveni în cele din urmă, aşa că aşteaptă semne de stabilitate înainte de a merge mai departe şi de a creşte numărul salariaţilor. Odată ce semnalele uşor optimiste deja apărute vor fi confirmate şi în trimestrul următor, angajatorii vor fi gata să reacţioneze rapid la ascensiunea pieţei“, a adăugat Camelia Stănculescu.

Cele mai slabe perspective de angajare în sud-vest

Angajatorii din două dintre cele opt regiuni analizate anticipează creşteri modeste ale activităţii de angajare în decursul trimestrului doi din 2010. În regiunea sud-est, angajatorii raportează o previziune netă de angajare de +6%, în timp ce în centru se înregistrează o previziune prudentă de +3%. Totuşi, valori negative ale activităţii de angajare sunt înregistrate încă în cinci regiuni. Cele mai scăzute valori privind perspectiva de angajare sunt raportate de angajatorii din nord-vest şi de cei din sud-vest, unde previziunea este de -17%, respectiv de -16%. Perspective de angajare slabe sunt anticipate şi pentru cei care îşi caută un loc de muncă în regiunea vest, previziunea fiind de -12%.

La nivel de sectoare de activitate

Angajatorii din şase dintre cele zece sectoare de activitate analizate se aşteaptă ca ritmul de angajare să se îmbunătăţească faţă de trimestrul anterior. Cele mai puternice intenţii de angajare în acest trimestru sunt raportate de cei din sectorul comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (+7%), unde previziunea înregistrează o creştere considerabilă cu 10 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trecut, şi cu 9 puncte procentuale faţă de trimestrul doi din 2009. Angajatorii din sectoarele construcţii şi transport, depozitare şi comunicaţii raportează cele mai sumbre previziuni de angajare, respectiv de -21%

Comparaţii la nivel internaţional

Peste 61.000 de angajatori din 36 de ţări şi teritorii au fost intervievaţi pentru a măsura tendinţele privind activitatea de angajare pentru perioada aprilie – iunie 2010. Angajatorii în 27 din cele 36 de ţări şi teritorii analizate în cadrul studiului Manpower se aşteaptă la o creştere a volumului angajărilor în trimestrul doi din 2010. Activitatea de angajare în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) este diversă, cu valori mixte, unde angajatorii în 10 dintre cele 18 ţări previzionează perspective pozitive. În ansamblu, previziunile de pe întregul teritoriu al Asiei Pacific şi Americii sunt în mare parte pozitive, numai angajatorii japonezi anticipând că activitatea de recrutare va fi negativă în următoarele trei luni. Previziuni de angajare favorabile sunt raportate în India, Brazilia, Taiwan, Costa Rica, Peru şi Australia. În schimb, cele mai slabe perspective privind activitatea de angajare sunt în Italia, Spania şi Irlanda. „Pe piaţa europeană nu observăm încă semne clare de schimbare a direcţiei, dar vestea bună este că majoritatea angajatorilor intenţionează să păstreze ritmul recrutărilor sau chiar să-l crească, faţă de acum trei luni. Intenţiile de angajare din sectorul industriei prelucrătoare în Europa s-au îmbunătăţit în 11 ţări în ultimul trimestru, mai ales în Polonia, unde 25 la sută dintre angajatori spun că vor creşte volumul angajărilor. În acelaşi timp, solicitanţii de locuri de muncă germani se pot aştepta la mai puţine oportunităţi în trimestrul viitor, în special în sectorul construcţiilor, unde 16 la sută dintre angajatori ne spun că vor reduce ritmul recrutărilor în următoarele trei luni“, a declarat Jeffrey A. Joerres, preşedinte şi CEO al Manpower Inc.
Următorul studiu Manpower va fi disponibil pe 8 iunie 2010 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru trimestrul 3 al anului 2010. Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă este disponibil în mod gratuit pentru toţi cei interesaţi, prin intermediul Manpower România sau pe site-ul www.manpower.ro .

Material realizat în colaborare cu Manpower România
 
Angajatorii ştiu că piaţa îşi va reveni în cele din urmă, aşa că aşteaptă semne de stabilitate înainte de a merge mai departe şi de a creşte numărul salariaţilor“.
Camelia Stănculescu, General Manager Manpower România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII