20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Isteria impozitelor

http:http://www.youtube.com/watch?v=hghVOs_Bn2k

Mii de craioveni s-au înghesuit luni şi marţi să îşi plătească impozitele pe case, terenuri şi maşini. Într-o singură zi, municipalitatea a încasat 430.000 de lei de la 1.800 de proprietari. Ieri, unui bărbat i s-a făcut rău la rând. Craiovenii îşi pot plăti impozitele cu o reducere de 10% până pe 31 martie.

„Doamne, ce mai coadă! Văd că e multă bunăstare!“, exclama un bătrânel, care a făcut cale-întoarsă de la sediul din Piaţa Centrală al Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova. „Ne omorâm la rând să plătim impozitele. Ia uite ce de lume!“, exclama altul, care, deşi a văzut puhoiul din faţa lui, s-a aşezat la rând la cel mai apropiat ghişeu. Ca în fiecare an, oamenii au vrut să scape de datorii din primele zile. Ieri, în jurul orei 11.00, craiovenii stăteau la coadă încă de la parterul clădirii din Piaţa Centrală. Rândul începea de pe scări şi se termina la ghişeele unde se achită impozitele pe locuinţe, pe terenuri şi taxa de parcare pentru autovehicule. Sute de oameni – cei mai mulţi vârstnici -, înghesuiţi într-un spaţiu mic, aşteptau zeci de minute să îşi plătească impozitele locale. Aerul închis te izbea de cum intrai. La fiecare ghişeu, oamenii stăteau şi pe două rânduri. Nu aveai loc nici să arunci un ac. Am încercat să aflăm de ce se înghesuiau craiovenii la cozi interminabile în primele zile de plată, când au destul timp la dispoziţie să îşi achite impozitele în mod civilizat. „Stau de cel puţin o jumătate de oră la rând. Plătesc impozitul pe anul trecut al copiilor. Am venit că trebuia să vin. Aici sunt sute de oameni înghesuiţi. Există bănci care colectează debitele de la domiciliul clientului. Plătesc doi-trei oameni care merg acasă şi încasează. Pe când aici… Într-un cuvânt, proastă organizare“, a spus Petre Mitroi, care se apropia de ghişeu după 30 de minute de stat la rând. Bătrânii nu se temeau nici măcar de faptul că, în acea aglomeraţie erau expuşi virusului gripei porcine. „Am trecut prin piaţă şi apoi am zis să urc să văd cât este de aglomerat. Mă voi uita la ceas să văd cât stau. Nu mă tem de gripa porcină, pentru că, dacă va fi să mi se întâmple, mi se întâmplă de oriunde. Şi pe trotuar, dacă stai, poate să te lovească o maşină, cum s-au mai văzut cazuri“, a spus Ecaterina Ivan, de 77 de ani. Pe lângă cei care doreau să îşi plătească neapărat impozitele, la rând mai erau şi oameni cu alte probleme, de exemplu cei care doreau să achite o banală taxă pentru permis auto şi care au fost obligaţi să aştepte zeci de minute, alături de ceilalţi.

A leşinat la rând

În acest timp, două ghişee mai în spate, unui bătrânel i s-a făcut rău la rând. A fost chemată Ambulanţa, dar, între timp, bărbatul şi-a revenit şi a coborât sprijinindu-se într-un baston până la salvarea care aştepta în faţa scărilor. „Deocamdată, este stabilizat şi nu i-am administrat nimic, pentru că îşi revenise. Îl urcăm în ambulanţă să îi facem o electrocardiogramă, să vedem să nu aibă ceva…“, a spus Tică Eliade, asistent pe ambulanţă.

Încasări record într-o singură zi

Luni a fost prima zi de plată a impozitelor locale pe 2010 şi sute de craioveni şi-au propus să-şi achite dările pentru acest an, indiferent de numărul de persoane pe care le aveau înainte la rând. În cele două zile în care s-au plătit impozitele, putem vorbi despre mii de oameni care au călcat pragul Direcţiei de Impozite şi Taxe fie pentru rămăşiţele de anul trecut, dar mai ales pentru a-şi plăti noile taxe pe 2010.
„Aşa este acum, în primele zile. Luni, într-o singură zi, s-au încasat 430.000 de lei la bugetul local, provenind de la 1.800 de persoane. Nu au fost chiar atâtea persoane la ghişee, pentru că mulţi dintre cei care au venit au plătit şi pentru copii sau pentru vecini. Fiecare stă la coadă în jur de 20 de minute, chiar dacă avem zece ghişee în Piaţa Centrală şi două în celelalte locaţii“, a spus directorul Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Ioan Văcariu.  Pentru fiecare dintre cele 1.800 de ROL-uri pentru care s-au plătit impozitele, luni s-a achitat, în medie, suma de 238 de lei. De la 1 ianuarie 2010, municipalitatea a scumpit impozitele locale cu 10%, iar taxa pe parcare s-a dublat la 40 de lei pentru primul autovehicul, a urcat la 60 de lei pentru al doilea şi la 80 pentru al treilea şi următoarele.

Reducerea de 10% – până la 31 martie
Craiovenii au la dispoziţie trei luni să plătească impozitele pe proprietate şi să primească bonificaţia anunţată de autorităţi. Astfel, cei care plătesc până pe 31 martie impozitul integral pe locuinţă sau pe teren primesc o reducere de 10%. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII