14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Preţuri RCA de infarct

Se justifică preţul poliţelor RCA în Dolj, judeţ văzut ca una dintre cele mai riscante zone din ţară? Poliţia Rutieră afirmă că situaţia nu e chiar atât de rea.

La ghişeul unei companii de asigurări din Craiova, un bărbat se opreşte cu certificatul de înmatriculare al maşinii în mână. Nu e nimeni la coadă. „Aş vrea să fac RCA-ul“, spune bărbatul. „Sigur“, îi răspunde funcţionara, „numai să vedem ce capacitate cilindrică are maşina. Aveţi peste 28 de ani?“. E mai tânăr de atât. Motorul maşinii e de doi litri. „574 de lei!“, vine răspunsul, iar tânărul îl primeşte ca pe o sentinţă. „Pe an?“, mai găseşte puterea să întrebe. „Nu, pe şase luni!“.
Aceasta este valoarea aproximativă a uneia dintre cele mai scumpe poliţe de asigurare RCA în Dolj. Preţurile variază de la o companie de asigurări la alta. Fiind vorba de asigurarea obligatorie, o poliţă cunoscută şi pentru faptul că de multe ori nu acoperă costul daunelor, doljenii o caută pe cea mai ieftină. Unele companii practică preţuri de bază mai mici. RCA la 564 de lei pe an pentru o maşină de 1,8-2 litri capacitate se mai găseşte la Ardaf, iar la 636 de lei pe 12 luni – la Omniasig, potrivit paginii de internet informaţiiauto.ro. Atenţie, sunt tarife standard, căci şi acestea se modifică după criterii precum vârsta sau istoricul incidentelor rutiere, după cum stabileşte fiecare asigurător. În Dolj, însă, peste tot e „durere“. Motivul este simplu: judeţul este printre acelea pe care asigurătorii le consideră drept cele mai riscante zone, aşa că doljenii, alături de braşoveni, brăileni sau ieşeni, n-au încotro, trebuie să achite cele mai mari tarife din ţară. Chiar reprezintă Doljul un risc atât de mare?

Zecii de mii de maşini în tranzit

În stabilirea tarifelor poliţelor RCA, asigurătorii iau în considerare criterii precum numărul de incidente cu daune la mia de autovehicule, numărul de locuitori din judeţ, dar şi date statistice care îi privesc numai pe ei, precum profitul pe anul trecut. Numai că acestea nu sunt singurele criterii care contează când vine vorba de numărul de accidente rutiere, iar Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) susţine că situaţia nu este nici atât de simplă, nici atât de neagră în Dolj. Pe 31 decembrie 2008, în judeţ erau înmatriculate 137.355 de autovehicule, iar 202.314 doljeni aveau permise de conducere, însă zeci de mii de alte autovehicule tranzitează judeţul, iar incidentele în care sunt implicate acestea se trec tot în contul Doljului. „Sunt 11 drumuri naţionale şi europene care trec prin judeţ. Un accident produs pe cei 480 de kilometri «doljeni» ai acestor drumuri între un şofer din Gorj şi unul din Olt, de exemplu, se înregistrează la noi“, a explicat Stelian Nicolaescu, şeful SPR. Alt aspect: pe DN 55, care face legătura cu punctul de trecere a frontierei de la Bechet, s-a înregistrat anul trecut un record de 22.143 de autovehicule care l-au tranzitat într-o singură zi. Eventualele incidente rutiere produse de aceste maşini în tranzit se înregistrează tot în Dolj. Indicatorii statistici cresc, iar odată cu aceştia, şi preţurile poliţelor de asigurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

49 COMENTARII