Profesorul Gheorghe Buzatu, la 70 de ani

Autori


Profesorul şi istoricul ieşean Gheorghe Buzatu, care timp de un deceniu a fost şi şeful Catedrei de Istorie de la Universitatea din Craiova, a fost invitat ieri, în Bănie, pentru a fi aniversat. Are o carieră de invidiat, dedicată istoriei, fiind autorul a peste 70 de lucrări ştiinţifice. Este un nume al lumii academice naţionale.

Istoricul Gheorghe Buzatu a urmat Liceul „Regele Ferdinand“ din Râmnicu Sărat, iar apoi Facultatea de Filologie-Istorie, Secţia istorie în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Este doctor în istorie, titlu pe care l-a obţinut în 1971, cercetător ştiinţific (1961-1992) la Institutul de Istorie şi Arheologie „A.D. Xenopol“ al filialei din Iaşi a Academiei Române, cercetător ştiinţific principal (1992-1997) al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al filialei din Iaşi a Academiei Române. Timp de peste zece ani a fost profesor universitar de Istorie contemporană şi Relaţii Internaţionale la Universitatea din Craiova. A ocupat de-a lungul celor 48 de ani de carieră diverse funcţii de conducere, dintre care am putea enumera: secretar ştiinţific (1975-1990) al Institutului „A.D. Xenopol“ din Iaşi, director al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană (din 1992) al filialei din Iaşi a Academiei Române. Activitatea ştiinţifică a profesorului Gheorghe Buzatu s-a caracterizat, până în prezent, printr-o impresionantă listă de titluri: 55 de cărţi publicate sub nume propriu, 70 de volume coordonate sau în colaborare, autor a peste 500 de studii şi micromonografii, articole, eseuri, prefeţe, note etc. El coordonează, de mai mulţi ani, prestigioasa colecţie „Românii în istoria universală“, ce a ajuns la peste 140 de volume. A făcut parte din Comisia pentru politică externă a Senatului, precum şi din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (decembrie 2002 – decembrie 2004). În iunie 2007, Senatul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, la propunerea Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa. În decembrie 2008, Adunarea Generală a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România l-a ales pe Gheorge Buzatu ca membru corespondent.

Istoria i-a împlinit existenţa

Istoricul şi profesorul Gheorghe Buzatu a fost invitat ieri la Universitatea din Craiova pentru a fi omagiat la împlinirea a 70 de ani de existenţă, motiv pentru care cadrele universitare craiovene i-au lansat şi volumul „Politică, diplomaţie şi război“. Nu a ştiut însă adevăratul motiv al invitaţiei, fiind solicitat pentru prefaţarea uneia dintre cărţile unei colege de breaslă. Ajuns la Craiova, a avut marea surpriză să constate că respectul şi cordialitatea colegilor au dus la organizarea evenimentului la ceas aniversar. Este încântat de meseria aleasă, se consideră un om împlinit profesional şi a mărturisit că, dacă i s-ar oferi şansa, ar alege acelaşi destin profesional, şi nu numai. „Am optat pentru meseria de istoric de când eram elev. A fost vorba, la început, de atmosfera aflată în familie, de cărţile pe care le-am găsit în casa părintească, apoi atmosfera de la liceul în care am învăţat, biblioteca liceului, de profesorii mei, care mi-au marcat existenţa, autori de manuale şcolare… Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care am ales Facultatea de Istorie din oraşul natal, Iaşi. Sunt convins că nu am greşit. Dacă ar fi să îmi refac cursul vieţii, aş urma aceeaşi cale. Istoria este cea mai frumoasă dintre toate disciplinele umaniste şi îţi oferă cele mai multe satisfacţii din momentul în care ajungi să stăpâneşti un domeniu. Mi se pare extraordinară maxima lui Nicolae Iorga, care spunea: «În cetatea dreptăţii tale, poţi fi ucis, înfrânt însă niciodată», a explicat Gheorghe Buzatu. Acesta a predat la universităţi de prestigiu din ţară, dar şi din străinătate: SUA, Marea Britanie. A efectuat şi cercetări în bibliotecile şi arhivele din SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Rusia, ajungând astfel, după cum mărturiseşte, „stăpân absolut“ pe un domeniu care îi este plăcut şi care oricând este de actualitate.

Este căsătorit de 38 de ani. Viaţa nu a fost însă uşoară pentru istoricul şi omul de cultură Gheorghe Buzatu. Soarta a fost crudă, punându-l, din nefericire, în situaţia de a-şi îngropa doi dintre copii. A mers mai departe, acceptând voia lui Dumnezeu, iar acum se bucură de singurul fiu rămas în viaţă, specialist în informatică.

Câteva titluri de lucrări


• „România şi trusturile petroliere internaţionale până la 1929“, Iaşi, Editura Junimea, 1981, XX – 272 p. (Premiul Academiei Române );

• „Din istoria secretă a celui de-al doilea război mondial“, I-II, Bucureşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică/Editura Enciclopedică, 1988-1995, 390 p. + 476 p.;

• „O istorie a petrolului românesc“, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 1998, 572 p.;

„Istoria Românilor în secolul XX. 1918-1948“, Bucureşti, Editura Paideia, 1999, 685 p. (în colaborare cu prof. Ioan Scurtu; reeditare, 2002).Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Vadim said:

    Da, e foarte bun profesoru’, il stimez ca mi-a scris teza de doctorat pe care tot el a notat-o la Universitatea din Craiovita.
    Omagiul meu din Cutarida!

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 16 aprilie 2009

Actualitate

» Codurile l-au pus pe gânduri pe şeful Senatului
» Patronatele au o voce comună
» Poliţiştii ruşinii
» Sorin Florea, şeful Gărzii Financiare
» Pedofilul din Gorj a fost arestat
» Raportul CUC agită spiritele la UCB
» Medicină de trei stele la Craiova
» Olt: Depăşire încheiată în pom
» Olt: Arestat pentru conducere fără permis
» Olt: Prinşi în timp ce distrugeau componente ale reţelei electrice
» Gorj: Expoziţie de sculpturi în săpun
» Craiova: Conductă de apă, avariată
» AVAS şi Alenia Aeronautica au convenit să prelungească termenul de depunere a ofertei cu 30 de zile

Local

» Fost fotbalist craiovean, falsificator de carduri
» Scurte stiri
» Populaţia, în scădere continuă
» România nu vrea cortină de fier pe Prut
» Stomatologia, „în braţele“ Dorelei din Caracal
» Şansă de angajare
» Ministerul Justiţiei, dator vândut
» Patronii nu virează banii de pensii
» „Aripi de lumină“ pentru copiii cu leucemie

Dolj

» Operaţiunea M.O.V.
» Mămica e bolnavă

Gorj

» Scurte stiri
» Peste 800 de gorjeni vor intra în şomaj
» Secţia de oncologie are un sediu nou

Sport

» Fluieră la DNA
» „GP“ Craiova şi CSO Filiaşi, pe podium la Vâlcea
» CSM a dorit brigadă FIFA şi l-a primit pe Serea
» Pandurii vor puncte pentru un final fericit
» Stoica e convins că Ştiinţa va spulbera pe Urziceni
» Eşecuri pe linie pentru hocheişti
» Monoposturi regulamentare
» De la Hoya părăseşte ringul
» CET Govora a egalat pe Sfântu Gheorghe
» Baschetbalistele din Bănie, pe locul opt

Bani & Afaceri

» Burse postdoctorat
» Paştele, sărbătoarea cea mai plină de puritate şi curăţenie
» Un fost poliţist s-a dedicat lui Dumnezeu
» Profesorul Gheorghe Buzatu, la 70 de ani
» Criza stopează extinderea oraşelor
» Camera Deputaţilor a respins înfiinţarea Companiei Energetice
» Cazacu: Nu vor exista disponibilizări la Avioane Craiova
» Lecţiile de supravieţuire ale lui Isărescu

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiri
» Viaţa produselor cosmetice
» Frumuseţea, definită de sprâncene conturate perfect

Opinii

» Dominoul corupţiei!

Top