11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul a stabilit preţul exproprierilor pentru podul Vidin-Calafat

Guvernul a stabilit preţul exproprierilor pentru podul Vidin-Calafat

Proprietarii vor primi între 3 şi 25 euro/mp de teren ca despăgubiri pentru cele 42,6 hectare afectate de infrastructura rutieră şi feroviară. Unii dintre proprietari sunt nemulţumiţi şi spun că vor merge în instanţă.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a făcut ieri publice, la solicitarea GdS, preţurile estimative oferite ca despăgubiri proprietarilor de terenuri din zona podului Vidin-Calafat, care vor fi expropriaţi pentru construirea infrastructurii feroviare şi rutiere care va face legătura cu Bulgaria. Pe categorii de teren, preţurile stabilite de MTI sunt următoarele: teren extravilan arabil, cultură de câmp – 3 euro/mp, teren extravilan cu vii pe rod – 7 euro/mp, teren extravilan cu livezi pe rod – 7 euro/mp, teren intravilan cu vii pe rod – 10 euro/mp, teren intravilan, zona periferică a oraşului, fără utilităţi – 10 euro/mp, teren intravilan, zona C de oraş, cu utilităţi – 25 euro/mp. „Suma estimată este de 991.614 lei (230.000 de euro) şi este alocată de la bugetul de stat, prin bugetul MTI, în limita prevederilor anuale aprobate cu destinaţia cheltuieli aferente costurilor neeligibile incluse în planul de finanţare a memorandumului de finanţare, convenite între Guvernul României şi Comisia Europeană“, se arată în informarea MTI. Cu alte cuvinte, banii sunt pentru despăgubiri. În ceea ce priveşte proprietarii de imobile din zona afectată, valoarea despăgubirilor va fi „estimată în baza rapoartelor de expertiză întocmite de experţi autorizaţi şi va fi înscrisă în proiectul de hotărâre de guvern care se va elabora“, mai informează MTI.

Terenurile de la pod, zonă strategică

Trebuie spus că, potrivit Primăriei Calafat, vor fi afectate de lucrări 42,6 hectare de teren, cu 242 de poziţii. Dintre acestea, 24 aparţin consiliului local, una – Romsilva, iar alte 217 – persoanelor private. Proprietarii de terenuri şi primăria nu au primit însă oficial din partea MTI oferte de cumpărare până acum. Din Studiul de Fezabilitate (SF), realizat de Iptana SA Bucureşti, suma estimată pentru exproprieri ar fi de şase milioane de euro, ceea ce ar duce la un preţ mediu de 14 euro/mp. Preţurile pe care MTI le va oferi proprietarilor ar putea aduce exproprierile în instanţă, deoarece unii calafeteni sunt nemulţumiţi de ele. „Am livadă pe rod în zona viitorului pod, iar 8.500 mp vor intra în zona de despăgubiri. Vreau să vând cu 15-20 euro/mp, atât sunt evaluările în zonă. Cineva a pus gaj la bancă o bucată de teren în acea zonă, iar evaluarea a fost de 30 euro/mp. Suma pe care o spuneţi este mică, foarte mică. Zona este foarte aproape de oraş, vor fi procese în instanţă“, a spus Ion Taşcovici, proprietar. În zonele adiacente gării feroviare sau şoselei Craiova – Calafat, terenurile sunt scoase la vânzare cu preţuri peste cele date de guvern. „Am teren la intrarea în Calafat dinspre Golenţi, la şapte-nouă kilometri de viitorul pod. Am înţeles că în zonă va fi viitoarea gară către Bulgaria, de aceea preţul este de 15 euro/mp de teren“, a declarat Aurel Lungu, unul dintre proprietari. „Am terenuri la doi kilometri de zona care va fi expropriată. La o deschidere de 50 de metri, preţul de vânzare este de 12 euro/mp, negociabil“, a afirmat, la rândul său, Alexandru Dănilă, alt calafetean care şi-a scos la mezat terenul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII