10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDomeniul cercetării, lăsat la urmă

Domeniul cercetării, lăsat la urmă

Mii de tineri riscă să-şi piardă locurile de muncă, iar România nu va mai putea susţine financiar decât 30% din proiectele de cercetare contractate pentru acest an, ca urmare a alocării a doar 0,18% din PIB pentru acest domeniu, a declarat vicepreşedintele ANCS, Alexandru Aldea, citat de NewsIn.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a primit de la bugetul de stat, pentru anul în curs, fonduri de doar 313 milioane de lei (78 de milioane de euro), respectiv cheltuieli ce reprezintă doar 0,1 din Produsul Intern Brut (PIB).
Bugetul pentru 2009 alocat MCSI a fost stabilit sâmbătă, după ce vineri încă nu se ştia câte procente va primi din bugetul din acest an, deoarece se mai lucra pe acest document, potrivit unor surse din minister, citate de NewsIn: „Nu avem o cifră sigură şi nu putem confirma, deoarece încă se lucrează pe bugetul ministerului“. MCSI ar fi primit la proiectul de buget din acest an 0,5% din PIB. „Cercetarea românească intră în colaps, întrucât bugetul alocat pentru acest an, de 1,1 miliarde de lei, nu ajunge decât pentru plata a doar o treime din proiectele contractate în acest an“, a precizat Emil Aldea, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS). „Efectul acestei decizii a guvernului este catastrofal întrucât îi vom pierde pe tinerii pe care am reuşit cu greu să îi aducem din afară. Câteva mii de tineri ar putea pleca din cercetare în prima parte a anului dacă nu vom mai avea bani să-i plătim“, a adăugat acesta.

Bugetul pentru cercetare este la doar o treime din cel de anul trecut

El susţine că efectul reducerii bugetului alocat cercetării la doar o treime din cel alocat în 2008 va afecta şi mediul privat din România, pentru că multe proiecte de inovare solicitate de IMM-uri nu vor mai putea fi terminate. „Există proiecte de inovare propuse de IMM-uri care sunt în pericol de a nu mai putea fi finalizate. Intrarea cercetării în colaps va afecta şi imaginea noastră în Europa, după ce ani buni am luptat pentru a creşte vizibilitatea României“, a explicat Aldea. Vicepreşedintele ANCS a spus că Raportul Comisiei Europene solicită, în mod expres, ţărilor membre să susţină activitatea cercetării ştiinţifice în anii de criză economică şi arată că „efectele reducerii fondurilor alocate acestui sector economic în anii de criză s-au dovedit a fi catastrofale pentru Uniunea Europeană“. Aldea a precizat că prioritatea ANCS este plata datoriilor restante din 2008, care se ridică la aproape 260 de milioane de lei. La rândul său, preşedintele Patronatului Român din Cercetare şi Proiectare, Ion Stănciulescu, a declarat că proiectele din cercetare care vor avea de suferit ca urmare a reducerii fondurilor sunt cele ce vizează „informaţia, hrana, mediul şi energia“. „Prin reducerea bugetului alocat cercetării de la 0,6% din PIB în 2008 la 0,18% în 2009, putem spune că vom avea bani în acest an doar pentru achiziţionarea de creioane şi hârtie şi că proiectele multianuale angajate nu mai pot continua“, a afirmat Stănciulescu. Bugetul pe 2009 este fundamentat pe un PIB de 579 de miliarde de lei. Acesta prevede alocarea a zece miliarde de euro pentru investiţii, majorarea salariilor şi a pensiilor cu 5%, stabilirea unei pensii minime de 350 de lei şi eliminarea primelor acordate bugetarilor, dar proiectul ar putea suferi modificări în urma unor noi consultări cu partenerii sociali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS