10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNu lăsaţi băncile să vă vândă proprietăţile!

Nu lăsaţi băncile să vă vândă proprietăţile!

Persoanele care nu-şi mai pot achita restanţele şi ajung în situaţia de a fi executate silit de către bancă ar trebui să-şi vândă singure locuinţele. Acest lucru le asigură un preţ mult mai mare decât cel obţinut prin licitaţie de către executorii bancari.

Persoanele care, dintr-un motiv sau altul, ajung în imposibilitate de plată şi nu reuşesc să-şi mai achite ratele şi restanţele bancare la creditele imobiliare sau cele ipotecare ar trebui să încerce să-şi rezolve problemele şi să nu ajungă în situaţia de a fi executate silit. „Atunci când intră în imposibilitate de plată, este recomandat ca restanţierii să-şi valorifice singuri proprietatea. Asta deoarece pot apela la specialişti care obţin preţuri peste cele pe care le-ar putea obţine banca“, a declarat Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

„Ne sfătuim clienţii să găsească singuri un cumpărător“

Bancherii le recomandă clienţilor să încerce să-şi vândă singuri locuinţele pentru că au astfel şansa de a le valorifica la un preţ mai bun. „Dacă se ajunge totuşi în situaţia executării silite, se face o evaluare de piaţă a imobilului, iar preţul de pornire a licitaţiei este cu 25% mai mic decât cel de evaluare. Tocmai de aceea ne sfătuim clienţii să găsească singuri un cumpărător şi să nu ajungă în situaţia de a fi executaţi silit. Asta deoarece ei pot obţine un preţ şi de 90% din valoarea imobilului“, au explicat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. De altfel, în portofoliul băncilor există deja metode prin care atât banca, dar şi clientul încearcă să vândă imobilul ipotecat. „Pe fondul crizei, am introdus vânzarea amiabilă, un procedeu prin care încercăm să vindem imobilul atât noi, cât şi clientul. Potrivit procedurii, clientul trebuie să-şi dea acordul şi pentru preţul de vânzare“, au precizat surse din cadrul BRD Group Craiova, care au explicat că, dacă acesta nu este de acord cu preţul obţinut, se caută un nou client.

Evaluarea imobilului în cazul executărilor silite

Dacă se ajunge totuşi în situaţia executării silite, se face o evaluare de piaţă a imobilului, iar preţul de pornire a licitaţiei este cu 25% mai mic decât cel de evaluare. În cazul în care imobilul respectiv nu se vinde la prima licitaţie, din lipsă de oferte, se organizează alta, în cadrul căreia preţul de pornire se mai diminuează (fără însă a ajunge sub o anumită sumă, care se calculează după mijloace specifice). Astfel, preţul de vânzare poate fi destul de scăzut, mai ales că potenţialii participanţi la licitaţii sunt tentaţi să ceară o sumă cât mai mică. „De cele mai multe ori, cei care sunt executaţi refuză să părăsească locuinţa, ceea ce înseamnă că noul proprietar va plăti şi costuri de evacuare. Prin urmare, este tentat din start să ceară un preţ mult mai mic, aşa încât, cu cheltuielile ulterioare, să poată ajunge la o sumă convenabilă“, precizează un executor citat de imobiliare.net, care explică faptul că, atunci când clientul vinde singur imobilul, cumpărătorul are garanţia că procedura va decurge fără dificultăţile ce intervin în cazul executărilor silite.
Asta înseamnă că restanţierii care ajung în situaţia de a fi executaţi silit de bancă şi care încearcă să-şi vândă singuri locuinţele pot obţine un preţ cu 10-20% mai mare decât cel obţinut de bancă la licitaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII