10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii îşi vor vinde casele după modelul american

Craiovenii îşi vor vinde casele după modelul american

Începând de săptămâna aceasta, craiovenii îşi vor putea vinde casele pe modelul american MLS (Multiple Listing Service). Sistemul implementat de ARAI elimină dubla reprezentare şi ar putea duce la stabilirea unui preţ corect în piaţă.

Serviciul de Listare Multiplă (MLS) este un sistem internaţional care încurajează şi asistă colaborarea între agenţiile imobiliare. Implementat în ţara noastră de Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), sistemul se bazează pe un contract de reprezentare exclusivă între agent şi client, în urma căruia proprietatea care va deveni obiectul con­tractului va fi listată pe un portal comun la care au acces toţi membrii MLS (aşa-numiţii REALTORI). „Clientul semnează un contract de exclusivitate cu agentul imobiliar dedicat, care îl va reprezenta“, a declarat Cristian Clenciu, vicepreşedintele ARAI, directorul MLS Craiova. Acesta a explicat că noutatea constă în faptul că agentul reprezintă o singură parte, eliminându-se astfel dubla reprezentare din sistem. Drept urmare, un agent va apăra interesele celui care vinde şi alt agent pe ale celui care cumpără. „Toţi agenţii din sistem colaborează pentru a se ocupa de proprietăţile listate. Proprietarul plăteşte doar agentului cu care a încheiat contractul“, a precizat Clenciu. Ca rezultat, şansele de a vinde o locuinţă cresc, iar timpul necesar încheierii tranzacţiei se scurtează. Astfel, în condiţiile actuale ale pieţei, sistemul ar putea fi destul de repede îmbrăţişat de proprietarii de imobile, chiar dacă românii sunt reticenţi la semnarea unui contract de exclusivitate, pentru că nu au fost obişnuiţi să delege o persoană care să lucreze în numele şi în beneficiul lor.

„Agentul va pune clientul în faţa unui preţ real de piaţă“

Creşterea expu­nerii unei proprietăţi scoase la vânzare nu este singurul avantaj al sistemului. Acesta va duce la o creştere a calităţii serviciilor pe care agenţii le furnizează proprietarului. Agentul dedicat va face studii de piaţă şi îşi va ţine la curent clientul cu evoluţia imobilelor, îndrumându-l, în acelaşi timp, spre un sistem de vânzare care să ducă la încheierea tranzacţiei. Mai mult decât atât, sistemul ar putea avea un impact puternic şi la nivel general, mai ales că ar putea duce la stabilirea unui preţ corect în piaţă. „Agentul va pune clientul în faţa unui preţ real de piaţă, pe care trebuie să şi-l asume. Nu poţi să pui un preţ în neconcordanţă cu piaţa“, a spus Cristian Clenciu.

România, singura ţară din Europa Centrală şi de Est care implementează MLS

România este prima ţară din Europa Centrală şi de Est unde este implementat acest sistem. Inventat în urmă cu 50 de ani în SUA (unde 85% din proprietăţi se tranzacţionează prin acest sistem), în Europa acesta mai funcţionează în prezent doar în Olanda (unde peste 80% din proprietăţi se tranzacţionează prin acest sistem), însă există interes şi din partea altor ţări. „Asociaţiile imobiliare din Bulgaria şi Grecia şi-au manifestat deja interesul de a veni să vadă cum am implementat noi sistemul“, a precizat Cristian Clenciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII