10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSubvenţii blocate în calculator

Subvenţii blocate în calculator

Centralizarea cererilor prin care se solicită subvenţii pentru încălzirea locuinţelor este îngreunată în Dolj, din cauza întârzierii cu care primăriile depun listele la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale.

Beneficiarii aşteaptă cu sufletul la gură bruma de bani cu care să-şi achiziţioneze măcar o căruţă de lemne. Primăriile din localităţile rurale ar fi trebuit ca până pe 30 noiembrie să trimită la AJPS Dolj listele cu persoanele cu venituri de până la 615 lei, care pot beneficia de ajutoare băneşti pentru încălzirea locuinţei. Cele mai multe cereri pentru subvenţii pentru încălzirea locuinţei cu lemne vin din mediul rural.
Numai că listele cu beneficiarii se lasă aşteptate, foarte multe primării doljene amânând pentru ultima sută de metri rezolvarea situaţiei ajutoarelor pentru căldură.
„Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Dolj a făcut o centralizare a cererilor pentru acordarea de subvenţii la căldură. Numărul total este de 60.805 beneficiari, atât familii, cât şi persoane singure, dar lista nu este finalizată, deoarece multe primării din mediul rural au întârziat trimiterea situaţiei. Poate şi modificarea plafonului veniturilor beneficiarilor a fost un motiv de întârziere. Pentru strângerea tuturor datelor din judeţ le-am mai acordat un nou termen, până pe 10 decembrie“, a declarat Marius Simcelescu, reprezentantul AJPS Dolj.

De vină sunt fie guvernanţii, fie Agenţia

Lista primăriilor întârziate este lungă, pe aceasta figurează localităţi precum Almăj, Braloştiţa, Carpen, Daneţi, Desa, Dioşti, Fărcaş, Gogoşu şi enumerarea ar putea continua. În replică, primarii spun că de vină sunt fie guvernanţii, fie Agenţia. Primii, pentru că au tot „jonglat“ cu maximul sumei până la care se pot acorda subvenţii, agenţia, pentru că a trimis târziu programul după care datele pot fi stocate în calculator.
„Nu este adevărat, noi le-am trimis toate datele de acum două săptămâni. Aşa fac ei mereu, li s-a urcat democraţia la cap. Ei sunt vinovaţi, agenţia, că ne-au trimis târziu programul pentru calculator. Asta s-a întâmplat miercurea trecută şi noi până miercuri le trimitem toate datele. Odată au zis că beneficiază de ajutor cei care au venituri până la 425 de lei, apoi că cei care au până la 615. Asta este şi cauza pentru care s-a întârziat“, susţine primarul din localitatea doljeană Fărcaş, Ilie Nemţaru. De aceeaşi părere este şi primarul din Braloştiţa, Dumitru Amza. Acesta a afirmat că lista cu beneficiarii subvenţiilor pentru încălzirea locuinţei cu lemne au fost depuse, dar pentru cei cu venituri de 425 de lei. Ulterior, listele a trebuit completate şi cu ceilalţi beneficiari. Chiar dacă primăriile ar fi vrut să prelucreze aceste date, programul pe calculator nu le-ar fi permis.
Pentru cei 60.805 beneficiari, Ministerul Muncii şi Solidarităţii trebuie să repartizeze Doljului 2.511,788 lei. Încă nu s-a făcut o centralizare a cererilor pentru încălzirea locuinţelor cu gaze şi agent termic, cererile urmând să fie repartizate agenţiei de către furnizori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS