10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Concursuri pentru elevi

Elevii din şcolile şi liceele doljene pot participa alături de elevi din Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia la concursul european „Creează soluţii!“. Concursul este organizat de reţeaua internaţională de şcoli ACES (Academia Şcolilor din Europa Centrală) şi este adresat elevilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Participanţii sunt aşteptaţi să vină cu propuneri de proiecte care vizează soluţionarea conflictelor în şcoală şi în societate.
Propunerile pot fi trimise până la 30 aprilie 2010, iar după această dată un juriu internaţional va evalua şi premia cele mai bune aplicaţii. Proiectele premiate sunt sprijinite cu burse în valoare de 1.000 de euro, pentru fiecare şcoală parteneră, iar elevii primesc instrumente on line şi consiliere pentru a-şi duce la final iniţiativele.
În cursul fazei de implementare a proiectelor (septembrie 2010 – martie 2011), delegaţii ale şcolilor partenere vor avea două întâlniri pe parcursul cărora pot beneficia de sprijin, de evaluări ale proiectelor, dar şi de oportunităţi pentru schimburi de idei.
Şcolile din România interesate să intre în proiect îşi pot găsi un partener de competiţie accesând site-ul www.aces.or.at. Ajunsă la a patra ediţie, competiţia a reunit, până acum, 500 de şcoli participante şi este susţinută de ministerele educaţiei din toate ţările participante.

Alte concursuri europene

Comisia Europeană lansează a patra ediţie a concursului de postere adresat tinerilor „Desenează-mi un drept!“. Tinerii europeni cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani sunt invitaţi să creeze un poster care să ilustreze unul dintre drepturile consacrate de Convenţia cu privire la drepturile copilului. Participanţii vor fi împărţiţi în două categorii de vârstă (10-14 ani şi 15-18 ani) şi va trebui să lucreze în echipe formate din cel puţin patru membri (sub supravegherea unui adult). Lucrările vor face obiectul unei prime selecţii la nivel naţional, iar cele trei echipe laureate din fiecare categorie de vârstă vor fi invitate, la începutul lunii aprilie 2010, la o ceremonie de decernare a premiilor, organizată în fiecare ţară. Termenul-limită până la care pot trimite lucrările este 19 martie 2010. Lucrările recompensate cu premiul întâi pe plan naţional vor concura în a doua etapă, la nivel european. Cele trei echipe laureate din fiecare categorie de vârstă vor fi invitate la Bruxelles, între 8 şi 10 mai 2010, pentru a petrece un weekend de neuitat şi a vizita instituţiile europene, precum şi pentru a participa la o ceremonie europeană de decernare a premiilor. Cele mai reuşite lucrări vor fi publicate pe site-urile internet ale reprezentanţelor Comisiei în statele membre, precum şi pe portalul Europa. De asemenea, vor putea fi utilizate în cadrul viitoarelor campanii europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS