12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBoc le-a prezentat deputaţilor priorităţile legislative

Boc le-a prezentat deputaţilor priorităţile legislative

După expunerea priorităţilor legislative în faţa Senatului, premierul Emil Boc le-a prezentat ieri şi deputaţilor, punând accentul pe aceleaşi idei înfăţişate senatorilor: Legea responsabilităţii fiscale, Legea educaţiei naţionale, aplicarea rezultatelor referendumului, codurile de procedură şi adoptarea Legii minorităţilor naţionale. Discursul acestuia a trezit nemulţumiri în rândul parlamentarilor PSD şi PNL, care au declarat că Emil Boc nu a prezentat măsuri anticriză.
Premierul a propus Camerei să adopte Legea responsabilităţii fiscale până la finalul lunii martie, urmând ca, pe baza prevederilor acesteia, să fie adoptat bugetul de stat pentru anul 2011. El a mai spus că în cadrul sesiunii parlamentare care a început – perioada februarie-iunie – trebuie adoptate Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Civilă. Un alt act normativ care a trecut de Senat şi este în dezbatere la Camera Deputaţilor este Legea poliţiei locale.
Ca şi în discursul în faţa senatorilor, Emil Boc a precizat că există două paliere ale priorităţilor, vizând modernizarea statutului şi problemele economice. Totodată, el a spus că „în rândul palierului III al priorităţilor“ se află adoptarea Legii privind statutul minorităţilor naţionale, proiect rămas blocat în comisiile de la Cameră. „Acest proiect trebuie adoptat în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia, cu respectarea standardelor europene şi a Constituţiei României“, a declarat Boc, citat de NewsIn. Legea minorităţilor naţionale a fost adoptată de Guvernul Tăriceanu în 2005 şi depusă ulterior în parlament, pe vremea Alianţei DA

Tăriceanu: O economie în criză nu creează nici un loc de muncă

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a catalogat discursul premierului Emil Boc, referitor la priorităţile guvernului, drept „un simplu exerciţiu retoric“, criticând „lipsa măsurilor concrete de combatere a crizei“, dar şi racolarea de către PD-L a unor parlamentari, „ca reformă politică“, nefiind de acord cu micşorarea numărului de parlamentari. Tăriceanu a criticat ieri, punctual, măsurile economice prezentate de premierul Emil Boc, arătând că acesta ar fi trebuit să vină cu un amplu program de combatere a crizei şi de relansare economică. „România este una dintre ţările cele mai afectate de criză. Guvernul nu creează locuri de muncă, economia le creează. O economie în criză nu creează nici un loc de muncă. Dimpotrivă, pierde locuri de muncă. Trebuia să veniţi cu un program de măsuri active pentru stăvilirea crizei“, i-a transmis liberalul primului-ministru.
Liderul liberal a propus o formulă pentru eficientizarea activităţii parlamentare, care presupune ca jumătate din timpul dezbaterilor să se împartă între iniţiative legislative şi „funcţii de control şi evaluare a politicilor publice“.

Toader: Primul-ministru a încercat să deschidă un parteneriat cu parlamentul

Liderul de grup al deputaţilor PD-L a criticat declaraţiile fostului premier, apreciind că prezenţa lui Emil Boc demonstrează că guvernul acestuia intenţionează să instituie un raport mai strâns cu forul legislativ, spre deosebire de guvernele anterioare. „Iniţiativa premierului Boc trebuie salutată (…) Primul-ministru a încercat pentru prima dată să deschidă un parteneriat cu parlamentul, cu noi toţi, nu numai cu grupul parlamentar al PD-L sau UDMR şi independenţii care susţin guvernul“, a declarat Toader.

Dumitrescu: Aţi repetat aici discursul de învestitură

Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a declarat că premierul Emil Boc a ţinut un discurs politic în plen, lucru contrar Constituţiei, acuzându-l şi că nu a venit cu nici o prioritate legislativă care să vizeze ieşirea din criza economică. Totuşi, potrivit Constituţiei, premierul are dreptul de a veni în parlament pentru a prezenta iniţiativele guvernului.
„Aţi repetat aici discursul de învestitură, nu aţi vorbit de priorităţi legislative“, a spus Dumitrescu despre discursul lui Emil Boc.
Social-democratul s-a declarat revoltat şi de ideea modernizării clasei politice, care, potrivit acestuia, este „atributul exclusiv al partidelor, nu al guvernului“.
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat că sistemul actual de bicameralism trebuie regândit, susţinând varianta unui Senat mai slab, cu un caracter de reprezentare regional şi cu atribuţii de control şi monitorizare. „Actualul sistem bicameral este fals, n-are rost să ai două Camere cu aceleaşi atribuţii şi legile să treacă prin două Camere în acelaşi fel“, a spus Marko Bela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU