16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRătăcit între două primării

Rătăcit între două primării

Gheorghe Rădulescu este hăituit de două primării care îi vor impozitul pe casă şi teren. El are o locuinţă la marginea Craiovei şi a înregistrat imobilul pe comuna Cârcea, unde a şi plătit impozitul. Între timp, a aflat şi primăria urbei că bărbatul are o proprietate acolo şi vrea să îl execute silit dacă nu-şi plăteşte impozitul la municipiu, în termen de 15 zile. Ambele primării revendică aceeaşi tarla.

Un bărbat care are domiciliul în Craiova şi-a cumpărat, în urmă cu câţiva ani, o casă neterminată, situată la intrarea în comuna Cârcea. Gheorghe Rădulescu s-a înregistrat la Primăria comunei Cârcea ca plătitor de impozite. El chiar a plătit anul acesta, pe 28 august, la comuna Cârcea, impozitul aferent casei şi terenului pe care îl deţine în zonă, pe o perioadă de patru ani, inclusiv pe 2009. Bărbatul a menţionat că acum a plătit retroactiv, pentru că nu ştia că trebuie să-ţi înregistrezi locuinţa din moment ce nu era terminată. „Toţi vecinii mei plătesc impozit la Cârcea, eu de ce să plătesc la Craiova? De ce să mă execute Craiova dacă eu am plătit deja impozit pe casă la Cârcea?“, se întreabă craioveanul.

Somat pentru un teren inexistent

Problemele lui Gheorghe Rădulescu au început în urmă cu două luni, când Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova l-a somat să plătească un impozit pentru un teren pe care nu l-a avut niciodată.
„M-au somat de la Primăria Craiova să mă duc să plătesc impozitul la terenul de pe strada Gârleşti. Le-am explicat că nu am deţinut şi nu deţin nici un teren pe strada Gârleşti. Eu am un apartament pe strada Argetoianu, unde am şi domiciliul, şi o casă şi teren în Cârcea. Atunci au început problemele!“, povesteşte bărbatul. Municipalitatea a renunţat să-l mai şicaneze pe craiovean cu terenul inexistent după ce acesta le-a arătat că mai are şi alte proprietăţi. Rădulescu a trebuit să meargă la Primăria Craiova, la Direcţia de Impozite şi Taxe, pentru a le demonstra lucrătorilor de acolo cu acte ce proprietăţi are. „Când le-am arătat actele de la casa din Cârcea, imediat mi-au făcut copii de pe documente, au oprit acolo copiile, au pus ştampile şi mi-au zis că trebuie să plătesc impozit la Craiova“, a spus bărbatul.

Municipalitatea vrea să-l execute silit

Primăria Craiova s-a şi ţinut de cuvânt. Degeaba a depus bărbatul la Direcţia de Impozite şi Taxe chitanţa de la Primăria Cârcea, de unde reiese că pe 26.08.2009 Rădulescu şi-a achitat la Cârcea impozitul pe teren şi cel pe clădire pe 2009 şi pe anii trecuţi, cu tot cu majorări de întârziere. Primăria comunei Cârcea l-a înregistrat pe contribuabil cu rol nominal unic. Impozitul plătit la Cârcea a fost de 1.380 de lei. Pe 3 septembrie, pe numele lui Gheorghe Rădulescu a fost emis de către Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova titlul executoriu nr. 633. De data aceasta, municipalitatea vrea impozitul omului pentru terenul şi casa de la Cârcea, impozit care cu majorări şi penalizări ajunge la 2.984 de lei. Deşi pe 14 septembrie bărbatul a informat Primăria Craiova în scris că a plătit impozitul la Cârcea, pe 13 octombrie, pe numele lui Rădulescu s-a emis somaţie de plată, comunicându-i-se că are 15 zile de la primirea somaţiei să plătească debitul, în caz contrar fiind executat silit.

Contribuabilul disperat

Bărbatul a cerut hârtii oficiale şi de la Primăria Cârcea, şi de la Primăria Craiova. Dar ambele instituţii susţin în scris că tarlaua pe care se află casa contribuabilului în cauză se situează pe raza administrativ-teritorială a celor două localităţi. Prin adresa nr. 113.461 din 08.10.2009, semnată de şef serviciu Dumitru Miulescu şi de directorul Ioan Văcariu, Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul municipalităţii l-a informat pe Gheorghe Rădulescu că „în conformitate cu Planul Urbanistic General (…) T12 (tarlaua 12 – n.r.) se află pe raza administrativ-teritorială a municipiului Craiova“. Acelaşi lucru este susţinut şi de autorităţile din Cârcea, care i-au adresat omului un răspuns pe 23 octombrie: „Vă comunicăm că terenul situat în T12 se află pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea, conform PUG şi Regulamentului de urbanism (…)“. Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, spune că, atunci când s-a întocmit Planul Urbanistic General, harta cadastrală primită de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) „includea Tarlaua 12 pe raza administrativ-teritorială a comunei Cârcea. De altfel, de cinci ani încoace, cei de la OCPI întocmesc toate cadastrele din tarlaua 12 pe comuna Cârcea“.

Cadastrul e făcut pe Cârcea

Documentaţia cadastrală pentru imobilul din tarlaua 12 este făcută pe comuna Coşoveni, din care ulterior s-a desprins comuna Cârcea. Rădulescu mai are un teren lângă casă, cumpărat ulterior datei la care a achiziţionat casa. Şi pentru acel teren (tot din T12) documentaţia cadastrală este întocmită pe Cârcea. Directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Ioan Văcariu, recunoaşte că la Craiova s-a produs greşeala în ceea ce-l priveşte pe Rădulescu şi spune că nu este posibilă dubla impunere a aceleiaşi persoane. „Dacă este cadastrul făcut pe Cârcea, atunci la Cârcea trebuie să plătească. Probabil este o încurcătură. Dacă a plătit deja acolo, atunci acolo rămâne. Nu se poate să fie dublă impunere pentru acelaşi imobil sau acelaşi teren. Cu Cârcea este o nebunie. Am avut multe probleme cu contribuabilii din zonă“, a menţionat Văcariu.

Toţi vecinii mei plătesc impozit la Cârcea, eu de ce să plătesc la Craiova? De ce să mă execute Craiova dacă eu am plătit deja impozit pe casă la Cârcea?“.

Gheorghe Rădulescu, din Craiova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS