12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStart la finanţările pentru IMM-uri din fonduri naţionale

Start la finanţările pentru IMM-uri din fonduri naţionale

Veşti bune pentru întreprinzătorii doljeni care doresc să primească sprijin financiar din partea statului. În perioada imediat următoare, se dă startul la depunerea on line a solicitărilor de fonduri nerambursabile pentru şase din cele nouă programe cu finanţare de la bugetul de stat pe anul 2009, pentru susţinerea dezvoltării IMM-urilor.
Primul este „Programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii“, pentru care prima zi de înscriere va fi 5 mai, începând cu ora 9.00. Perioada de înscriere va dura doar cinci zile, aşa că persoanele interesate ar trebui să se grăbească. „Înregistrarea se face on line, prin completarea Formularelor de preselecţie în Registrul Unic Electronic, aplicaţia fiind disponibilă pe site-ul www.animmc.ro începând cu 05.05.2009, ora 9.00 (pentru programul 1), şi 12.05.2009, ora 9.00 (pentru celelalte)“, a declarat Radu Mirea, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Craiova.

Înscrieri până la epuizarea bugetului

Din categoria programelor pentru care înregistrarea va începe pe 12 mai face parte şi „Programul pentru sprijinirea transferului afacerilor“ (susţine integral cheltuielile pentru plata taxelor şi tarifelor necesare realizării transferului afacerilor), pentru care există un buget alocat la nivel naţional de 200.000 de lei. Înscrierile se vor putea face până la epuizarea bugetului. Tot de pe 12 mai şi până la epuizarea bugetului se vor putea înregistra şi întreprinzătorii care vor să acceseze fonduri de la buget prin „Programul pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri în limita sumelor plătite pentru profitul brut reinvestit“. Alocarea naţională pentru acest program este de 3,2 milioane de lei, iar potenţialii beneficiari vor putea primi maximum 100.000 de lei.

Trei proiecte cu înregistrare în perioada 12-18 mai

2009 este ultimul an în care se va mai acorda acest sprijin, deoarece începând cu anul viitor profitul reinvestit nu se va mai impozita.
Întreprinzătorii doljeni vor putea primi bani şi prin „Programul pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului“ (alocare de aproximativ 1,2 milioane de lei), prin care se finanţează maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate (mai puţin TVA), în limita a 20.000 lei/beneficiar.
Cel mai mare buget (7,3 milioane de lei) îl are „Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă“. Pentru toate aceste trei proiecte înregistrarea on line se va putea face în perioada 12-18 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS