12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPeştera Polovragi, vizitată de 13.000 de turişti

Peştera Polovragi, vizitată de 13.000 de turişti

Peştera Polovragi, situată în Cheile Olteţului, este una dintre cele mai lungi din România. De la începutul lunii aprilie şi până în prezent, ea a fost vizitată de peste 13.000 de turişti.

Peştera Polovragi se află în custodia Muzeului Judeţean Gorj încă din anul 1984. Anual, aduce la bugetul acestei instituţii foarte mulţi bani. „Anul acesta ne aşteptăm la un venit frumuşel de la Peştera Polovragi. Până acum avem peste 22.000 de lei. Foarte mulţi vizitatori trec pragul acestei peşteri unice şi extrem de frumoase“, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Intrarea costă 1,2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi 2,4 lei pentru celelalte categorii de vizitatori. Potrivit lui Dumitru Hortopan, peştera a fost vizitată până acum de belgieni, italieni, francezi, americani, polonezi, ruşi şi mulţi români. O porţiune de opt sute de metri este electrificată, peştera având în total lungimea de 10 km. Felicia Popescu este ghidul care de un an le arată turiştilor frumuseţile obiectivului. Fiecare are şansa să scrie câteva cuvinte în caietul de impresii al peşterii. „Pe lângă frumuseţile naturale nemodificate antropic, ne-am bucurat de toată informaţia pe care am primit-o şi din care am avut de învăţat. Asta, datorită ghidului, o doamnă extrem de informată şi pasionată!“, a scris în caietul de amintiri profesorul de geografie Mihaela White, de la Spriengfield Center din Bucureşti. „A fost foarte frumos! Ghidul a oferit explicaţii pertinente şi foarte atractive pentru noi, vizitatorii“, a scris Vlad Tănase din Bucureşti, care a vizitat Peştera Polovragi în luna mai a acestui an.

Una dintre cele mai frumoase peşteri din România

Explorarea Peşterii Polovragi nu a fost încă finalizată, galeriile formând un labirint atractiv. O veche legendă spune că aici trăieşte Zamolxe, zeul dacilor, şi că picăturile care se preling din ţurţurii de piatră nu ar fi altceva decât lacrimile vărsate de zeu după cucerirea Daciei de către romani. În galeriile active se pot practica în condiţii foarte bune explorarea subacvatică şi scufundările de agrement. „Cadrul natural pitoresc al judeţului este legat atât de speologie, cât şi de turismul de aventură şi de drumeţii. Gorjul are, în plus, zone foarte bune pentru zborul cu parapanta, deltaplanul ori pentru rafting, cicloturism şi pescuit sportiv. Relieful montan, potenţialul speologic, legendele cunoscute în zona Cheile Olteţului sau monumentele istorice sunt numai câteva dintre elementele care contribuie la nota specifică a regiunii. Puţini ştiu că în judeţul lui Brâncuşi se află aproape 20% din peşterile României. Unele sunt rezervaţii naturale“, a spus Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.
Peştera Muierilor, situată lângă localitatea Baia de Fier, este un monument al naturii care conţine concreţiuni calcaroase ce oferă o notă unică. Ea se află în custodia Primăriei Baia de Fier şi atrage anual aproximativ 100.000 de turişti, la fel ca şi Peştera Polovragi. Sălile acestei rezervaţii speologice au nume sugestive: „Sala liliecilor“, care adăposteşte numeroase colonii de lilieci, „Galeria urşilor“, unde s-au găsit oseminte ale ursului de cavernă, sau „Sala Minunilor“. Această peşteră a servit ca locuinţă oamenilor încă din Paleoliticul mijlociu. Numele ei este legat de faptul că în trecutul îndepărtat a servit drept adăpost femeilor şi copiilor. Peştera este electrificată, are un circuit vizitabil accesibil tuturor şi este deschisă tot anul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU