9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎntârzieri nepermise la plăţile APIA

Întârzieri nepermise la plăţile APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a înregistrat întârzieri nepermise la efectuarea plăţilor, de până la un an, din cauza suprapunerii solicitărilor, dar şi din cauza unui soft, care nu a funcţionat conform contractului, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu. Acesta a adăugat că, în prezent, s-a instituit un sistem de supraveghere menit să înlăture astfel de întârzieri. „Avem un mod special de a supraveghea agenţia, în dorinţa de a începe să depăşim impasul în care ne aflăm şi pentru efectuarea plăţilor la termen“, a adăugat ministrul agriculturii.
În privinţa plăţilor pentru programul SAPARD, ministrul a susţinut că acestea ar putea fi reluate în trei-patru luni, după ce Comisia Europeană va aproba planul de acţiuni pe care intenţionează să îl prezinte în cel mult o lună. „Până nu se vor remedia toate deficienţele, aşa cum ne cere Comisia Europeană, plăţile nu vor fi deblocate. Eu vă asigur că nu le vom pierde. În maximum o lună voi prezenta Comisiei planul nostru de acţiuni şi sperăm ca în trei-patru luni plăţile să fie reluate“, a declarat Ilie Sârbu.
Recomandările Comisiei Europene au vizat, în primul rând, întărirea sistemului de control legat de autorizarea plăţilor către beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD. România trebuie să mai primească de la UE, în cadrul Programului SAPARD, 200 de milioane de euro, pentru care verificările se vor face după noile proceduri.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS