11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii se împrumută mai puţin

Doljenii se împrumută mai puţin

Doljenii sunt tot mai prudenţi cu cheltuielile făcute. În primele opt luni ale anului, volumul creditelor contractate s-a diminuat cu 2%, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta a crescut cu aproape 19%.

La un an de la apariţia primelor semne ale crizei, doljenii au devenit tot mai prudenţi cu cheltuielile, datoriile şi împrumuturile. Potrivit celui mai recent studiu al Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial, la sfârşitul lunii august, volumul creditelor contractate de doljeni a ajuns la aproximativ 4,803 miliarde de lei, în scădere cu 2% faţă de prima lună a anului, când volumul împrumuturilor contractate în judeţ ajunsese la aproximativ 4,963 miliarde de lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o diminuare considerabilă a apetitului doljenilor pentru împrumut. Asta, deoarece în perioada ianuarie-august 2008, volumul creditelor contractate a înregistrat o creştere de 18,76%.

Volumul creditelor în lei, aproape egal cu cel al împrumuturilor în valută

Potrivit datelor publicate de BNR, volumul de credite în valută se menţine aproximativ egal cu cel în lei. Din cele 4,803 miliarde de lei împrumutate de doljeni până la sfârşitul lunii august 2009, 2,404 miliarde sunt credite contractate în lei şi 2,399 miliarde sunt credite în valută. În aceeaşi perioadă a anului trecut, din cele 4,476 miliarde de lei împrumutate până la sfârşitul lunii iunie, 2,420 miliarde erau în lei şi doar 2,055 miliarde erau în valută.

Sfatul ANPC: Nu semnaţi cu ochii închişi!

Chiar dacă se observă o diminuare a volumului creditelor, doljenii care decid să ia bani cu împrumut de la bancă ar trebui să fie atenţi la toate costurile generate de acesta. „Pentru a evita surprizele neplăcute, nu semnaţi un contract financiar fără să-l citiţi cu atenţie. Dacă nu sunteţi atenţi, puteţi afla prea târziu că acel contract conţine comisioane suplimentare sau costuri pe care nu vi le permiteţi“, atrage atenţia Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, în ghidul serviciilor financiare „Nu semnaţi cu ochii închişi“, în care românii sunt învăţaţi care sunt capcanele unui credit. Foarte important este şi să realizaţi un plan de buget înainte de contractarea unui credit şi să vă asiguraţi că vă permiteţi rambursarea acestuia (nu este recomandat să vă împrumutaţi mai mult decât vă puteţi permite, astfel nu veţi fi în măsură să susţineţi plata pe termen lung). Nu acordaţi atenţie numai ratei lunare – calculaţi suma totală pe care o veţi plăti – suma împrumutată, dobânda şi toate celelalte comisioane. În plus, verificaţi ofertele mai multor bănci, luând în calcul dobânda anuală efectivă (DAE) practicată de fiecare în parte.

Lege nouă
Veşti bune pentru cei care doresc să-şi plătească datoriile înainte de termen. Directiva Comisiei Europene referitoare la creditul de consum, care garantează un nivel înalt de protecţie a consumatorilor, va trebui transpusă în legislaţia românească până pe 11 iunie 2010. Astfel, clienţii vor fi informaţi sub formă standardizată cu privire la creditele contractate. „Practic, va exista o fişă standard cu informaţiile pe care fiecare bancă va fi obligată să le pună la dispoziţia clienţilor. Astfel va fi posibilă o comparaţie facilă a condiţiilor de creditare oferite de instituţiile bancare“, notează banknews.ro. În plus, va fi stabilită o limită maximă, de 1% pentru comisionul de rambursare anticipată, pentru împrumuturile cu o valoare cuprinsă între 200 şi 70.000 de euro. Actul normativ va fi iniţiat sub formă de lege, până la sfârşitul acestui an, de către ANPC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU