14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMina de la Zegujani va fi închisă

Mina de la Zegujani va fi închisă

Incendiul izbucnit joia trecută la Mina Zegujani, din comuna Floreşti, se extinde. Conducerea a luat decizia de a-i trimite pe cei aproape 300 de mineri în şomaj tehnic, pentru 30 de zile, iar dacă într-o lună incendiul nu va fi stins, există riscul ca mina să fie închisă.

Incendiul a izbucnit în urmă cu o săptămână, iar până acum cauzele acestuia au rămas necunoscute şi nimeni nu a mai intrat în subteran pentru a se vedea stadiul de ardere.
O echipă alcătuită din nouă mineri salvatori, aduşi de la Motru, s-a luptat toată săptămâna cu focul din adâncuri. Flăcările s-au extins la stratul de cărbune din subteran şi, pentru a fi stopate, este nevoie de o operaţiune complexă. Dacă acţiunea de stingere a incendiului nu se va termina în 30 de zile, există riscul ca mina să fie închisă.
Inginerii de la Zegujani au spus că s-au făcut diguri de protecţie din chituci de lemn pe galeria opusă incendiului, pentru evacuarea cărbunelui.
„Iniţial, salvatorii au format un dig pe galeria de acces persoane, dar au constatat că un singur astfel de dig nu poate izola bine zona, întrucât la circa zece metri e spaţiu exploatat. Aşa că au mai format un dig pe galeria de benzi sau de evacuare cărbune, cum se spune. Nu există acces în zonă, iar salvatorii sunt spre partea de suprafaţă. Acces în mină nu are nimeni. O să introducem apă pe suitorul de aeraj, cu maşini de pompieri. Cam patru maşini pe zi. Arde stratul de cărbune. Nu ştim cât va dura această operaţiune, nici cât va arde cărbunele“, a declarat unul dintre inginerii Minei Zegujani, Ion Giurcău.
Nici preşedintele Sindicatului Cartel Afla Mehedinţi, Norocel Rafael Ciorăscu, în subordinea căruia se află liderii de sindicat ai minerilor, nu este prea încrezător în ceea ce priveşte stingerea incendiului, ba mai mult, a spus că mina nu mai are nici un viitor şi este regretabil acest lucru.
„Este strigător la cer ceea ce se întâmplă la Mina Zegujani şi este greu de crezut că o mină care avea sau încă are un stoc de 150.000 de tone de cărbune se va închide din cauza unui incendiu despre care nici până la această oră nu se ştie de unde a pornit. Eu nu pot să spun decât că sunt multe interese ascunse la mijloc şi nimeni nu se gândeşte la soarta minerilor care acum au fost trimişi acasă, în şomaj tehnic. Încercările de remediere a situaţiei sunt zadarnice. Mina Zegujani nu mai are nici un viitor“, a declarat Ciorăscu.
Zilele trecute, o delegaţie a minerilor de la Zegujani s-a întâlnit cu prefectul de Mehedinţi, Ion Mîţu, şi cu directorul general al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), Adrian Olaru, pentru a discuta despre cele 50.000 de tone de cărbune stocate în faţa minei. Ortacii au primit asigurări de la oficialităţi că întreaga cantitate aflată pe stoc va fi preluată de RAAN.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS