8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDin ICM nu a mai rămas nici firma

Din ICM nu a mai rămas nici firma

Lichidatorul ROVIGO Bucureşti a evaluat pentru a scoate la vânzare sediul Societăţii Comerciale pentru Închiderea şi Conservarea Minelor (ICM) SA  Târgu Jiu, aflat în aceeaşi clădire cu SNLO.

Sediul Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA Târgu Jiu, aflat în aceeaşi clădire cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, a fost evaluat în vederea valorificării.
Avocata Mariana Popa, reprezentanta lichidatorului ROVIGO, a declarat că firma pe care o reprezintă scoate la vânzare toate bunurile disponibile, pentru a putea recupera creanţele pe care le are de încasat în contul ICM. La sediul Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor nu mai există decât o secretară şi doi angajaţi care se ocupă de gestionarea arhivei: „Nu ştiu exact cât mai avem de recuperat, dar voi prezenta conducerii firmei, la jumătatea lunii februarie, un raport despre situaţia la zi de la Societatea pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA Târgu Jiu. Noi am tot recuperat lichidităţi de la debitori, însă este mai greu în ceea ce priveşte valorificarea bunurilor. Sediul din Târgu Jiu a fost evaluat şi va fi scos la vânzare. Noi vindem toate bunurile pe care le putem valorifica: imobile, clădiri etc. În momentul în care se termină de recuperat creanţele, putem trece la radierea firmei. Nu pot să aproximez când se va întâmpla exact acest lucru. Totul depinde de cum încasăm. În ceea ce priveşte complexurile energetice, avem un grafic de eşalonare a plăţilor şi cei de acolo îşi achită datoriile după cum am convenit. Nu ştiu exact cât mai avem de recuperat în conturile Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA. Noi percepem onorarii de 0,98% din încasări. Sub 1%“, a declarat avocata Mariana Popa, cea care conduce firma ROVIGO, împreună cu Vasile Deleanu.  

Au câştigat aproape o jumătate de milion de euro

Potrivit datelor prezentate pe site-ul ROVIGO SA, avocata Mariana Popa a recuperat până în prezent peste 50 de milioane de euro, reprezentând creanţe de la diferiţi beneficiari ai fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia, din care s-a desprins şi Societatea Comercială pentru Închiderea şi Conservarea Minelor. Din cele 50 de milioane de euro, firma ROVIGO a beneficiat de onorarii reprezentând 0,98% din totalul încasărilor, adică aproape o jumătate de milion de euro. Până anul trecut, s-a dat o adevărată bătălie între marii lichidatori din România pentru a pune mâna pe creanţele ICM. Unul dintre cei mai câştigaţi a fost celebrul BNP Consult Craiova, care a perceput însă onorarii de 10% şi a avut încasări de 40 de milioane de lei, comisionul oprit fiind de patru milioane de lei. ICM este unul dintre marii datornici la bugetul de stat, având de achitat, în momentul în care a fost preluată de ROVIGO (martie 2008), suma de 1,9 miliarde de lei şi tot atât de încasat de la beneficiari cu titlul de creanţe, cele mai multe de la complexurile energetice.

S-a născut cu datorii 

ICM a fost înfiinţată în 2004 prin HG nr. 103 şi s-a constituit ca şi continuator al CNLO cu sarcina de a gestiona arieratele şi alte datorii până la stingerea acestora. Pe lângă ICM au mai apărut cele trei complexuri energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova, precum şi SNLO. Creanţele trebuia recuperate de la Termocentralele Turceni, Rovinari, Craiova, Halânga, Govora şi Braşov. ICM a intrat însă în faliment şi a ajuns astfel pe mâna lichidatorilor.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS