14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCalafatul rămâne în frig

Calafatul rămâne în frig

Caloriferele vor rămâne reci de mâine în peste 3.000 de locuinţe din Calafat, dar şi la spital, în şcoli şi grădiniţe, deoarece centrala termică din localitate nu mai are bani de combustibil.

Locuitori din Calafat sunt într-o situaţie disperată. Dacă nu primesc un ajutor de urgenţă de la guvern astăzi, mâine va fi sistată furnizarea de agent termic în tot oraşul.
„În prezent, Calafatul se găseşte într-o situaţie deosebit de gravă, în sensul că a epuizat banii care i-au fost alocaţi şi are nevoie de circa 2,5 milioane de lei pentru a achiziţiona combustibil lichid pentru centrala termică. Împreună cu prefectul, noi elaborăm un proiect de hotărâre de guvern pe care îl vom trimite la Bucureşti şi încercăm să activăm toţi oamenii pe care îi cunoaştem în guvern şi ministere să găsească o soluţie de urgenţă, să le mai acorde o sumă de bani cu care să achiziţioneze combustibil lichid“, a explicat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj.

Soluţia de urgenţă: aerul condiţionat

Primarul Calafatului, Mircea Guţă, a menţionat că stocul de păcură ajunge doar pentru astăzi, astfel că de mâine, căldura va fi sistată în tot Calafatul. Şi nu este vorba doar despre cele 3.000 de apartamente de bloc, ci şi de şcoli, de grădiniţe, ori de spitalul din localitate. Pentru a scăpa de perioada friguroasă, municipalitatea calafeteană ar avea nevoie de bani pentru a achiziţiona circa 300 de tone de păcură, cu care s-ar putea alimenta centrala termică a oraşului până în jurul datei de 15 martie.
„În Calafat, spitalul, şcolile, grădiniţele sunt dependente de agentul termic. Poimâine (mâine – n.r.) se termină combustibilul şi se va opri căldura. Ce facem la temperatura de -10 grade Celsius cu copiii, cu bolnavii? E o mare problemă“, a declarat primarul Guţă.
Edilul municipiului se gândeşte că singura soluţie de moment, în cazul răcirii caloriferelor, ar fi încălzirea cu ajutorul instalaţiilor de aer condiţionat: „La spital, la grădiniţe, rămâne varianta aerului condiţionat, a acelor instalaţii care produc şi căldură, dar nu ştiu cât de mult vor putea face faţă“.
După cum a menţionat preşedintele CJ Dolj, calafetenii au partea lor de vină dacă vor suferi de frig. „Oamenii nu sunt vinovaţi că au moştenit această centrală termică nerentabilă. Dacă au vreo vină, aceea este că, după ce au primit un serviciu, nu l-au mai plătit şi sunt destule datorii neachitate de cetăţeni în Calafat“, a spus Prioteasa.
Primarul Mircea Guţă rămâne optimist şi spune că furnizorii ar putea da păcură chiar şi pe o asigurare fermă de la guvern că se vor acorda banii solicitaţi.

Altă centrală pentru iarna următoare

Problema rămâne în privinţa acestei ierni, care pare să fi revenit atunci când nimeni nu se mai aştepta. Pentru iarna viitoare, ar exista mai multe soluţii, municipalitatea calafeteană urmând să se decidă asupra celei mai bune.
„În ultimele zile am reluat discuţia cu americanii de la societatea Energy Partner. Aceştia vor să construiască la Calafat, cu finanţare a guvernului american, o nouă uzină, care să producă energie electrică şi să obţină agent termic ca produs secundar. În jur de 1 decembrie 2009 ei ar avea posibilitatea furnizării agentului termic“, a explicat ieri primarul Guţă.
Edilul mai are printre opţiuni ideea unei firme din Austria, care ar vrea să construiască în Calafat o centrală termică pe biomasă ori biogaz. Reprezentanţii acestei firme ar urma să vină săptămâna viitoare la faţa locului, pentru a evalua în teren posibilităţile unei investiţii. „Mai avem discuţii cu altă firmă, care vrea, în locul celor zece puncte termice, câte sunt acum în Calafat, să facă două mici centrale termice pe bază de păcurină“, a spus primarul Calafatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII