11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSIF Oltenia plăteşte dividende de 8,2 milioane de euro

SIF Oltenia plăteşte dividende de 8,2 milioane de euro

Acţionarii au votat sâmbătă acordarea unui dividend brut de 0,06 lei/acţiune. Societatea are 5,8 milioane de acţionari, cea mai mare parte fiind cuponarii beneficiari ai programului de privatizare în masă.

 

Acţionarii SIF 5 Oltenia au votat în cadrul AGA de sâmbătă acordarea de dividende în valoare brută de 0,06 lei/acţiune, aferente anului 2008. Suma pe care trebuie să o plătească societatea în perioada următoare se ridică la 8,2 milioane de euro. Potrivit rezultatelor financiare, SIF Oltenia a obţinut în 2008 un profit net scriptic de 87,6 milioane de lei (20,6 milioane de euro). Consiliul de Administraţie (CA) a propus să nu plătească dividende, mai ales că lichidităţile la începutul anului însumau doar două milioane de euro. La începutul lunii aprilie însă, SIF Oltenia a încasat 18 milioane de euro din partea Ford pe pachetul de 22,06% de la Automobile Craiova SA (ACSA), ceea ce face posibilă atât plata dividendelor, cât şi investiţiile. În plus, SIF Oltenia estimează încasarea de dividende în valoare de 20 de milioane de euro în contul deţinerilor la alte societăţi. „Activul unitar net pe anul trecut s-a depreciat cu 59,06%, astfel încât profitul era scriptic, pentru că deprecierea a fost trecută într-un cont de rezervă. În condiţiile actuale însă, avem bani pentru dividende şi investiţii", a explicat Tudor Ciurezu, vicepreşedintele CA.

Oamenii lui Chelu nu au intrat în CA

Tot sâmbătă, acţionarii au votat şi pentru completarea celui de-al şaptelea loc în CA, pentru care au candidat Doru Mihai Lupoae şi Margareta Racoviţă – oamenii lui Cătălin Chelu -, care au obţinut însă 26,19%, respectiv 48,2% din voturile valabil exprimate, astfel că nici unul nu a obţinut cvorumul pentru validare. Acţionarii cu drept de vot au însumat 11,6% din SIF Oltenia, fără grupul de 8,58% din SIF – suspendat la vot pe motiv că acţionează concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu. Acţionariatul SIF Oltenia s-a redus în ultimul an cu 200.000 de persoane, însă investitorii nerezidenţi şi-au sporit deţinerile, de la 21,4% la 23,1% din SIF. „Asta contrazice aşa-numita fugă a investitorilor străini", spune vicepreşedintele Tudor Ciurezu. Acesta este împotriva recentelor iniţiative de ridicare a pragului de deţinere de 1%, pe motiv că în multe cazuri nu se întruneşte cvorumul necesar adoptării anumitor decizii. „Dintre cei 5,8 milioane de acţionari, 668 sunt persoane fizice care deţin 45,2% din SIF. Împreună cu acţionarii care deţin peste 10.000 de acţiuni, avem un cvorum de 66,6%, suficient pentru adoptarea oricăror decizii importante", a spus Ciurezu.

Staicu lichidează acţiunile neproductive

SIF Oltenia îşi va lichida în perioada următoare deţinerile la societăţile închise, aflate în reorganizare sau faliment. „Este vorba de deţineri la societăţi închise, evaluate la 25 de milioane de lei, pe care le vom scoate la licitaţie, pentru că ne costă mult administrarea lor. Dacă nu va cumpăra nimeni aceste acţiuni toxice, ele vor fi vândute contra unor sume modice unei societăţi deţinute 100% de SIF. În acest fel ne reducem impozitul pe profit cu două milioane de euro", a anunţat Dinel Staicu, preşedintele CA. La sfârşitul lui 2008, SIF Oltenia deţinea acţiuni la 38 de astfel de societăţi, a căror valoare nominală era de 34,6 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS