20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBuget de austeritate pentru investiţiile din Târgu Jiu

Buget de austeritate pentru investiţiile din Târgu Jiu

Bugetul alocat în 2009 pentru derularea investiţiilor la nivelul municipiului Târgu Jiu este la fel ca anul trecut.

Suma repartizată, în primă fază, de Consiliul Local Târgu Jiu pentru executarea lucrărilor de investiţii din acest an se ridică la 30 de milioane de lei. Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, a precizat că prioritate pentru acordarea finanţării vor avea lucrările începute în anii anteriori, cum ar fi: amenajarea zonei centrale a municipiului, reabilitarea cantinei de ajutor social, sensuri giratorii în mai multe intersecţii, continuarea lucrărilor de reabilitare şi introducerea canalizării în cartierele Plopilor, Mioriţei şi pe strada Mărgăritarului. „Sunt o serie de lucrări necesare, care trebuie continuate“, a spus Marius Ionescu.
Noi lucrări de investiţii vor fi demarate în acest an la mai multe unităţi de învăţământ. Marius Ionescu a precizat că vor începe lucrările de reabilitare a Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“, una dintre cele mai reprezentantive clădiri din Târgu Jiu, precum şi construirea căminului-internat de la Colegiul Naţional „Virgil Madgearu“. De asemenea, sediul unităţii de învăţământ va fi renovat anul acesta.

Investiţii din fondurile europene

Cele mai importante investiţii de infrastructură de la nivelul municipiului Târgu Jiu vor fi realizate din fondurile europene. Marius Ionescu a precizat că valoarea totală a fondurilor atrase în acest an de la Uniunea Europeană se ridică la 56 de milioane de euro. Una dintre cele mai mari investiţii, în valoare de 35 de milioane de euro, este modernizarea şi extinderea sistemului de canalizare şi alimentare cu apă. Proiectul va fi realizat în cadrul Programului ISPA şi va consta în modernizarea staţiei de tratare a apelor uzate, reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile, introducerea a peste 20 de kilometri de reţele noi pentru distribuţia apei, modernizarea şi extinderea canalizării pe o lungime de 28 km, înlocuirea de reţele de alimentare cu apă vechi pe o distanţă de 28 km. „În primăvară se va încheia programul de licitaţii şi apoi vor începe lucrările“, a precizat Marius Ionescu.
Altă lucrare de investiţii foarte importantă care va fi realizată din fonduri externe este modernizarea drumului de centură, în lungime de aproximativ 11 kilometri. Valoarea aprobată a lucrării este de 24 de milioane de euro. Licitaţia este în desfăşurare şi va fi finalizată în aproximativ zece zile. Potrivit reprezentanţilor primăriei, zeci de firme din ţară şi străinătate s-au arătat interesate să execute această lucrare şi au cumpărat caietele de sarcini.

Lucrare amânată din cauza lipsei fondurilor

Una dintre lucrările care nu se vor mai realiza în acest an din cauza bugetului insuficient este executarea unui acoperiş rabatabil a halei principale din Piaţa Centrală. Alexandru Zaharia, directorul Direcţiei de Servicii Comunale (DSC) din cadrul consiliului local, a precizat că lucrarea era prevăzută să se execute în acest an, dar s-a luat decizia de a fi amânată: „Aveam în program realizarea unui acoperiş rabatabil la sectorul agroalimentar, dar nu se va mai executa în acest an din cauza bugetului insuficient“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS