21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza stopează extinderea oraşelor

Criza stopează extinderea oraşelor

Numărul terenurilor scoase din circuitul agricol din Dolj este în scădere, ceea ce duce la o diminuare a suprafeţelor construite.

În ultimii ani, numărul suprafeţelor scoase din circuitul agricol, pentru construcţii, s-a mărit continuu. Această tendinţă, care a facilitat dezvoltarea periferiilor marilor oraşe, s-a manifestat începând din 10 decembrie 2005, ca urmare a diminuării taxei de scoatere din circuitul agricol.
Dacă în 2006 au fost înregistrate 38 de cereri de scoatere din circuitul agricol, la sfârşitul anului trecut, numărul lor era de 11 ori mai mare. „În 2008 au fost emise 438 de avize. 429 dintre acestea, cu o suprafaţă de 701.202 mp, sunt definitive“, a declarat Marian Popescu, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj. Restul de nouă avize, însumând o suprafaţă de aproximativ 207.000 mp, au fost temporare.

A scăzut cu 31% suprafaţa scoasă din circuitul agricol

Elanul doljenilor de a construi spaţii rezidenţiale la marginea oraşelor a fost însă temperat de situaţia economică actuală şi de blocajul din piaţa imobiliară. În primele trei luni ale acestui an au fost eliberate doar 82 de avize, din care 78 definitive (pentru o suprafaţă de 80.396 mp). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008 se observă o scădere cu 31% a suprafeţei scoase din circuitul agricol. „În perioada ianuarie-martie 2008 au fost eliberate 114 avize de scoatere definitivă din circuitul agricol, cu o suprafaţă de 117.384 mp“, a precizat Marian Popescu.
Acest lucru va atrage o scădere a suprafeţei construite din judeţ, având în vedere că pentru terenurile care nu sunt scoase din circuitul agricol, indiferent că sunt în intravilan sau extravilan, nu se eliberează autorizaţia de construire.

Costuri

Potrivit legislaţiei în vigoare, costul scoaterii terenului din circuitul agricol diferă atât în funcţie de poziţionarea sa (în extravilan sau în intravilan), cât şi de suprafaţă şi de timpul cât proprietarii sunt dispuşi să aştepte pentru eliberarea aprobării (trei zile în regim de urgenţă, zece zile în regim normal).
În intravilan, pentru suprafeţele mai mici de un hectar, tariful de scoatere din circuitul agricol variază între 250 de lei (în regim normal) şi 1.500 de lei (în regim de urgenţă), iar pentru suprafeţe între unu şi 50 ha, tariful este cuprins între 500 de lei (în regim normal) şi 2.000 de lei (în regim de urgenţă). În cazul suprafeţelor de peste 50 de hectare, proprietarii trebuie să scoată din buzunar, în funcţie de cât de mult se grăbesc, 700, respectiv 3.000 de lei.
Conform legislaţiei, scoaterea din circuitul agricol a terenurilor situate în extravilan este mai costisitoare. La aceste tarife se adaugă şi o taxă care se calculează înmulţind suprafaţa ce urmează să fie scoasă din circuit cu valoarea stabilită în funcţie de clasa de calitate a terenului agricol (exprimă gradul de fertilitate şi se stabileşte de Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice, în urma unui studiu al solului).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII