13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriElectroputere Craiova disponibilizează 500 de salariaţi

Electroputere Craiova disponibilizează 500 de salariaţi

Saudiţii de la Al Arrab Contracting Company au ajuns la un acord cu sindicatul privind numărul de angajaţi care vor pleca acasă din iunie, cu cinci, şapte sau nouă salarii compensatorii. Anul acesta, compania ţinteşte un profit brut de 3,8 milioane de euro, dar este în pericol de executare silită din partea Primăriei Craiova şi ANAF.

Electroputere Craiova va trimite acasă 500 de angajaţi cu salarii compensatorii începând cu luna iunie, ca urmare a programului de restructurare a societăţii, a anunţat ieri liderul sindicatului, Aurel Bojenoiu. Acţionarul majoritar al Electroputere SA, compania saudită Al Arrab Contracting Company (ACC), a ajuns la un acord cu sindicatul privind numărul de disponibilizaţi, după trei luni de negocieri. „Patronatul a propus la început 1.000 de disponibilizaţi. Ne-am certat trei luni şi am ajuns la un compromis: vor pleca acasă 500, cu cinci, şapte sau nouă salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Turnătoria va fi desfiinţată, de aici urmând să plece acasă 120 de oameni. De la celelalte fabrici vor pleca, în primul rând, cei care sunt aproape de pensionare şi personalul neproductiv“, a declarat Aurel Bojenoiu. Astfel, Electroputere SA va rămâne cu aproximativ 2.000 de salariaţi. Cu toate că face disponibilizări, societatea craioveană a anunţat şi creşteri salariale. Astfel, salariile au crescut de la 1 aprilie cu 6%, iar a doua etapă prevede majorări de 10% în lunile iulie şi octombrie, în funcţie de performanţe şi de buget.

Primăria vinde stadionul şi blochează conturile

În 2009, Electroputere SA are planuri ambiţioase: vânzări nete de 93,2 milioane de euro şi un profit brut de 3,8 milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut pierderile au fost de 23,2 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 43,5 milioane de euro. La sfârşitul anului 2008, societatea avea datorii curente de 94 de milioane de euro. Cu toate acestea, anul acesta sunt programate investiţii de 7,5 milioane de euro. Compania olteană trece prin momente dificile în ceea ce priveşte datoriile către bugetul local şi cel de stat. Astfel, datoriile către primărie, în contul taxelor şi impozitelor neplătite, ajung la trei milioane de euro. „În câteva zile, primăria va pune poprire pe conturile societăţii pentru că nu au respectat graficul de eşalonare. Avem în acelaşi timp sub sechestru Stadionul «Electroputere», pe care îl evaluează în prezent un expert, după care îl vom scoate la licitaţie“, a declarat Ioan Văcariu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe a Primăriei Craiova. Cele mai mari datorii sunt către ANAF: 49,3 milioane de euro. Către bugetul de stat, restanţele se plătesc cu încetinitorul. Reprezentanţii societăţii susţin că aceste datorii trebuie restructurate. ACC ar fi cerut statului unele facilităţi. „Vrem ca Electroputere să beneficieze de programul de stimulare a economiei, elaborat de guvern. Ne-am înscris şi noi pe listă, ca toată lumea. În prezent, cel mai mare ajutor ar fi să nu se mai ia în calcul datoriile pentru că, din această cauză, nu putem participa la licitaţiile de pe plan intern“, a precizat omul de afaceri Fathi Taher, preşedintele CA la Electroputere Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII