13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStudiile pierd teren în faţa banilor

Studiile pierd teren în faţa banilor

Aproape 70% dintre studenţii români încep să lucreze încă din timpul facultăţii, pentru a acumula experienţă sau pentru a se asigura că vor avea un loc de muncă atunci când vor termina facultatea. Şi tinerii doljeni încep încă din anul întâi de fa­cultate goana după un job, cele câteva sute de lei pe care le primesc ca bursă fiind insuficiente pentru a se întreţine.

Conform rezultatelor unui sondaj al site-ului de recrutare Myjob, 34,7% dintre participanţi spun că şi-au găsit un job în timpul facultăţii pentru a obţine experienţă, iar 17,6% consideră angajarea pe timpul studiilor ca fiind singura soluţie pentru a avea un loc de muncă atunci când termină facultatea. Aproape 30% dintre studenţii români îşi iau un job pentru că programul de la facultate le permite şi doar puţin peste 15% declară că nu se angajează în timpul facultăţii pentru că au un orar prea încărcat sau pentru că se concentrează asupra studiului. Potrivit aceloraşi statistici realizate de Myjob, chiar dacă aleg să lucreze din timpul facultăţii, doar 16,5% dintre absolvenţii de studii superioare din România găsesc un job în specialitatea terminată, în timp ce mai mult de jumătate fie s-au reorientat profesional, fie activează în domeniul în care aveau experienţă încă din facultate. Sondajul a fost efectuat pe site-ul de recrutare myjob.ro, în perioada 18-26 mai, pe un eşantion de 3.240 de respondenţi, la nivel naţional. Dintre aceştia, 30% sunt absolvenţi de facultate, 29% sunt studenţi, iar 13% au făcut un master.

Muncesc pentru a se întreţine în facultate

Companiile din toată ţara vin tot mai des în întâmpinarea studenţilor care abia au intrat în facultate, oferindu-le oportunitatea de a munci cu jumătate de normă. Ideile inovatoare ale unor tineri aflaţi la început de drum şi care, în plus, nu ridică nici pretenţii prea mari atunci când vine vorba de salariu sunt folosite la maximum de firmele care caută să racoleze studenţi. „Majoritatea studenţilor Universităţii din Craiova optează încă din primul an de facultate pentru găsirea unui job. Primul dintre motivele pentru care tinerii îşi sacrifică mare parte din timpul ce ar trebui alocat studiilor este lipsa banilor. Mulţi nu au alte posibilităţi de a se întreţine în facultate dacă nu muncesc. În al doilea rând, doresc să capete experienţă în domeniile de muncă în care sunt acceptaţi, deoarece practica universitară este în prezent insuficientă. Cele două săptămâni de practică nu ajută prea mult, de aceea noi am propus Ministerului Educaţiei ca aceasta să se efectueze pe parcursul a trei luni“, a precizat Claudiu Neagoe, preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova.
Nici bursele universitare nu sunt de prea mare folos tinerilor doljeni care se întreţin în facultate singuri. Cele mai importante burse pe care studenţii craioveni le pot primi sunt: cele sociale (pentru cei proveniţi din familii cu situaţie financiară precară), în valoare de 180 de lei, bursa de studiu – 250 de lei sau cea de merit – 300 de lei.  
Şi cum angajatorii sunt cei care plătesc, sunt preferaţi la interviu şi acceptaţi studenţii care cunosc cel puţin o limbă străină, în special engleza, la un nivel mediu-avansat. De asemenea, ei trebuie să aibă abilităţi pentru operare PC (Word sau Excel).
Companiile cele mai interesate să angajeze studenţi part-time sunt call center-urile, fie că vorbim de zona Telecom, de bănci, sau de zona IT suport. Alte joburi care le permit studenţilor să se ducă şi la cursuri sunt cele de office asistant, secretară, manager asistant, operator introducere date, dar şi vânzător sau chelner, pentru sezonul estival.
Legea primului contract de muncă vine în sprijinul tinerilor

Legea primului contract de muncă este una dintre iniţiativele legislative ale deputaţilor care începe să prindă contur, încercându-se prin acest act legislativ sprijinirea angajării tinerilor în conformitate cu specializările obţinute pentru a stopa exodul forţei de muncă tinere şi specializate din ţară, şi pentru ocuparea într-un grad cât mai ridicat a forţei de muncă. Fiecare universitate trebuie să stabilească relaţii de parteneriat cu agenţii economici şi cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, şi astfel se va realiza şi o corelare între cererea şi oferta de forţă de muncă. Prin legea primului contract de muncă, studenţii vor acumula atât experienţă, cât şi vechime, deoarece această lege prevede ca în timpul practicii să se încheie un contract de muncă pe perioadă determinată pentru stagiari, iar tinerii să fie remuneraţi.

Precizări
În baza Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, angajatorii care încadrează elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare elev şi student angajat, diferenţa de obligaţii de plată fiind suportată din fondurile proprii. Stimulentul financiar se acordă angajatorilor, lunar, proporţional cu timpul efectiv lucrat de elevii şi studenţii în cauză pe perioada de vacanţă din luna respectivă, fără a depăşi numărul de ore corespunzătoare programului normal de lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII