8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMinisterul Muncii vrea să realizeze un Cod social

Ministerul Muncii vrea să realizeze un Cod social

Mihaela Grecu, director în Ministerul Muncii, a anunţat, în cadrul unei dezbateri privind alocaţiile pentru copii, că instituţia doreşte elaborarea unui Cod social, care să stabilească exact beneficiarii asistenţei sociale şi mecanismele de acordare a ajutoarelor.

Mihaela Grecu a precizat că elaborarea codului este într-un stadiu incipient, urmând ca şi alte ministere să furnizeze informaţiile privind programele de asistenţă socială, multe dintre ele derulându-se prin intermediul altor ministere.
„Există o intenţie de a se realiza un Cod social. De fapt, dacă ar fi să traducem ceea ce scrie în programul de guvernare, o raţionalizare a acordării prestaţiilor sociale (…). Sunt multe programe şi surse din care se realizează această imagine a prestaţiilor şi programelor de asistenţă socială. În prezent, noi încercăm să realizăm această imagine completă. Cine acordă, cât acordă, care este numărul de beneficiari ai acestor tipuri de programe astfel încât să vedem sumele care intră într-o familie săracă sau cu venituri un pic mai mari pentru că sunt şi programe care se acordă indiferent de veniturile părinţilor“, a declarat Mihaela Grecu la dezbaterea de ieri privind alocaţiile de stat pentru copii, dezbatere organizată de Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.
În ceea ce priveşte alocaţia pentru copii, participanţii la dezbatere au spus că acesta este un drept al copilului de care acesta nu poate fi privat, indiferent de veniturile realizate de părinţi. „Toţi copiii ar trebui să primească această alocaţie, apoi dacă statul vine şi susţine familia cu alte tipuri de ajutoare sociale este altă poveste, dar ea nu se leagă deloc de alocaţia pentru copii. Un subiect care a rămas în discuţie este posibilitatea ca familiile care consideră că au venituri foarte mari şi nu au nevoie de alocaţie să opteze dacă renunţă sau nu la această alocaţie, dar aceasta e doar o ipoteză“, a declarat deputatul PNL, Cristina Pocora, preşedintele subcomisiei pentru drepturile copilului din cadrul Comisiei de muncă.

Ministerul va depune eforturi pentru a sprijini familiile cu copii

Pe de altă parte, Mihaela Grecu a spus că eforturile ministerului în perioada următoare se vor concentra asupra sprijinului pentru familiile cu copii, astfel încât părinţii să poată activa în câmpul muncii chiar şi dacă au un copil mic. „Ceea ce am avea în intenţie este corelarea acestor transferuri financiare cu serviciile sociale destinate familiilor cu copii. Trebuie să vedem foarte clar dacă transferul financiar corespunde cu un serviciu de îngrijire a copilului pe timpul zilei, astfel încât părinţii să poată să fie activi pe piaţa muncii. Trebuie să corelăm prestaţia socială cu prezenţa şi frecvenţa la şcoală a copilului“, a spus Grecu.
Reprezentantul UNICEF în România, Eugen Crai, a precizat că există argumente de ordin juridic împotriva diferenţierii alocaţiei pentru copii. „Nici Convenţia Internaţională pentru Drepturile Omului şi nici Constituţia României nu văd copilul ca un asistat social. Copilul este un subiect de drepturi. Şi argumentele juridice, şi cele economice, şi cele care ţin de capacitatea administrativă sunt în sensul de a păstra această alocaţie a copilului exact aşa cum este ea. Este un drept al fiecărui copil, un drept universal, care nu presupune nici un fel de diferenţiere. (…) Din punct de vedere al capacităţii administrative, gândiţi-vă ce armată de funcţionari ar trebui să existe pentru a putea gestiona toate dosarele şi a identifica toate formalităţile birocratice pe care familiile ar trebui să le îndeplinească pentru dovada venitului produs tocmai pentru a aplica această diferenţiere“, a argumentat Eugen Crai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII