5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRăzboiul penalizărilor

Războiul penalizărilor

Un sfert din datoria uriaşă a asociaţiilor de proprietari către furnizorul de căldură, circa 25 de milioane de lei, reprezintă numai penalizări de întârziere.

Pe lângă asociaţiile de proprietari datoare vândute către Regia Autonomă de Termoficare Craiova, în sensul că au debite de sute de milioane de lei, reprezentând numai contravaloarea consumului de căldură, există o sumedenie de asociaţii cu consumul plătit la această oră, dar cu penalizări mari neachitate.
„Noi am plătit către furnizorul nostru ultima oară penalizări de circa şapte milioane de lei, dar noi nu prea încasăm penalizări de la datornicii noştri. Multe asociaţii vin şi plătesc debitele, dar merg în continuare cu penalizări din spate pe care nu au de gând să le mai achite. Nu avem decât să îi dăm în judecată“, a spus directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache. Un exemplu de judecată pentru penalizări este procesul cu Asociaţia nr. 16 „Eroilor“, câştigat de Termoficare. Asociaţia este obligată la plata a peste 26.000 de lei (260 de milioane de lei vechi) numai pentru întârzierea unor facturi mai vechi.
„În acest caz am acceptat o eşalonare. În funcţie de cum vor respecta protocolul, vom vedea dacă apelăm la executor sau nu“, a spus directorul Tatian Tudorache. Preşedintele Asociaţiei nr. 16 „Eroilor“, Dumitru Tiţă, spune că, de fapt, suma cerută iniţial de Termoficare cu titlu de penalizări era de peste 90.000 de lei.
„Ne-am mai judecat o dată pentru aceste penalizări, despre care ei ziceau că sunt de vreo 930 de milioane (de lei vechi – n.r.). Am câştigat noi. Apoi ne-au chemat pentru astea 260 şi ceva de milioane (de lei vechi – n.r.) şi au câştigat ei. Dar am înţeles că ne-au mai dat o dată în judecată, pentru aceeaşi sumă. Nu e normal, noi plătim eşalonare de anul trecut“, a declarat Dumitru Tiţă.

Lanţul datoriilor

Dacă Termoficarea vrea să recupereze penalizările către Complexul Energetic cu bani din penalizările taxate la asociaţii, acestea vor şi ele să strângă banii de la rău-platnici. Tot la Asociaţia nr. 16 „Eroilor“, din Valea Roşie, sunt acţionaţi în instanţă 14 rău-platnici, pentru recuperarea datoriilor. Preşedintele Tiţă spune că penalizările se împart proporţional numai la acei consumatori care întârzie cu banii.
„Noi le percepem penalizări de întârziere numai celor care nu plătesc la timp şi nu încasăm pentru factura la căldură decât dacă plătesc şi penalizarea. Însă e foarte dificil să mai recuperăm aceşti bani“, a mai arătat Dumitru Tiţă. În total, asociaţiile din Craiova au de plată către Regia Autonomă de Termoficare circa 100 de milioane de lei, din care un sfert sunt penalizări de întârziere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII