22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRâmnicu Vâlcea are depozit modern de deşeuri

Râmnicu Vâlcea are depozit modern de deşeuri

Depozitul de deşeuri al judeţului Vâlcea este aproape gata. Construcţia sa face parte din proiectul „Managementul integrat al deşeurilor în Municipiul Râmnicu Vâlcea“. „Recent, s-au încheiat lucrările de impermeabilizare la Celulele 1 şi 2 ale noului depozit de deşeuri de la Feţeni, care va deservi municipiul Râmnicu Vâlcea. Acesta va avea o suprafaţă de circa 80.000 mp şi o capacitate de depozitare a deşeurilor sortate de 1.000.000 mc. Celulele 1 şi 2 reprezintă 37,5% din suprafaţa totală a depozitului“, a declarat ing. Cristina Feodorov, directoarea departamentului Geosintetică din cadrul IRIDEX GROUP CONSTRUCŢII SRL, firma care, alături de consorţiul Hidroconstrucţia SA, execută lucrarea.
Aceasta a explicat că impermeabilizarea reprezintă cel mai important moment în procesul de construire a unui depozit de deşeuri menajere sau industriale, deoarece, atunci când plouă, apa spală corpul deşeurilor. Acesta va fi încărcat cu sustensii contaminante care, dacă ajung în pământ sau în pânza freatică, pot genera, după caz, culturi cu vegetaţie contaminată sau pot îmbolnăvi fauna şi flora din zonă. „Impermeabilizarea celulelor depozitului de la Feţeni s-a făcut cu barieră minerală din argilă, geocompozit bentonitic, geomembrană rugoasă şi geotextil de protecţie. Acelaşi sistem de impermeabilizare va fi realizat şi pentru Celulele 3, 4, 5 şi 6, care vor fi finalizate la sfârşitul lunii septembrie 2009“, a adăugat Cristian Feodorov.

Proiect de 11 milioane de euro

Pe lângă construirea acestui depozit (care respectă directivele Uniunii Europene şi normativele în vigoare în ceea ce priveşte protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei), proiectul „Managementul integrat al deşeurilor în Municipiul Râmnicu Vâlcea“ vizează şi construirea unei staţii de compost la Râureni (pentru prelucrarea deşeurilor organice şi transformarea acestora în îngrăşământ natural), precum şi închiderea depozitului de deşeuri de la Râureni (funcţionează de 25 de ani, pe o suprafaţă de 9,5 ha). Valoarea totală a investiţiei este de 11 milioane de euro şi este finanţată în proporţie de 70% din fonduri ISPA şi 30% din fondul de stat şi bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS