6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImobiliarele rămân investiţii cu potenţial

Imobiliarele rămân investiţii cu potenţial

Investiţiile în imobiliare rămân profitabile pe termen lung, însă este puţin probabil că se vor mai putea face la fel de uşor afaceri speculative, din care să se obţină foarte mulţi bani într-un timp relativ scurt.

După ce ani de-a rândul investiţiile în imobiliare au contribuit la îmbogăţirea foarte multor persoane, în 2008 lucrurile s-au schimbat. Dacă la începutul anului trecut, stocul de apartamente noi a crescut semnificativ comparativ cu anii precedenţi, în special pe segmentul locuinţelor din cadrul proiectelor rezidenţiale destinate populaţiei cu venituri medii, în a doua parte a anului, pe fondul crizei economice care şi-a făcut simţită prezenţa şi în România, unii dezvoltatori şi-au schimbat strategia. În cazul proiectelor în derulare, aceştia au încetinit sau au oprit lucrările de construcţie, iar altele au rămas în faza de proiect. Cei mai curajoşi şi cu resurse financiare mai mari au încercat să se adapteze noii situaţii, astfel că au micşorat suprafaţa apartamentelor şi au început să ofere diverse discount-uri sau stimulente (o maşină, transport gratuit etc.).
Cu toate acestea, luni de-a rândul, numărul clienţilor dornici să cumpere un imobil a fost foarte mic. Situaţia s-a mai schimbat după Paştele de anul acesta. Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare din Craiova, chiar dacă numărul craiovenilor care se interesează de o locuinţă este în creştere, numărul tranzacţiilor încheiate se menţine foarte scăzut.

Imobile în oraş, cu destinaţie precisă

Chiar şi în aceste condiţii, specialiştii din domeniu spun că, pe termen mediu şi lung, investiţiile imobiliare rămân profitabile.
„Pentru protecţia banilor, investiţiile în imobiliare au marjă destul de mare de profit. Deocamdată, ar trebui să investească în terenuri intravilane, pentru că, pe măsură ce oraşele se extind, acestea devin din ce în ce mai valoroase“, a declarat Cristian Clenciu, directorul agenţiei CDC Imobiliare. Acesta a explicat că, ţinând cont de faptul că, în prezent, printr-o negociere foarte bună, apartamentele se pot cumpăra sub preţul pieţei (marja de negociere este mult mai mare în prezent) şi apartamentele oferă oportunităţi de creştere pe termen lung. Pentru a asigura un profit sigur, specialiştii subliniază faptul că este bine să i se dea o utilitate proprietăţii achiziţionate (teren, apartament, casă, spaţiu de birou).
„Ca investiţie, imobilele rămân profitabile. Trebuie însă să le cumperi şi să le dai o destinaţie precisă. Nu se justifică să le cumperi şi doar să le ţii să crească preţul“, a explicat Bogdan Buzatu, directorul agenţiei General Imobiliare.

Adio, investiţii speculative!

Chiar dacă pe termen lung rămân investiţii cu potenţial, pe piaţa imobiliară este puţin probabil că se vor mai putea face la fel de uşor afaceri în urmă cărora sumele investite să se dubleze sau chiar să se tripleze.
„Investiţiile în imobiliare rămân profitabile pe termen lung. Nu vor mai fi însă aceleaşi creşteri ca şi anul trecut. Preţurile terenurilor nu se vor mai dubla de la un an la altul“, a precizat Nicu Răduţ, managerul agenţiei Unic Imobiliare, care a subliniat faptul că foarte importantă este investiţia în imobile situate în interiorul oraşului. Faptul că dublarea sau triplarea preţurilor în 12 luni nu va mai rămâne decât o amintire frumoasă pentru speculatorii imobiliari este valabilă şi la nivel naţional. „Investiţii profitabile se mai pot face, nu însă şi «tunuri» speculative pe termen scurt. Variante cât de cât viabile sunt spaţiile comerciale stradale, care aduc venituri din chirii. Investitorii trebuie să evalueze însă raportul între costul investiţiei (estimat să scadă cu circa 8%) şi veniturile din chirii (care se vor diminua la rândul lor)“, notează www.blogulspecialistului.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII