15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRetragerea de la reabilitare

Retragerea de la reabilitare

Asociaţiile de proprietari din Craiova se retrag din programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Motivele sunt acelea că proiectul se derulează prea încet şi costurile sunt prea mari.

Iniţial, au fost de acord să mandateze primăria pentru a demara proiectul de reabilitare a blocurilor în care locuiesc. Acum s-au răzgândit şi le-au cerut reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari să se retragă de pe listele de aşteptare. Sunt craiovenii care nu cred în viabilitatea programului impus prin OUG nr. 18/2009. Două sunt motivele care îi determină pe locatari să nu accepte iniţierea programului: perioada prea lungă de aşteptare şi preţul prea ridicat pe care trebuie să-l plătească proprietarul, adică 20% din totalul costului reabilitării. Reprezentanţii Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova spun că la începutul anului trecut au transmis documentaţia necesară includerii în program a 658 de blocuri. Mult, puţin? Un număr destul de redus, dacă ţinem seama că în Craiova sunt 3.253 de blocuri cu peste 4.500 de scări. Din cele 658 de cereri, au revenit la primărie numai 254, însoţite şi de contractul de mandatare. Restul fie nu s-au mai întors ori s-au întors aşa cum plecaseră. „Asociaţiile de proprietari au început să facă cereri de retragere din programul de reabilitare demarat anul trecut. Ultimele solicitări au venit din zona cartierului Nicolae Titulescu. De exemplu, Asociaţia de proprietari nr. 2 Iancu Jianu, după ce s-a înscris în program în luna iulie 2009, revine şi renunţă pentru blocurile 10, 12 şi 13. La fel procedează şi Asociaţiile 3 şi I 3 Nicolae Titulescu. Locatarii spun că nu mai pot susţine financiar lucrările, cota care le revine fiind considerată prea mare, dar şi că perioada de aşteptare până la demararea anvelopării propriu-zise este mult prea mare, incertă“, a precizat Carmen Licu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

Nu există garanţie

Costurile cu reabilitarea diferă de la un oraş la altul şi chiar de la o firmă la alta. În momentul lansării programului, autorităţile au estimat un preţ total de 3.500 de euro pentru un apartament, partea locatarului ridicându-se la aproximativ 700 de euro. „O reabilitare ca la carte pentru un apartament de 50 mp se ridică la 3.500 de euro, dar din această sumă se scad cotele care revin statului şi primăriei. În plus, dacă proprietarul şi-a schimbat deja ferestrele de la apartament, partea lui scade şi preţul pe care l-ar plăti ar fi undeva sub 2.000 de lei. Deci, impedimentul cu sumele s-ar înlătura. Ar mai rămâne timpul în care blocurile pot fi reabilitate termic“, a spus Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari.
Cu toate acestea, craiovenii renunţă la programul de reabilitare. Se gândesc mai degrabă la reducerea facturilor încărcate de la căldură şi la pierderea de energie termică pe care o plătesc din propriul buzunar. „Am avut locatari care ne-au cerut să renunţăm. Oamenii nu mai pot plăti sumele ce le-ar reveni. Anveloparea blocurilor este bine gândită, dar din lipsă de fonduri venite de la primărie şi guvern nu poţi să ştii peste câţi ani se pot face lucrările. Iar oamenii vor cât mai repede. Nu există nici o garanţie. Din cele şase blocuri câte sunt în asociaţie, numai unul îşi păstrează contractul cu autoriţătile“, a declarat preşedintele Asociaţiei nr. 2 Iancu Jianu, Marin Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII