24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProprietarul care a lăsat un bloc fără gaze

Proprietarul care a lăsat un bloc fără gaze

22 de apartamente dintr-un bloc din centrul Craiovei sunt deconectate de nouă zile de la gazele naturale din cauză că reprezentanţii Distrigaz nu pot intra într-un apartament ca să verifice instalaţia. Între timp, locatarii mănâncă hrană rece şi gătesc pe butelii de voiaj.

O întreagă scară a blocului 73 de pe strada Theodor Aman din centrul Craiovei este deconectată de la reţeaua de gaze în plină iarnă, din cauză că un proprietar de la un apartament nu permite accesul lucrătorilor Distrigaz Sud Reţele (parte a furnizorului de gaze GDF Suez Energy România) pentru a verifica dacă există pierderi de gaze în locuinţa respectivă. Furnizorul local a decis întreruperea gazului pe 25 ianuarie, când la o revizie anunţată nu s-a permis accesul într-un apartament. De atunci şi până acum, locatarii celor 22 de apartamente de la scara 3 a blocului respectiv, majoritatea bătrâni, gătesc la butelii de voiaj sau la reşouri. Ei au reclamat situaţia de la Asociaţia de proprietari, la poliţie şi până la Protecţia Consumatorilor. „Au întrerupt gazul lunea trecută, pe gerurile acelea. Mâncăm mezeluri de o săptămână, pentru că nu se poate intra într-un apartament de bloc să se verifice instalaţia“, a sesizat Mircea Suchici, de la apartamentul 22 din blocul 73. „Avem căldură, pentru că există centrală de bloc la care nu au fost oprite gazele. Problema este că nu avem gaze la aragaz. Gătim pe reşouri, că noi, cei care avem o vârstă, nu mai putem să mâncăm hrană rece toată ziua“, a spus Nicoliţa Dombi, de la apartamentul 9. Oamenii îi acuză pe şefii Asociaţiei de Proprietari că nu au luat măsurile care se cuvin pentru a le fi respectate drepturile de locatari. „Cei de la gaze nu pot să intre în apartamentul 11 din cauza unui litigiu pe care îl are proprietarul cu chiriaşul de acolo. De aceea nu avem noi gaze. Asociaţia de proprietari trebuie să se implice. Stăm de atâtea zile fără gaze. Am discutat şi cu poliţistul, dar ei nu au ce să facă“, a spus şi Florea Florescu, proprietarul de la apartamentul 10. „Mergem în vizită şi gătim pe acolo. Niciodată nu am stat atâta timp fără gaze. La vecini nu mai vor copiii hrană rece“, a spus Gabriela Slabciu (apartamentul 19). Floarea Iancu (apartamentul 2) susţine că „nu vrea nimeni să ne ajute. Un locatar este în judecată cu un chiriaş şi ne ţine pe noi fără gaze. Dacă durează judecata un an şi jumătate, atâta stăm noi fără gaze? Trebuie să se implice asociaţia. Noi ne chinuim să gătim la o butelie de voiaj“.

Pericol de explozie?

Pierderile de gaze de pe coloană au determinat Distrigaz să sisteze furnizarea gazelor până la remedierea defecţiunilor. Aşa este procedura în astfel de cazuri. Administratorul Asociaţiei de Proprietari de la blocul 73, Mihai Preoteasa, susţine că reprezentanţii Distrigaz au făcut verificări şi că au întrerupt gazele din cauza unor pierderi importante: „Sunt pierderi la coloana principală. Intră gaz la o atmosferă şi se pierde pe undeva, iar la capăt sunt doar 0,6 atmosfere. Au venit, au oprit gazele şi au luat contorul de la scara blocului. S-a mai întâmplat aşa ceva la scara 2 a blocului şi s-au schimbat toate ţevile, pentru că pierderea era pe la o fisură. La scara 3 s-au verificat toate apartamentele şi nu s-au găsit scăpări de gaze, mai puţin apartamentul 11, care nu a fost verificat. Nu se poate intra în apartamentul 11 să se verifice instalaţia de gaze din cauză că proprietarul este în litigiu cu chiriaşul şi nu îi permite accesul în propria casă“. Administratorul Preoteasa mai spune că, şi în cazul în care se fac verificările în apartamentul respectiv şi se găsesc în regulă, nu se reia furnizarea gazelor naturale până când nu se rezolvă problema pierderilor masive. Asociaţia a solicitat sprijinul unei firme autorizate să facă verificările şi să remedieze eventualele defecţiuni la reţeaua de gaze (AB Instal), dar până nu intră în apartamentul 11 să efectueze verificările nu se poate face nimic. Administratorul AB Instal, Adrian Butnariu, a precizat că, procedural, gazul nu poate fi furnizat într-o instalaţie până când nu sunt descoperite şi remediate eventualele defecţiuni. Blocul 73 este construit în 1962 şi de atunci şi până acum nu au fost schimbate ţevile de gaze.

Distrigaz, ferm pe poziţii

Reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele spun că nu pot da drumul la gaze în scara respectivului bloc până când nu este totul în regulă. „Precizăm că, pentru verificarea tuturor îmbinărilor instalaţiei de utilizare, este necesar accesul reprezentanţilor noştri în toate apartamentele. În această situaţie, conform legislaţiei în vigoare, s-a luat măsura sistării alimentării cu gaze naturale până la identificarea defectului şi remedierea acestuia pentru siguranţa consumatorilor. Din informaţiile pe care le deţinem, proprietarul apartamentului nr. 11 împreună cu autorităţile competente şi reprezentantul asociaţiei de proprietari vor lua măsuri pentru a permite accesul în locuinţă în data de 3 februarie 2010“, spun reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele.

Nu poate intra în propria casă

Liviu Ciurezu, proprietarul apartamentului 11, susţine că el a dorit să permită accesul celor de la gaze în incinta locuinţei, dar nici el nu poate intra. Bărbatul spune că de trei ani se „luptă“ în instanţă cu chiriaşul din respectivul apartament, pe care nu poate să-l dea afară, deşi, spune el, are hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest sens. Ciurezu mai spune că defecţiunea la reţeaua de gaze ar putea să nu fie în apartamentul lui: „La mine în apartament ţeava de gaze este sigilată şi nu este folosită. Nu la mine în apartament sunt scurgeri de gaze, ci cred că ţeava de pe scara blocului este fisurată“, susţine Liviu Ciurezu. Contactat telefonic, chiriaşul de la apartamentul 11 nu a fost de găsit până la închiderea ediţiei.    

În situaţii de urgenţă, poate fi spartă uşa

Legea nr. 230/2007 privind asociaţiile de proprietari dă dreptul asociaţiei să intre în apartamentul cu pricina în cazuri de urgenţă. De asemenea, proprietarul este obligat să permită accesul în incintă în termen de cinci zile, conform art. 15 din Legea 230/2007: „Cu un preaviz de cinci zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fară preaviz“. Aceeaşi prevedere se regăseşte şi la art. 12 din normele de aplicare a legii. Cazurile de urgenţă sunt stabilite conform statutului asociaţiei de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII