14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn loc de muncă la 224 de şomeri

Un loc de muncă la 224 de şomeri

Chiar dacă, la începutul anului, Doljul era fruntaş la numărul de locuri de muncă vacante, nu la fel stau lucrurile în ultima lună din 2009. Cei peste 33.000 de şomeri au la dispoziţie în prezent doar 136 de posturi libere, ceea ce înseamnă o concurenţă de 224 pe loc.

Deşi la sfârşitul lui 2008 au anunţat disponibilizări masive, firmele doljene au început anul în forţă. În luna ianuarie a acestui an, Doljul a fost printre judeţele cu cel mai mare număr de posturi vacante din ţară (peste 600), după Bucureşti (unde erau disponibile 2.836 de joburi). Între timp însă, situaţia s-a schimbat, numărul joburilor scoase la concurs fiind tot mai mic. Acest lucru s-a accentuat luna aceasta. „Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind slujbele vacante, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj sunt înregistrate 136 de locuri de muncă libere“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM. Aceasta a explicat că 23 dintre acestea sunt pentru muncitori necalificaţi, iar restul –
pentru muncitori calificaţi în diverse meserii (barman, vânzător, confecţioner-asamblor). În ceea ce priveşte persoanele cu studii superioare, acestea nu au la dispoziţie nici un job. „În general, oferta locurilor de muncă este săracă spre sfârşitul anului. De regulă, în decembrie nu prea se fac angajări“, a precizat Aneta Bădulescu.

133 de locuri de muncă în străinătate

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre angajatorii europeni, care în ultimele săptămâni au mărit şi diversificat oferta de locuri de muncă. Dacă la începutul anului, numărul de locuri de muncă puse la dispoziţia românilor în reţeaua Eures era de doar 26, în prezent, acesta a ajuns la 133 (în creştere cu aproape 14% faţă de începutul acestei luni). Aproape jumătate dintre acestea sunt disponibile în Marea Britanie în ocupaţii ca medic diverse specializări, îngrijitor copii, lucrător în agricultură. La acestea se adaugă 35 de locuri de muncă în Germania (medic diverse specializări), zece în Danemarca (medic diverse specializări), zece în Belgia (zidar betonist şi muncitor în construcţii pentru activităţi de demolare) şi patru în Spania (manager şi asistenţi medicali).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII