16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCamera Deputaţilor a respins înfiinţarea Companiei Energetice

Camera Deputaţilor a respins înfiinţarea Companiei Energetice

Deputaţii au votat în unanimitate respingerea înfiinţării Companiei Energetice Naţionale, pe care o dorea guvernul Tăriceanu.

Proiectul de lege de respingere a OUG nr. 128/2008 a fost votat ieri, cu unanimitate de voturi, în condiţiile în care liberalii, care au fost anterior promotorii înfiinţării CEN, au părăsit sala acuzând modul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a condus şedinţa de vot final.
În cadrul dezbaterilor pe articole a ordonanţei, care au avut loc în şedinţa din 30 martie, deputaţii PSD şi PD-L au susţinut în faţa plenului proiectul de lege de respingere a OUG nr. 128/2008 privind constituirea unei companii energetice naţionale integrate, în timp ce liberalii au susţinut în continuare ordonanţa. Aceasta prevedea ca acţiunile statului de la Hidroelectrica şi de la Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni să fie preluate de Electrica SA. Ordonanţa emisă de guvernul Tăriceanu nu mai este sprijinită de actualul executiv, al cărui reprezentant a afirmat că acest transfer de acţiuni către Electrica ar duce la adunarea, în cadrul unei singure companii, a celor mai rentabile companii din sistemul energetic naţional, fapt ce ar duce la distorsiuni ale pieţei de energie.
În schimb, deputaţii liberali, prin vocea lui Viorel Palaşcă, au susţinut în continuare înfiinţarea unei companii energetice integrate. „Înfiinţarea acestei companii ar fi condus la investiţii apreciabile în sectorul energetic, la un preţ corect faţă de consumatori şi la locuri de muncă stabile şi sigure. Obiectivul ei ar fi fost ca energetica românească să fie bine reprezentată pe pieţele internaţionale, în negocierile cu alte companii“, a spus Palaşcă.
Preşedintele Comisiei de industrii a Camerei, Iulian Iancu (PSD), a contestat acest act normativ, pe care l-a numit „un exemplu tipic de joacă de-a decizia într-un sector esenţial“. Iancu susţine că ar fi fost nevoie de minimum două companii energetice integrate care să creeze un mediu concurenţial corect, iar consumatorii să fie avantajaţi prin preţuri mai mici la energie.
„Ordonanţa comasează toate societăţile producătoare de energie ieftină, lăsând în afară toate celelalte societăţi de producţie la preţuri mai mari şi care aveau compromise programele de investiţii şi cele de realizare a instalaţiilor privind protecţia mediului. Avem acumulat astfel cel mai mare procent de producţie din piaţă – aproape 70% – şi peste 50% din piaţa de energie“, a spus Iancu în plenul Camerei.
Deputatul PD-L Sulfina Barbu a reclamat faptul că OUG nr. 128 lasă în afara companiei energetice naţionale integrate CET-urile din marile oraşe care au nevoie urgentă de investiţii de mediu. „Intenţionat CET-urile sunt lăsate separat, fără să se intereseze cineva de energia termică şi electrică pentru cetăţean (…). Trebuie să facem ca tot sistemul energetic să fie competitiv în România“, a spus Sulfina Barbu.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS