14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEpopeea rocadei din Târgu Jiu continuă

Epopeea rocadei din Târgu Jiu continuă

Curtea de Apel Craiova şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) au obligat Primăria Târgu Jiu să reevalueze ofertele firmelor care au participat la licitaţia pentru modernizarea drumului de rocadă din municipiu, după ce, iniţial, câştigătoare a fost declarată societatea EUROCONSTRUCT.

Desemnarea firmei care se va ocupa de modernizarea drumului de centură din Târgu Jiu bate pasul pe loc, după ce primăria a fost obligată să reevalueze ofertele depuse. De mai bine de un an, municipalitatea încearcă să stabilească firma căreia i se va încredinţa contractul de 33 de milioane de lei. Lucrarea este finanţată în mare parte de Uniunea Europeană, totalizând 13 kilometri de drum. Proiectul vizează realizarea unei variante ocolitoare la DN 66 – DE 79 prin modernizarea străzilor Termocentralei, Luncilor şi Barajului, din municipiu. La licitaţie s-au înscris 15 firme, însă miza foarte mare a amânat de mai multe ori verdictul. Abia la sfârşitul anului trecut, după analizarea ofertelor depuse, a fost stabilit şi numele câştigătorului, fiind aleasă oferta societăţii EUROCONSTRUCT. A urmat un şir de contestaţii depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de celelalte firme participante, între care SC SECOL sau SC Polaris Holding, precum şi de către SC Colas Drumuri SRL. Această din urmă societate a contestat chiar şi în instanţă procedura, dar şi modul în care a fost respectat caietul de sarcini, obţinând câştig de cauză.

Decizii peste decizii

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au admis plângerile şi au dispus, prin Decizia nr. 4.444, anularea raportului procedurii nr. 35.119/28.08.2009 şi comunicarea rezultatului procedurii, consemnat în adresa nr. 35.132/28.08.2009, emise de autoritatea contractantă, adică Primăria Târgu Jiu. Plecând de la Decizia Curţii de Apel din Craiova, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a emis săptămâna trecută o decizie prin care obligă Primăria Târgu Jiu să reevalueze ofertele. SC Colas Drumuri a contestat şi la CNSC desemnarea firmei EUROCONSTRUCT, iar această din urmă societate a solicitat CNSC respingerea contestaţiei formulate de SC Colas ca fiind nefondată: „Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertelor şi emiterea unui nou raport al procedurii de atribuire, cu respectarea întocmai a deciziei Curţii de Apel Craiova nr. 4.444 din 03.11.2009, a deciziei consiliului nr. 7.050/682C4/8114-8453 din 17.12.2009, a legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice şi a documentaţiei de atribuire, în termen de cel mult douăzeci de zile de la data primirii prezentei decizii. Obligă autoritatea să comunice ofertanţilor rezultatul reevaluării ofertelor, cu respectarea cap. V din ordonanţa de urgenţă evocată“, se menţionează în Decizia CNSC din 7 ianuarie.

La reevaluat

Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu au declarat că se vor conforma Deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi vor reevalua ofertele: „Deocamdată, batem pasul pe loc, deşi noi speram să începem o parte din lucrări încă de anul trecut. Au fost o serie de contestaţii. Firmele s-au contestat reciproc şi totul s-a derulat la nivelul adreselor între CNSC, primărie şi Curtea de Apel Craiova. Compartimentul Licitaţii din cadrul primăriei va trece la reevaluarea ofertelor depuse, deci se va conforma deciziei Consiliului.  În prezent, au fost solicitate firmei EUROCONSTRUCT informaţii suplimentare. Primăria aşteaptă să primească aceste clarificări pentru a putea continua procedurile şi a reanaliza ofertele. Nu ştim cât va mai dura acest proces, dar sperăm să se termine totul în perioada de iarnă, astfel încât să poată fi începute lucrările în această primăvară“, a declarat Ramona Evulescu. De numele firmei EUROCONSTRUCT se leagă cel al lui Dorin Cocoş, fost asociat al patronilor societăţii. Dorin Cocoş este soţul Elenei Udrea, actual ministru în cabinetul condus de Emil Boc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS