20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai puţine documente pentru proiectele de dezvoltare rurală

Mai puţine documente pentru proiectele de dezvoltare rurală

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) va reduce, în luna mai, numărul de documente solicitate prin dosarele de finanţare depuse de fermieri pentru proiectele de dezvoltare rurală, simplificând, totodată, şi procesul de evaluare a acestora, a anunţat miercuri instituţia. „Una dintre principalele modificări, aplicabilă tuturor măsurilor de finanţare, se referă la eliminarea unor documente redundante sau fără mare relevanţă, care trebuia prezentate odată cu cererea de finanţare, cum sunt cazierul judiciar, cel fiscal, copia actului de identitate pentru reprezentantul legal, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA şi documentul care să certifice că reprezentantul legal este o persoană cu rol determinant“, se arată într-un comunicat al APDRP.
De asemenea, în cadrul măsurii de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi silvice (nr. 123), a fost eliminată obligativitatea depunerii copiei contractului încheiat cu laboratorul aprobat sau acreditat de Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor la care beneficiarul de fonduri europene nerambursabile a apelat pentru efectuarea analizelor de laborator.
În cazul măsurii de încurajare a activităţilor turistice (nr. 313) au fost eliminate anumite angajamente din partea beneficiarului, precum acela că structura turistică va fi amenajată cu obiecte tradiţionale de marcă sau introducerea obiectivului investiţional în circuitul turistic.
Informaţiile din aceste documente vor fi preluate prin capitolele specifice din Studiul de Fezabilitate sau Memoriul Justificativ.

Verificarea dosarelor, simplificată

Totodată, APDRP a simplificat circuitul verificării documentelor. Astfel, fermierii vor depune la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit cererile de finanţare pentru proiectele de renovare şi dezvoltare a satelor (Măsura nr. 322), care vor fi transmise direct către Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Procesul de simplificare a fost avizat de Autoritatea de Management pentru PNDR din Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii.
Până în prezent, APDRP a primit 6.893 de cereri de finanţare, în valoare de cinci miliarde de euro, pentru sesiunile din anul 2008. Dintre acestea au fost contractate 1.439 de proiecte cu valoarea totală eligibilă de 750 de milioane de euro.
Fondurile totale alocate Măsurii nr. 322 prin FEADR sunt de 1.546.087.425 de euro, din care contribuţia Guvernului României este de 20%, iar cea a Uniunii Europene – de 80%.
Aceste fonduri nerambursabile, destinate renovării şi dezvoltării satelor, pot fi accesate începând din acest an şi până în 2013. Având în vedere interesul major pentru acest tip de investiţii,  fondurile nerambursabile se pot epuiza înainte de 2013.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU